2024. április 29. 09:06

KezdőlapF1Lélegzetelállító felvételek – így tesztelt a Hungaroringen a női F1-es pilóta (videó)

Lélegzetelállító felvételek – így tesztelt a Hungaroringen a női F1-es pilóta (videó)

-

Remek felvételek készültek az Aston Martin hungaroringi tesztjéről, melynek során Jessica Hawkins személyében női versenyző ült az autóban. A 28 éves pilótának rengeteget jelentett ez a lehetőség.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az Aston Martin a Hungaroringen tesztelt múlt héten. Az alkalom különleges volt, ugyanis Jessica Hawkins személyében egy női pilóta vezette Sebastian Vettel és Lance Stroll 2021-es autóját, az AMR21-est. 2018 óta ő az első nő, aki Forma–1-es kocsit vezethetett, akkor Tatiana Calderón ült egy Sauber volánja mögött.

Női pilótát tesztelt Magyarországon a Forma-1-es csapat (képek)

„Szerintem sokat elmond az Aston Martin F1-es csapatáról, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget – jelentette ki még a teszt előtt. – Ez megmutatja, hogy hittek és bíztak bennem. Nagyon boldog vagyok. Volt időm felkészíteni magam mentálisan. Ez a harmadik évem a csapattal, és őszintén úgy gondolom, hogy ez megmutatja, mennyire hittek bennem, mennyire bíztak bennem, és mennyire akarják a sikeremet. Ez pedig lehetőséget ad nekem, hogy megmutassam, miért kaptam meg ezt a szerepet, és miért érdemlem meg.”

A Forma–1 története során mindössze öt nő vehetett részt (elő)kvalifikáción, és közülük is csak kettőnek sikerült eljutni legalább egy futam rajtjáig. Azonban a sportág nem titkolt célja, hogy a nemek között is minél nagyobb legyen a diverzitás, és minél több nő kapjon szerepet. Ennek csúcsa pedig az lenne, ha egyszer ismét lenne női pilóta. Ez szinte biztosan nem Hawkins lesz, de örül, hogy kitaposhatja az utat másoknak.

„Ez egy nagy pillanat nekem, a csapatnak és a női sportolóknak, különösen az én sportágamban lévőknek – fogalmazott. – Szerintem a sport minden területén fejlődünk, és bizonyítjuk, hogy ugyanannyi okunk van itt lenni, mint a férfiaknak. Szóval remélhetőleg ez lesz az első lépés afelé, hogy több nő kerüljön be a Forma–1-be. Látjuk, hogy a fiatal lányok lehetőséget kapnak gokartban, illetve kisebb együléses szériákban, nemcsak egy tesztre, hanem versenyzésre is. Nagyon örülök, hogy én mehetek elöl ezen az úton, és egy lehetek a női vezetők közül.”

Hawkins természetesen először ült F1-es autóban, miután a teszt korábban két alkalommal is meghiúsult. Azóta viszont minden fronton igyekezett felkészülni a megmérettetésre, hogy jól teljesítsen a volán mögött. Nyilvánvalóan érzett némi izgatottságot, de elmondása szerint ezzel együtt egyfajta nyugodtság járta át.

„Nagyon izgatott vagyok, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vagyok ideges – árulta el. – Szerintem furcsa lenne, ha nem éreznék idegességet. Azonban nem túlzó mértékben. Felkészültnek érzem magam, ellenkező esetben idegesebb lennék. Mindent megtettem, amit lehetett. A szimulátorozás és az edzőtermi munka is jól ment, és minden lehetséges módon felkészültem.”

Hawkins aztán beült az autóba, és jó néhány kör megtétele után hívták vissza a garázsba, miközben fantasztikus felvételek készültek. A rádióban meghatottan csak annyit mondott, hogy „nem is tudjátok, mennyit jelent ez nekem, tiszta szívemből köszönöm!”. A csapat elégedett volt a teljesítményével, ő pedig elmondta, hogy a gyors kanyarokban vesztette a legtöbb időt, mivel ott óriási a különbség ahhoz képest, amihez korábban hozzászokott.

„Nem tudom, mit mondjak – kezdte már a teszt után. – Lenyűgöző, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Őszintén szólva nem igazán tudom, mire számítottam, de nagyon meglepődtem. Már akkor sírtam, mielőtt beszálltam [az autóba]. Pénzhiány miatt rengeteg évet töltöttem el úgy, hogy nem versenyeztem, hihetetlenül nehéz volt előteremteni a költségvetést. Ugyanakkor azt mondom, hogy ezért a húsz-huszonöt körért minden egyes [csepp] vér, verejték és könny megérte.”

Friss