2024. április 29. 04:36

KezdőlapF1Alonso, Verstappen és a többiek lavíroztak, Hamilton viszont beleállt az Andrettivel kapcsolatos...

Alonso, Verstappen és a többiek lavíroztak, Hamilton viszont beleállt az Andrettivel kapcsolatos kérdésbe

-

A Katari Nagydíj csütörtöki sajtónapján az Andretti F1-es beszállása is téma volt, amiről a pilótákat is megkérdezték, de csak Lewis Hamilton és Valtteri Bottas állt ki kerek-perec az amerikai csapat mellett.

Nehéz helyzetben vannak a Forma-1-es pilóták az Andretti Global F1-es beszállása kapcsán, hiszen miután az FIA zöld utat adott az amerikai csapatnak arra, hogy leghamarabb 2025-től részt vegyen a világbajnoki sorozatban, várhatóan óriási kötélhúzás kezdődik majd a FOM (Formula One Management) és a jelenlegi istállók, valamint Michael Andretti gárdája között.

A korábbi – és alighanem a jelenlegi – álláspont ugyanis egyértelműen az volt az F1 és a csapatok többségének részéről, hogy jól megvan a sportág 11. csapat nélkül, és legfeljebb akkor szállhatna be valaki, ha az mindenki másnak anyagi szempontból is kimutatható módon megérné.

Hatalmas pofára esést mutat be a Forma-1, vagy lenyeli a békát, és beengedi az új csapatot?

A Katari Nagydíj csütörtöki médianapján természetesen a pilóták sem kerülhették el az arra vonatkozó kérdéseket, hogy örülnének-e az Andretti érkezésének, a többség válaszaiban – már aki egyáltalán hajlandó volt válaszolni – pedig nagyon érződött, hogy senkit nem akarnak megsérteni, de közben a csapatuk álláspontjával sem szeretnének szembe menni.

„Azért nagyon nehéz véleményezni ezt, mert a versenyzők szemszögéből beszélek – kezdte válaszát Max Verstappen. – Természetesen nem vagyok csapattulajdonos, de megértem az ő oldalukat. De minden, amit eddig láttam [az Andrettitől], valamint a partnereik, a nevük, megmutatták, hogy profi csapat, úgyhogy szerintem jó lenne, mert több lehetőséget ad versenyzői szemszögből. De megértem a csapatok oldalát is, hogy nem akarják ezt. Úgyhogy ez egy nehéz kérdés. Végső soron az FIA-nak, a csapatoknak és természetesen a FOM-nak több információja van arról, hogy ez az egész mennyire komoly és mennyire felkészültek. Ezért nem lesz könnyű meghozni ezt a döntést.”

Annyiban lehet pontosítani Verstappen szavait, hogy az már eldőlt, hogy az Andretti felkészültsége minden téren megfelelő a Forma-1-hez, a FOM-nak már „csak” azt kell eldöntenie, hogy kereskedelmi szempontból mit jelentene az Andretti érkezése, és ezen a téren megéri-e a sportágnak az újabb amerikai istálló beszállása.

„Ez egy nagyszerű csapat, ismerem Michaelt és nyilván nagyszerű lenne ezt a nevet bevenni az F1-be – mondta a 2017-es Indy 500-on az Andretti és a McLaren közös projektjével induló Fernando Alonso az FIA sajtótájékoztatóján. – De más emberek felelnek ezekért a döntésekért. Először az FIA, aztán a FOM és a csapatok is. Nem tudom, hogy pontosan mit mondjak. Bármi is lesz a végső döntés, az rendben lesz. Kedvelem Michaelt és a szervezetét, de más dolgokat is megértek, és támogatni fogom, bármi is az Aston Martin álláspontja, és akármit elfogadok.”

Az Aston Martin álláspontját egyébként a tegnapi nap folyamán Lawrence Stroll csapattulajdonos már kifejtette, és közölte, hogy semmi szükségük egy 11. istállóra.

