2024. április 29. 20:09

KezdőlapF1Elaludt, majd az őrült rohanás után lecsukták - így késett le majdnem...

Elaludt, majd az őrült rohanás után lecsukták – így késett le majdnem egy futamot a fiatal Häkkinen

-

Születésnapja alkalmából felidéztünk egy kevésbé ismert, ám annál szenzációsabb történetet a kétszeres világbajnok Mika Häkkinenről.

Ma ünnepli 55 születésnapját Mika Häkkinen, a Forma-1 kétszeres világbajnoka. Az 1991 és 2001 között 161 F1-es nagydíjon induló finnt még ma is nagyon sokan szeretik, ami vélhetően annak is köszönhető, hogy igazán különleges és egyáltalán nem megosztó egyénisége volt a száguldó cirkusznak. Ugyanakkor megvolt a maga sajátos stílusa, amellyel már zöldfülűként sikerült magára haragítania Ayrton Sennát, vagy aminek köszönhetően soha nem mérgesedett el éveken át tartó rivalizálása Michael Schumacherrel. Meg persze szédületesen gyors is volt.

Häkkinen a frászt hozta a szerelőire élete első F1-es tesztjén

A hatodik X felé félúton azonban most nem Häkkinen pályafutásának legnagyszerűbb pillanatait fogjuk felidézni, hanem azt, a talán kevéssé ismert 1992-es sztorit, amely akár tönkre is tehette volna a szárnyait bontogató finn karrierjét. A Brit Nagydíj előtt járunk, Häkkinen egy versennyel azelőtt, Franciaországban érte el mindössze másfél szezon óta tartó F1-es pályafutása addigi legjobb eredményét, amikor 4. lett a Lotusszal. Silverstone-ban a 9. helyre kvalifikált, így akár újabb pontszerzés is elérhető volt aznap. Csakhogy nem sokon múlt, hogy el se tudjon indulni a versenyen.

„Szombat este korán lefeküdtem, hogy vasárnap készen álljak mindent beleadni. A hotel, amelyben laktam, Milyton Keynes-ben volt, nagyjából 15 km-re a pályától – idézte fel négy éve az esetet az UnibetFinland Youtube-csatornájának. – Ez nem sok, Silverstone-ban viszont mindig borzasztó volt a forgalom a pályára menet. De semmi probléma, gondoltam, csak korán kell elindulni és akkor lesz időm a dugóban ücsörögni. De elaludtam, reggel túl későn ébredtem fel. El tudják képzelni a pánikot, amikor kinyitottam a szemem… Láttam, hogy odakint világos van, az ébresztőm nem szólt, az első gondolatom pedig az volt, hogy elaludtam. Hát versenynap volt! Nem tudtam elhinni! Ránéztem az órámra, úgy 15-20 perces késésben voltam, ami pont elég. Úrrá lett rajtam a pánik.”

Embed from Getty Images

A Brit Nagydíjon a Lotusszal 1992-ben

A 15-20 percből pedig nemsokára több is lett.

„Egy barátom is velem volt azon a versenyen, ő is elaludt, úgyhogy mindennek a tetejébe még rá is várnom kellett. Úgy indultam el az autóval a hotelből, mint egy őrült, de ahogy odaértem a főúthoz, a forgalom pokolian nagy lett. Ránéztem az órámra, »Basszus!« Nagyon nagy pánikban voltam, nem hittem el. Ott ültem a dugóban és arra gondoltam, hogy le fogom késni a warm-upot (akkoriban még a futamok délelőttjén 30 perces bemelegítő edzést tartottak – a szerk.) és valószínűleg a versenyt is. Szerencsémre megláttam egy rendőrt a kereszteződésnél, úgyhogy megkérdeztem tőle, vezethetnék-e az út másik oldalán, a forgalommal szemben, lassan, vészvillogóval. Mondtam neki, hogy késésben levő Forma-1-es pilóta vagyok. Azt mondta rendben, de menjek lassan, úgyhogy elindultam. Nagyon megkönnyebültem, hogy időben oda fogok érni.”

Végül odaért, de igen kellemetlen meglepetés várt rá.

„A tükörben megláttam két motoros rendőrt. »Ez az, jöttek segíteni, így még hamarabb oda fogok érni«, gondoltam. Gyorsítottam, majd mielőtt befordulhattam volna a bokszok területére, egy rendőr megállított. Leállítottam az autót, letekertem az ablakot. Hát, egyáltalán nem tűnt boldognak. Megkérdezte, hogy részeg vagyok-e. »Nagyszerű, ez hiányzott még«, gondoltam. Azt mondtam neki, hogy épp úton vagyok, hogy versenyezzek. Mondtam a nevem, mire az volt a válasz, »az sem érdekel, ha maga Nigel Mansell.« Egyáltalán nem állt jól a szénám. Kiszállítottak, a motorháztetőre tettem a kezem és megmotoztak. Mondtam, hogy engedélyt kaptam arra, hogy a rossz oldalon menjek. Erre közölték, »nem érdekel, megszegte a törvényt, börtönbe megy.«”

Senna őrjöngött, úgy feldühítette az újonc, miután „szétrúgta a seggét”

Az akkor 23 éves Häkkinen nem igazán akart hinni a saját fülének, de csak annyit tudott kinyögni, hogy „ezt nem mondhatják komolyan”, és máris a pálya melletti fogdában találta magát abban a biztos tudatban, hogy ennyi volt, nem fog rajthoz állni aznap.

„»Häkkinen börtönbe kerül a verseny előtt, na ettől aztán igazán szárnyalni kezd a karrierem«, gondoltam.Ott ültem a fogdában, majdnem sírtam, mert azt gondoltam, minden elveszett. Sikerült értesítenem a csapatot, miközben a rendőrök az útlevelemet akarták. Közben hallottam, ahogy felbőgnek az autók, mondom ennyi volt. Utána hallottam, ahogy kihajtanak a warm-upra. Ezután megérkezett a csapatfőnököm, tiszta ideg volt. Valahogy sikerült kidumálniuk a fogdából, úgyhogy el tudtam indulni a versenyen, még pontot is szereztem, ami jó eredmény volt a Lotusnak.”

Egészen pontosan a 6. helyen végzett, majd az év hátralevő részében még egy 4., egy 5. és egy 6. helyezést ért el, amivel az előkelő 8. pozíciót szerezte meg az összetettben. De ki tudja, mi lett volna, ha aznap Peter Collins csapatfőnök nem dumálja őt ki a fogdából. Végül ejtették az ellene felhozott vádakat, és a bírósági tárgyalás során a rendőrség elismerte, hogy Häkkinen valóban rendőri jóváhagyásra szegett szabályt.

Friss