2024. április 30. 07:25

KezdőlapF1Verstappen hibája ellenére is a pole-ban; kétszer is változott utólag a katari...

Verstappen hibája ellenére is a pole-ban; kétszer is változott utólag a katari időmérő eredménye

-

Max Verstappen annak ellenére közel fél másodperces előnnyel nyerte a Katari Nagydíj időmérő edzését, hogy az utolsó mért körében hibázott, majd nem teljesített újabbat. Sergio Pérez ismét betlizett, de ezúttal csatlakozott hozzá Carlos Sainz is, míg a két McLaren-pilóta saját magát lőtte lábon.

Izgalmasnak ígérkezett a Katari Nagydíj időmérő edzése, hiszen sprinthétvégéről lévén szó, mindössze egyetlen szabadedzéssel a tarsolyukban vágtak neki a vasárnapi futam rajtsorrendjéről döntő kvalifikációnak a pilóták, az egyetlen tréninget ráadásul még félig nappali fényben, rendkívül homokos pályán rendezték.

Miként arra számítani lehetett, az időmérő első perceitől az utolsóig főszerepet kaptak a pályaelhagyások, mivel a luszaíli aszfaltcsík tele van gyors kanyarral, amelyekben könnyű négy kerékkel átlépni a fehér vonalat. A Q1-ben még senki nem itta meg ennek a levét, mert bár töröltek köridőket, a kiesők névsorát ez nem befolyásolta. Az első ötössel az utolsó utáni pillanatban saját csapattársa által kiütött Logan Sargeant, a 3. helyen záró Fernando Alonsótól ismét nagyon elmaradó Lance Stroll, a vélhetően idei utolsó versenyét teljesítő Liam Lawson, valamint Kevin Magnussen és Csou Kuan-jü búcsúztak, míg az első szakaszt 1:25.007-es körrel Verstappen nyerte, 0,124 másodperccel előzve Oscar Piastrit.

A Q1 végeredménye

A Q2-ben aztán már nagyobb szerepet kaptak a pályaelhagyások a végső sorrendben. Lando Norris eleve úgy vágott neki a hajrának, hogy nem volt értékelhető köre, Carlos Sainz pedig szintén körtörlés miatt csak a 13. helyen szerénykedett, de amikor az utolsó szettjével gyorskört kezdett, hibázott, így már némileg használt gumikon kellett volna valahogy kiharcolnia a továbbjutást.

Második nekifutásra hiába javított, végül ez nem bizonyult elégnek, ráadásul az újabb felvezető körében nem akarta elengedni a szintén felvezető körön levő Max Verstappent, és kis híján nekiment a címvédőnek, amiért az időmérő után vizsgálni fogják. Eközben a szintén a kiesés elől menekülő Sergio Pérez elég jó kört rakott össze, és tovább is jutott volna vele a 10. helyen, de az 5-ös kanyar kiszélesítése miatt ezt a körét végül törölték.

A kieső helyeken így végül Cunoda, Sainz, Pérez, Albon és Hülkenberg lett a sorrend, miközben ezt a szakaszt Hamilton nyerte Verstappen és a két McLaren előtt.

A Q2 végeredménye

Akik már háromcsapatos csatát vizionáltak a Q3-ra, azoknak valószínűleg Max Verstappen első és egyetlen Q3-as gyorsköre szegte kedvét, hiszen a holland 1:23.778-at repesztett, amihez hozzászagolni sem tudtak a többiek: Hamilton 0,527 másodperces lemaradással jött be a második helyre, míg Russell már több mint 6 tizedes hátrányban volt harmadik.

De hátravolt még a tűzijáték, amely Lando Norrisnak fokozott izgalmakat tartogatott, hiszen a McLaren britjének első Q3-as körét törölték, így muszáj volt értékelhető kört futnia, ha nem akart a 10. helyen ragadni. Csakhogy már utolsó mért köre közben nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem fog összejönni, egy megcsúszás után ugyanis jócskán elhagyta négy kerékkel a pályát, és hiába lett Verstappen mögött 2., végül törölték ezt az idejét is, így visszacsúszott a 10. pozícióba.

Nem ő volt azonban az egyetlen, aki rontott, ugyanis Verstappen a 4-es kanyarban csúszott le a pályáról, és bár lett volna ideje elmenni egy utolsó körre, inkább a boksz felé vette az irányt. De így is nyugodt lehetett, hiszen a Norris büntetésével másodikká előlépő Russell csak 0,441 másodpercre közelítette meg. Egy ideig úgy tűnt, hogy Oscar Piastri lett a 3., és a top3-as interjúknál is vele beszélgettek, hogy az interjú végén tudja meg, az ő utolsó körét is elvették, és csak 6. lett.

A 3. rajtkockát Lewis Hamilton szerezte meg, a további sorrend pedig Alonso, Leclerc, Piastri, Gasly, Ocon, Bottas és Norris lett.

A Katari Nagydíj időmérő edzésének végeredménye

Friss