2024. május 03. 16:12

KezdőlapF1Michael Schumacherrel kötött barátságáról vallott a motoros legenda

Michael Schumacherrel kötött barátságáról vallott a motoros legenda

-

Hiába volt maga is versenyző, mivel négy helyett két keréken versenyzett, Michael Schumacher nem titkolózott előtte és fordítva. A motoros legenda Mick Doohan felidézte, milyen volt a barátsága a hétszeres Forma-1-es világbajnokkal.

Mick Doohan, a MotoGP létrejötte előtt a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának számító 500cc-es géposztály ötszörös világbajnoka volt a Forma-1-es Beyond the Grid podcast vendége, ahol többek között beszélt a Michael Schumacherrel kötött barátságáról, illetve megerősítette, hogy a hétszeres világbajnok fia tényleg róla kapta a nevét.

„Schumacher és én egyaránt világbajnokok voltunk 1994-ben (mindketten akkor nyerték az első címüket – a szerk.), emellett pedig szomszédok is [Monacóban]. Ezért gyakran cseréltünk eszmét, mert más szakágban versenyeztünk. Megvitathattuk, hogy milyen a gondolkodásmódunk, a hozzáállásunk a versenyzéshez és az időmérő edzéshez, és egy csomó egyéb dolgot. Tudtuk, hogy nem adjuk ki a titkainkat, mert nem egymás ellen versenyeztünk. Neki kettővel több kereke volt” – elevenítette fel Doohan, hogy miként kerültek közelebbi kapcsolatba Schumacherrel.

Eddig nem látott gyerekkori képpel köszöntötte Mick Doohan fia a születésnapos Schumachert – kép

Tom Clarkson, a podcast házigazdája ezután megkérdezte a most 58 esztendős klasszist, hogy látta-e valaha Schumacher nyugodt oldalát.

„Igen, abszolút – felelte. – Nagyon kedves és nyugodt fickó. Tudtad, hogy mikor maradj távol tőle, de én nem bánom, ha valaki ilyen. Egyikünk sem azért ment át a másikhoz, hogy megzavarja, ha éppen benne van valamiben. Úgyhogy ezt megértem. Ez tette őt azzá, aki. De jól ismertem, megértettük egymást. Én valószínűleg nem voltam annyira heves, de olykor én sem voltam barátságos a paddockban.”

Az évek alatt aztán jó barátok lettek, és családostul is összejártak, a hétszeres világbajnok fia, Mick is jó barátságot ápol Mick Doohan fiával, a jelenleg a Forma-2-ben versenyző Jack-kel, akit születése óta ismer, és Jack Doohannek is számtalan gyerekkori emléke van Michael Schumacherrel.

„Minden érdekelte, imádta az ejtőernyőzést, a búvárkodást, a biciklizést, a futballt és minden mást. Soha nem ült és elmélkedett az életen, ami szerintem nagyszerű volt – idézte fel Mick Doohan, hogy mi érdekelte Schumachert a versenyzésen kívül. – Soha nem állt meg, mindig csinált valamit. A pályától távol nem beszéltünk arról, hogy mi történik a pályán. Lehet, hogy volt néhányszor ilyen, de az ember a hobbijairól beszélget, vagy hogy éppen mire készül, nevet a másikkal ezen-azon, és minden ilyesmi. Egy normális barátság volt.”

Kategóriát vált és apja után Mick Schumacher is elindul a legendás versenyen?

Ami Schumacher 2013-as síbalesetével alighanem megszakadt, de már semmiképpen sem lehet olyan, mint volt, a hétszeres világbajnok fiának neve azonban mindenkit emlékeztet rá. „Úgy hiszem, hogy igen – válaszolta Doohan arra a kérdésre, hogy Mick Schumacher valóban róla kapta-e a nevét. – Valószínűleg csalódott, hogy nem Michael a neve, de nem, [a Mick] nagyon klassz. És szerintem segít is a megkülönböztetésben. Azt hiszem, ettől még így is Michael, de az egyikük Mick, a másik Michael. Én szándékosan nem csináltam ezt Jack-kel, mert az apám, a bátyám és a nagyapám is Colin. Nem akartam ezt a junior dolgot.”

Friss