back to top
2024. május 06. 06:36

KezdőlapF1Tolatott, kizárták, kilökte Sennát, eltiltották, majd visszavonulással fenyegetett a Ferrari oroszlánja

Tolatott, kizárták, kilökte Sennát, eltiltották, majd visszavonulással fenyegetett a Ferrari oroszlánja

-

Fölényes győzelmet arathatott volna a Ferrarival az 1989-es Portugál Nagydíjon, de zsinórban négyet nagyot hibázott, a harmadikért pedig egyversenyes eltiltást kapott Nigel Mansell, aki utólag a visszavonulását is belengette, ha nem engedik indulni a következő versenyen. Nem engedték.

34 évvel ezelőtt ezen a napon, szeptember 24-én rendezték az 1989-es Portugál Nagydíjat, amely bővelkedett drámai fordulatokban. A pole pozíciót a vb-második Ayrton Senna szerezte meg közel 0,6 másodperccel Gerhard Berger, valamint az osztrák pilóta ferraris csapattársa, a tabella 3. helyén álló, de a vb-címre már matematikailag sem esélyes Nigel Mansell előtt. A Scuderia egyre javuló formája a futamon vált még inkább szembetűnővé: Berger megelőzte Sennát, aki a második helyre csúszott vissza, Mansell pedig megtartotta a 3. helyet a pontversenyben vezető Alain Prost előtt.

Berger az élen ellépett, miközben Sennának nagy nehézséget jelentett Mansell feltartóztatása, és nem is jött össze a 8. körnél tovább, amikor az oroszlánnak becézett brit megelőzte őt a célegyenesben, és csapattársa után eredt. Bergernek meggyűlt a baja a lekörözöttekkel, így Mansell ledolgozta a hátrányát, majd a 23. körben ugyanott előzte meg az osztrákot, ahol korábban Senna mellett elment.

Embed from Getty Images

Mansell jó úton járt a verseny megnyerése felé 

Ezután az élen autózott a 39. körig, amikor az élmezőnyből utolsóként meglátogatta a szerelőit, ám túl nagy lendülettel érkezett, és kicsit túlment a Ferrari bokszán (ne feledjük, akkoriban még nem volt sebességkorlát, így a pilóták szó szerint beszáguldottak a bokszba). De nem sokat habozott, hátramenetbe kapcsolt és visszatolatott a szerelőihez, majd egy igen hosszúra nyúlt kiállás után csak a 4. helyre állt vissza, Senna mögé.

A sorsa azonban ekkor már meg volt pecsételve, hiszen a bokszutcában tilos tolatni, Mansellnek meg kellett volna várnia, hogy a szerelők tolják vissza. Mivel ezt nem tette meg, a versenyigazgató hamarosan fekete zászlóval adta a tudtára, hogy kizárták a versenyből, ő azonban ezt állítólag nem vette észre, miközben megszállott módjára üldözte Sennát. Neki legyen mondva, a célegyenesben minden körben rá volt tapadva a McLarenre, így vélhetően tényleg nem a zászlójelzést nézte, azt ráadásul Senna sem vette észre, mert mint utólag elmondta, akkor esze ágában sem lett volna a bajnokságot kockára téve védekezni Mansell ellen.

Az elrontott kerékcsere, majd az ütközés:

Így azonban ő is pórul járt, a Berger mögött második helyen végző Prost pedig 24 pontosra növelte az előnyét az összetettben. A harmadik helyen pedig Stefan Johansson végzett, aki a sereghajtó Onyx fennállása egyetlen dobogós helyezését szerezte, aminek megtartásához egy kis csalás is kellett az F1 néhai versenyigazgatója, Charlie Whiting részéről.

Gokartpályán tesztelt először, majd csalással érte el legjobb eredményét az F1 egyik sereghajtója

Végül nem tudtuk meg, hogy Mansell előbb-utóbb kiállt-e volna, a 48. körben ugyanis a célegyenes végén igen optimista előzéssel próbálkozott és kiütötte a brazilt, amitől mindketten kiestek. Jean-Marie Balestre, a FISA korrupt és részrehajló elnöke azonban nem hagyta annyiban a dolgot és elérte, hogy az 50 ezer dolláros bírság mellett tiltsák el Mansellt a Spanyol Nagydíjtól. Mivel a két futam között egy hét volt csupán, fellebbezni nem volt idő, a Ferrari pedig hivatalosan nem kommentálta a döntést.

Az F1-ben első alkalommal eltiltott Mansell azonban személyiségéhez hűen nem maradt csendben, és menedzsere, valamint egy ügyvéd társaságában sajtótájékoztatót tartott Jerezben, amelyen elmondta, hogy nem látta a zászlót, majd szokásához híven előadta a hattyú halálát, és közölte, hogy amennyiben nem vonják vissza azonnal az eltiltását, lehet, hogy ez az utolsó lehetőség, hogy úgy beszélhetnek vele, mint F1-es pilótával.

A visszavonulással fenyegetés azonban nem jött be, az eltiltást nem vonták vissza, Mansell pedig ott volt a Spanyol Nagydíj utáni futamon Suzukában…

Friss