back to top
2024. május 07. 06:15

KezdőlapF1Szerződést hosszabbított a tavalyi F1-es átigazolási piac botrányhőse

Szerződést hosszabbított a tavalyi F1-es átigazolási piac botrányhőse

-

Tavaly ilyenkor még az általa kirobbantott botrány utózöngéitől volt hangos a nemzetközi sajtó, egy évvel később viszont már csak formalitást jelent, hogy Oscar Piastrival új szerződést írt alá a McLaren.

Már Forma-1-es bemutatkozása előtt is nagyon nagyra tartották, az idei szezonban pedig bizonyította, hogy újonc létére nagyon erős és következetes teljesítményre képes, így egyáltalán nem érhetett senkit meglepetésként, hogy a McLaren kétéves szerződéshosszabbítást írt alá Oscar Piastrival, aki így 2026 végéig biztosította helyét a wokingi csapatban.

Tavaly a McLaren az Alpine-tól happolta el a 2021-es Forma-2-es bajnokot, ami jókora botrányt robbantott ki, mivel a francia istálló előbb hivatalosan bejelentette, hogy az ausztrál váltja a 2023-ra az Aston Martinhoz szerződő Fernando Alonsót, hogy nem sokkal később Piastri a Twitteren cáfolja, hogy bármiféle szerződést írt volna alá.

Végül a szerződések felülvizsgálatával foglalkozó testület a McLaren javára döntött, így Piastri az idén a wokingiakkal debütált az F1-ben. Eddigi legjobb helyezése egy 4. hely nagydíjon (a spái sprinten 2. lett), és bár 36 megszerzett pontja 61-gyel kevesebb, mint amennyit rutinos csapattársa, Lando Norris gyűjtött, Piastri újonc létére többször is felvette a kesztyűt a toppilóták közé sorolt brittel, és jóval kevesebbet hibázott, mint a Williams újonca, Logan Sargeant.

Rossi is megszólalt a Piastri-balhéról, és nem mondott túl kedves dolgokat

„Nagyon izgatott vagyok, hogy számos évvel meghosszabbíthatom az együttműködésem a McLarennel. A mezőny elejében akarok harcolni ezzel a csapattal, és izgatott vagyok a vízió és az alapok miatt, amelyeket már lefektettek annak érdekében, hogy eljussunk oda” – olvashatók Piastri szavai a McLaren közleményében.

„A fogadtatás, amiben részem volt, és a kapcsolatok, amelyeket kialakítottam, már most elérték, hogy otthon érezzem magam. A csapat folyamatos elköteleződése az irányomba érezteti, hogy elképesztően értékelnek, és a vágy a csapat részéről, hogy a hosszú távú jövőjük részese legyek, könnyűvé tették [a szerződéshosszabbításról] hozott döntést. Az, hogy így akarnak, és mindössze fél szezon után ennyire hisznek bennem, sokat jelent.”

Oscar Piastri, Lando Norris, McLaren, Olasz Nagydíj
Piastri olykor még Norrisszal is pariban van, ami a legtöbb, ami elvárható tőle / Fotó: McLaren

„Fantasztikus megerősíteni, hogy Oscar több éves szerződéshosszabbítást írt alá a csapattal – mondta Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke. – Oscar a McLaren értéke, és folyamatosan lenyűgöz minket a teljesítményével, munkamoráljával és hozzáállásával, úgyhogy ez egy könnyű döntés volt a csapat részéről. Már bizonyította, hogy kulcsfontosságú a csapatnak, ezért remek, hogy bizalmast szavazott nekünk, miközben azért küzdünk, hogy a jövőben ismét bajnoki címeket nyerjünk. Már várom, hogy láthassam, miként fejlődik velünk, miközben közösen folytatjuk az utunkat.”

Mindez azt jelenti, hogy a McLaren 2025 végéig biztosan a Norris-Piastri párossal tervez, hiszen a brit pilótának addig van szerződése az istállóval.

Friss