back to top
2024. május 05. 23:49

KezdőlapF1Hamilton kiadta az utasítást, szerinte ezt kell tenniük, hogy utolérjék Verstappent

Hamilton kiadta az utasítást, szerinte ezt kell tenniük, hogy utolérjék Verstappent

-

Lewis Hamilton arra sarkallja a Mercedest, hogy soha nem látott fejlődést érjen el a következő hat hónap során. A hétszeres világbajnok szerint a példa ott van előttük arra, hogy miként lehetne utolérni a Red Bullt.

A Japán Nagydíjat az 5. helyen záró Lewis Hamilton a versenyhétvége korábbi részéhez hasonlóan a verseny után is elmondta, hogy koncepcióváltás kell a Mercedestől, ha jelentős mértékben csökkenteni akarja a lemaradását a Red Bulltól. „Egy másodpercre vagyunk, ez őrület. Abból a szempontból, hogy a következő szezon előtt csökkentsük a különbséget, aggasztó, hogy még mindig egy másodpercre vagyunk egy ilyen pályán” – nyilatkozta a hétszeres világbajnok a Sky Sports-nak még az időmérő után.

„Az időmérőn mindent beleadtam, de az első szektorban összeszedett 7 tizedes hátrány mind a hátsó leszórítóerő hiánya miatt van. Az autónk rengeteg leszorítóerőt generál az első tengelyen, de a szükségesnél kevesebbet a hátsón, úgyhogy ezen a téren messze vagyunk. Számomra egyértelmű, hogy ez a koncepcióból fakad. Számomra 100%-ig egyértelmű, hogy ez az oka, és meg kell változtatnunk ezt jövőre, amit remélhetőleg meg is fogunk” – jelentette ki.

Lewis Hamilton, George Russell, Mercedes, Japán Nagydíj
A Mercedes nemcsak Verstappen, de a két McLaren tempójától is messze elmaradt Szuzukában / Fotó: LAT Images/Mercedes

Hamilton szerint az idei év első felében egyértelműen a Red Bull mögötti második erőnek számító Aston Martin, valamint a mostanra a bikások mögé felzárkózó McLaren mutathatja nekik az utat. „Nagy különbséget kell ledolgoznunk a következő évre, de láttuk, hogy mit csinált az Aston az idei év előtt, úgyhogy lehet nagyot előrelépni. És azt is láttuk, hogy a McLaren mit csinált év közben azzal, hogy a Red Bull útját követte. Most már előttünk vannak egy olyan pályán, mint ez.”

A hétszeres világbajnok a verseny után kiemelte, hogy az előttük áll fél év kulcsfontosságú lesz. „A következő hat hónapban a valaha volt legnagyszerűbb időszakot kell produkáljuk a fejlesztések terén, hogy csökkentsük a távolságot és igazán dörömböljünk az ajtón. A bizonyíték ott van a McLaren képében, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt. Meg kell néznünk, hogy mit csináltak és abba az irányba kell mennünk, mert ez az irány. Őszintén hiszem, hogy a csapatom meg tudja csinálni. Mindig is nagyszerűek voltunk abban, hogy növeljük az autónk leszorítóerejét, de amiatt, ahogy a jelenlegi autónk működik, a még több leszorítóerő nem megoldás, mert attól csak elkezd jobban pattogni.”

„Remélhetőleg a filozófiaváltással visszakerülünk oda, ahol ennek a csapatnak a megérdemelt helye van, mert ez egy világbajnok csapat. Továbbra is csodálatos csapat vagyunk, és teljes mértékben megbízom mindenkiben. De az ebben az időszakban hozott döntések kritikusak a jövőbeli fejlődési pályánkat illetően.”

Friss