Máris megjött az első felszólalás az új F1-es csapatjelölt ellen

„Ez egy jól csengő név lenne a Forma-1-ben, de ugyanakkor a döntés nyilván nem rajtunk múlik, úgyhogy várjuk ki, hogy mi lesz. De jó név lenne, és bizonyára jó csapat. Nézzük meg, hogy mi fog történni” – óvatoskodott az Alonso után szót kapó Sergio Pérez, majd Pierre Gasly, Nico Hülkenberg és Csou Kuan-jü már inkább nem is válaszoltak a kérdésre, így megúszva, hogy bármilyen véleményt is nyilvánítaniuk kelljen. Nem fűzött hozzá semmit a témához a sajtótájékoztató második felében nyilatkozó Alex Albon sem, míg Liam Lawson sem igazán tudta, mit mondjon, de azt elmondta, hogy az ő helyzetében levő fiatal pilótáknak bizonyára segítség lenne a több csapat.

Esteban Ocon és Oscar Piastri pedig szintén biztonsági játékot játszott, mondván az F1-nek kell döntenie, és hamarosan megtudjuk, hogy miként döntenek. A McLaren újonca még a csapatok által sokat puffogtatott, „olyan csapat kell, amely értéket ad hozzá a sporthoz” frázist is elsütötte.

Nem volt azonban mindenki ennyire óvatos, Lewis Hamilton ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy remek lenne az Andretti beszállása. Mindezt úgy, hogy hozzátette, tudja, hogy nem mindenki lesz elragadtatva attól, hogy ezt mondja. Itt az F1 vezetése mellett akár saját főnökére, Toto Wolffra is célozhatott, az osztrák üzletember ugyanis a leghangosabb szószólója volt annak, hogy az Andrettinek muszáj hozzáadnia valamit az F1 értékéhez, ha be akar szállni.

„Szerintem ez nagyszerű. A Forma-1-ben mindig is azt éreztem, hogy nincs elég autó a rajtrácson. Egyértelműen lesznek olyanok, akik nem örülnek majd annak, hogy ennyire támogató vagyok, de szerintem [az Andretti érkezése] nagyszerű. Ez lehetőség több munkahelyet teremteni, további két ülés elérhető egy lehetséges női pilótának, több lehetőséget nyit meg, és izgalmasabb lesz versenyzési szempontból is” – jelentette ki Hamilton, akivel egyetértett volt csapattársa, Valtteri Bottas.

Michael Andretti
Nagy kérdés, hogy az F1 elkaszálja-e Michael Andretti terveit / Fotó: Penske Entertainment: Joe Skibinski

„Számomra nagyon világos, hogy a sport jobb lenne, ha több autó lenne – mondta a finn. – Emlékszem, amikor gyerekként néztem, és nagyobb volt a rajtrács, akkor a szórakoztatási faktor is nagyobb volt, és a fiatal pilóták is több lehetőséget kaptak. Úgyhogy, ami engem illet, biztos, hogy minél több a csapat, annál jobb. A felső határ valószínűleg úgy 30 körül lenne? De ettől messze vagyunk, úgyhogy én nagyon is üdvözölném őket. De tudom az okokat, hogy miért van egy kis ellenállás.”

George Russell, Hamilton jelenlegi csapattársa azonban nem állt be a hétszeres világbajnok mellé, és inkább a Mercedes érdekeit képviselte.

„A Forma-1 az autósport csúcsa, ahol minőségi versenyzést akarunk látni, úgyhogy sem ellene, sem mellette nem vagyok – mondta az Andretti beengedéséről. – Egyértelmű, hogy ha lesz extra csapat, annak minőségi gárdának kell lennie, amely hozzá tud adni a sportághoz. Versengést akarunk látni, egy ideális világban azt akarjuk, hogy mind a tíz csapat harcoljon egymás ellen. Biztos vagyok benne, hogy az F1 a legjobb következtetésre fog jutni és megválaszolja, bármi is lesz, de a minőség a fontos, nem a mennyiség.”

Friss