2024. április 29. 14:58

KezdőlapF1Villeneuve ezen a napon olyat csinált Schumacherrel, amit csak nagyon kevesen (videó)

Villeneuve ezen a napon olyat csinált Schumacherrel, amit csak nagyon kevesen (videó)

-

A 27 évvel ezelőtt, 1996. szeptember 22-én rendezett Portugál Nagydíj Jacques Villeneuve pályafutása egyik legjobb futama volt, a győzelem felé robogva pedig nem akármilyen manőverrel előzte meg Michael Schumachert.

Az 1996-os Portugál Nagydíj alighanem Jacques Villeneuve összes drukkerének emlékezetes futam maradt. A kanadai pilóta egyik legjobb teljesítményét nyújtotta aznap F1-es pályafutása során, útban a győzelem felé pedig bemutatott egy olyan előzést a kétszeres világbajnok Michael Schumacheren, amihez hasonlót csak nagyon keveseknek sikerült végrehajtaniuk a pozícióját mindig kőkeményen védő német pilóta ellen.

Embed from Getty Images

Villeneuve tudta, hogy Portugáliában nyernie kell, ha azt akarja, hogy komoly sansza legyen a vb-címre 

Estorilban az 1996-os idény utolsó előtti futamát rendezték, a pontverseny második helyén álló Villeneuve-nek pedig az utolsó szalmaszálba kapaszkodva mindenképpen pontokat kellett hoznia az éllovas Damon Hillen, hogy életben tartsa vb-álmait, és csapattársa ne biztosítsa be az év végi elsőséget ezen a versenyen. A pole pozíciót  a brit szerezte meg mindössze 0,009 másodperccel a kanadai újonc előtt, a rajt után pedig megtartotta a vezetést, miközben Villeneuve visszaesett a 4. helyre, mivel Jean Alesi és Michael Schumacher is megelőzte.

Hill mindezt kihasználva elhúzott, és 10 másodperces előnyt épített ki, miközben Villeneuve a Benetton és a Ferrari mögé beragadva autózott. A 16. körben azonban utolérték Giovanni Lavaggit, Schumacher pedig hiába próbált azonnal beszúrni a lekörözendő Minardi-pilóta mellé, Lavaggi rácsukta az ajtót. Ezután a német mintha lelassult volna, Lavaggi el is húzott tőle az utolsó kanyar kezdetén, Villeneuve pedig ezt kihasználva kívülről megtámadta a Ferrarit, majd a nyújtott jobbosban végig Schumacher mellett haladva végül a Minardi szélárnyékát kihasználva a célegyenesben befejezte az előzést.

Az előzés:

Opportunista manőver volt és bejött, miközben elsőre még Jonathan Palmer, a BBC szakkommentátora is azt hitte, a Ferrarinak valamilyen műszaki problémája van, és azért nem tudott rendesen kigyorsítani az utolsó kanyarra. Schumacher azonban a verseny után (amelyet a 3. helyen zárt) elárulta, hogy szándékosan maradt le Lavaggitól, mert Villeneuve az azt megelőző körökben is nagyon közel került hozzá a célegyenesben, és tudta, hogy amennyiben közel marad a Minardihoz, a leszorítóerő-veszteség miatt könnyű préda lett volna a Williamsnek.

„A Minardi mögött voltam, és tudtam, hogy ha követem őt a kanyaron át, lassú leszek az egyenesben, Jacques pedig meg tud előzni. Ezért lemaradtam, hogy kialakítsak egy kis különbséget, Jacques pedig kihasználta a lehetőséget, hogy mellém érjen. Belenéztem a tükörbe, és nem tudtam, hogy hol van, majd megláttam, hogy mellettem. Ijesztő pillanat volt, mert a kereke az én kerekeim között volt, ezért nem vehettem el a gázt, mert akkor átmegy az első kerekemen, amiből hatalmas baleset lett volna” – nyilatkozta Schumacher.

Embed from Getty Images

Alesi, Schumacher és Villeneuve 

Miután átvette a harmadik helyet, Villeneuve beszólt a rádióba, hogy „Mondtam, hogy lehetséges”, a nagydíj előtt ugyanis kinézte magának az utolsó kanyart, mint lehetséges előzési pontot. A szerelői erre azonban csak nevettek, mondván majd kiszedik a falból, ha megpróbálja. „Nem volt veszítenivalóm, úgyhogy megérte kockáztatni. Az ovál tapasztalatom (Villeneuve 1994-ben és 1995-ben a CART-ban versenyzett) segített egy kicsit. Nagyon szórakoztató volt!” – lelkendezett a kanadai a futam után.

Veszítenivalója pedig tényleg nem volt, hiszen Hill egyre távolodott az élen, ő pedig tudta, hogy amennyiben csapattársa mögött végez, elúszott a világbajnoki cím. Úgyhogy Schumacher megelőzése után üldözőbe vette Alesit, majd amikor az első kiállásnál egy korai cserével és tankolással sikerült visszakapaszkodnia a rajthelyére, a 15 másodperccel vezető Hill után eredt. Amellett, hogy szórta az időmérős köröket, a forgalom is segített neki abban, hogy a második kiállása után közvetlenül a csapattársa mögött találja magát, majd ott is maradt, hogy aztán a harmadik kerékcserénél átugorja a britet és megnyerje a versenyt.

Embed from Getty Images

Villeneuve és Hill a dobogón 

Noha a matematikai esélye így megmaradt, a szezonzáró Japán Nagydíj előtt 9 ponttal Hill vezetett, akinek Szuzukában Villeneuve győzelme esetén is elég lett volna egy 6. hely a címhez. Végül azonban a kanadai hiába szerezte meg a pole-t, a rajtnál visszaesett a 6. helyre, majd a 37. körben egy hibás kerékanya miatt kénytelen volt feladni a Japán Nagydíjat. Portugáliai hajrája és előzése azonban így is F1-es pályafutása egyik, ha nem a legemlékezetesebb futama lett, jóllehet, mindössze két éven át szerepelt az élmezőnyben.

Friss