2024. május 01. 17:16

KezdőlapF1Nem minden kerek Hamilton és csapattársa között? - ezért ragaszkodhatott Bottashoz a...

Nem minden kerek Hamilton és csapattársa között? – ezért ragaszkodhatott Bottashoz a hétszeres világbajnok

-

Peter Windsor szerint a Japán Nagydíjon felszínre került, hogy van némi feszültség a Mercedes pilótái között. A Williams egykori csapatmenedzsere úgy véli, most mutatkozott meg igazán, hogy Lewis Hamilton anno miért ragaszkodott annyira Valtteri Bottashoz.

George Russell tavaly igazolt állandó jelleggel a Mercedeshez, ahol Lewis Hamilton csapattársa lett. A 2022-es szezon előtt sokan az egyik legizgalmasabb kérdésnek tartották, hogy a két brit pilóta mire megy egymással. Végül azonban nem volt nagy rivalizálás kettőjük között, hiszen az idény nagy részében nem a győzelemért küzdöttek, a világbajnoki címre pedig semmi esélyük nem volt.

Ez utóbbi az idei évre sem változott, és egy ideig semmilyen konfliktus nem volt köztük. Azonban idén már volt néhány kisebb incidensük a pályán, a múlt heti Japán Nagydíjon pedig többször is találkoztak a pályán. Előbb Russell agresszívan bevetődött Hamilton mellé, igaz, aztán hamar elveszítette a pozíciót, majd később a hétszeres világbajnok leszorította honfitársát. Peter Windsor szerint a két fél kapcsolata határozottan rossz irányba indult el, és ez más helyzetben megbosszulhatná magát.

„Látszik, hogy jelenleg egyértelműen feszültség van közöttük, és ez nem jó – jelentette ki a Williams jelenleg újságíróként dolgozó egykori csapatmenedzsere a saját YouTube-csatornájára feltöltött videójában. – Képzeljük el, milyen lenne Lewis és George [viszonya], ha a Mercedes bajnokesélyes autóval rendelkezne, és a világbajnokságért, illetve nagydíjgyőzelmekért versenyeznének. A jó hír az, hogy ez kevésbé előkelő helyezésekért zajlik, ennyit lehet mondani. »Tényleg ennyit számít ez?« Gondolom, utána ezt mondaná az ember. Ha viszont olyan helyzetbe kerülnek, hogy 2024-ben valami komolyabbat alkotnak, akkor hogyan kezelik a Lewis Hamilton és George Russell közötti kibillent egyensúlyt?”

Hamilton: „semmi értelme” nem volt a Mercedes kérésének, Russell előbb el kellett volna engedje őt

Ha mindez nem lenne elég, egyik versenyző sem volt maradéktalanul elégedett a csapat döntésével. Russell előbb azt kérte, hogy az egyébként más taktikán lévő és ezáltal sokkal gyorsabb Hamilton játsszon neki hátvédet Carlos Sainzcal szemben, ám ebbe a csapat nem ment bele. Majd miután elengedte csapattársát, a hétszeres világbajnokot arra kérték, hogy adjon csapattársának DRS-t, amit később értelmetlennek titulált.

Ha konfliktusról nem is beszélhetünk, alighanem valóban megmozdult valami a Mercedes pilótái között. Ilyesmi pedig egyszer sem történt Hamilton előző csapattársával, Valtteri Bottasszal, aki 2017 és 2021 között versenyzett a csillagos istállónál. Amikor pedig forrósodott alatta az ülés, Hamilton rendre nyilvánosan kiállt mellette, és Windsor szerint ez nem volt véletlen.

„Lewis mindig is meg akarta tartani Valtterit. Nem feltétlenül azért, mert szerette Valtterit, hanem mert ez jelentette a megfelelő egyensúlyt a csapatnak – folytatta a brit szakember. – Ezt ő is érezte. Ugyanez volt a helyzet Max Verstappennel és Sergio Pérezzel is. A Japán Nagydíjon szerintem ez minden eddiginél jobban felszínre került.”

Friss