2024. április 29. 02:23

KezdőlapF1Közel ezer lóerős szörnyeteg tervezésében vállal aktív szerepet Fernando Alonso (kép)

Közel ezer lóerős szörnyeteg tervezésében vállal aktív szerepet Fernando Alonso (kép)

-

Fernando Alonso és Lance Stroll aktívan részt vesznek az Aston Martin egyik projektjében, és tanácsaikkal hozzájárulnak a Valhalla elnevezésű szuperautó tervezéséhez. A kocsiban egy V8-as erőforrás, valamint három elektromotor fog duruzsolni.

Az Aston Martin újabb részleteket közölt a szuperautó-projektjével kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy a versenyzés és az utcai autózás között egyfajta átmenetet képező Aston Martin Technologies által gyártott Valhalla tervezésében az F1-es csapat is kiveszi a részét. Sőt, konkréten a két pilóta, Fernando Alonso és Lance Stroll is tanácsokkal segíti a projektet.

A Top Gear arról számolt be, hogy a két versenyző elsősorban a minél jobb vezethetőséghez járul hozzá. Olyannyira, hogy az utastér kialakításához rengeteget merítenek az F1-es autóból. Hogy mennyire tudják hasznát venni a pilóták tippjeinek, az majd kiderül, de az szinte biztos, hogy Alonsónál jobb embert nem találhattak ezen a téren, hiszen mindenkinél nagyobb tapasztalattal rendelkezik.

A vezethetőség mellett az aerodinamika is rendkívül fontos részét képezi a projektnek. Az aktív aerodinamikának köszönhetően a kocsi állítólag 600 kilogrammnyi leszorítóerőt termel 150 km/h-s sebességnél. Ezenkívül vannak olyan extrém megoldások, mint az első szárny állítható szöge, ami egyértelműen a DRS-re hajaz, de a hátsó szárny is több elemből áll.

Aston Martin Valhalla
Fotó: Aston Martin

Ami az erőforrást illeti, az autó ikerturbós, egysíkú főtengelyű V8-as motorral rendelkezik, amelyet középre helyeznek el. Emellett három elektromotor is lesz benne: kettő az elején, biztosítva az összkerékmeghajtást, a harmadik pedig hátul, extra erőt biztosítva a hátsó kerekeknek, ráadásul a V8-as indítómotorjaként is szolgálhat. Az autó összességében közel ezer lóerős teljesítményre lesz képes.

Mindezt egy szénszálas monocoque-on fedi, amely állítólag rendkívül erős, merev és könnyű lesz. A prototípus még a 2023-as évben el fog készülni, jövőre pedig már az a verzió is meg fog épülni, amelyet piacra dobnak. Nem ez az első utcai projekt, amelyben az adott gyártó F1-es részlege aktív szerepet vállal, meglátjuk, hogy az Aston Martin mit tud kihozni ebből a lehetőségből.

„A Valhalla esetében az a célunk, hogy olyan szuperautót építsünk, amely a teljesítmény, a dinamika és a vezetési élmény tekintetében a kategória legjobb mércéjét állítja fel – nyilatkozta Carlo Della Casa, az Aston Martin termékfejlesztési igazgatója. – Az, hogy hozzáférünk az Aston Martin F1-es csapatának tudásához, hatalmas előnyt jelentett számunkra ennek a hihetetlen autónak a kifejlesztése során.”

Friss