2024. május 05. 06:53

KezdőlapF1Hosszú idő után egy újonc indulhat az élről, a McLaren kisajátította az...

Hosszú idő után egy újonc indulhat az élről, a McLaren kisajátította az első sort a katari sprintre

-

Oscar Piastri volt a leggyorsabb a Katari Nagydíj szétlövéses időmérőjén, megelőzve Lando Norrist és Max Verstappent. Ezzel 2010 óta először fordult elő, hogy egy újonc induljon az élről, és az is, hogy a teljes első sor a McLarené legyen.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a tervezettnél 20 perccel később kezdődött a Katari Nagydíj szétlövéses időmérője, ahol a Q1-ben és a Q2-ben közepes, a Q3-ban lágy gumikat kellett használniuk a pilótáknak. Ennek oka, hogy az abroncsokkal kapcsolatban felmerült problémák miatt a 12-es és a 13-as kanyar esetében változtattak a pálya határain. A mezőny pedig kapott egy 10 perces edzést, melynek során akklimatizálódhattak a változásokhoz.

Az F1 egyik legnagyobb botrányát idéző probléma miatt változik a katari hétvége menetrendje

Ezután következett a 15 perces SQ1, ahol az első próbálkozások után Max Verstappen állt az élre 1:25.510 másodperccel. A címvédő 849 ezreddel előzte meg George Russellt, és további 38-cal Pierre Gaslyt, ám utóbbi körét törölték, így Lando Norris állt a harmadik helyen. A McLaren versenyzője aztán javított, és 162 ezredre csökkentette hátrányát, mögé pedig csapattársa, Oscar Piastri jött fel 809 ezredes lemaradással. Mindez azonban csak ideiglenes volt, ugyanis Russell hamarosan visszaelőzte, majd Lewis Hamilton is bejött elé a másik Mercedesszel. Igaz, a hétszeres világbajnoknak szintén törölték a körét.

2 és fél perccel a vége előtt Lance Stroll, Kevin Magnussen, Liam Lawson, valamint az értékelhető idő nélkül álló Logan Sargeant és Csou Kuan-jü álltak kieső helyen. Végül aztán a kínai pilóta pont megúszta  a kiesést, de csak azért, mert Cunoda Juki körét elvették. Előtte Alexander Albon és Stroll, mögötte Magnussen és Sargeant zárt, utóbbi egyetlen érvényes gyorskört sem tudott összerakni. Az SQ1-et egyébként Russellzárta az élen, miután 97 ezreddel felülmúlta a végére már vissza nem térő Verstappent.

Az SQ2-ben Norris kezdett az élen, miután 1:24.947-es körével 252 ezreddel megelőzte Verstappent, és további 793-mal Piastrit. Az élmezőny többi pilótája közül Lewis Hamilton és Charles Leclerc körét is elvették, így nekik még egyszer neki kellett futniuk. A Ferrari pilótája aztán a harmadik helyre jött fel, a hétszeres világbajnok viszont csak a kilencedikre, közvetlenül Carlos Sainz elé. Sőt, a spanyol pilóta körét törölték, így visszaesett a tizenharmadik helyre. Rajta kívül Gasly, Lawson és az Alfa Romeók voltak veszélyben 1 perccel a vége előtt.

Sainz végül feljött a hetedik helyre, így ezúttal megúszta a kiesést, ellentétben Hamiltonnal, aki csupán a tizenkettedik lett. Előtte Gasly, mögötte pedig Valtteri Bottas, Lawson és Csou végzett. A hétszeres világbajnok idén nem először esett ki idő előtt a sprintkvalifikáción, Ausztriában még a Q2-ig sem jutott el.

Az SQ3 elején csak a Red Bullok, a Ferrarik és a McLarenek jöttek ki. Verstappen három lila szektorral állt volna az élre, de 1:24.543-as körét törölték, Leclerc pedig elvette közben. Ennek következtében Sergio Pérez állt az élre, de aztán mindkét McLaren, valamint Leclerc is megelőzte. de utóbbi körét szintén elvették. Norris 1:24.536-tal, vagyis Verstappenénél is 7 ezreddel jobb idővel állt az élen, 39 ezreddel megelőzve Piastrit.

Verstappennek aztán sikerült érvényes kört autóznia, de 11 százados hátránnyal csak a harmadik helyre jött fel. A rajtelsőséget Piastrinak sikerült megszereznie a sprintfutamra, miután 82 ezreddel megelőzte a hibázó és így nem javító csapattársát. Ezzel 2010 óta ő az első újonc, aki az élről indulhat, a McLaren pedig ugyanebben az évben sajátította ki az első sort utoljára, még ha ezúttal csak sprintfutamról is van szó. A címvédő mögött Russell, Sainz, Leclerc, Hülkenberg, Pérez valamint az érvényes gyorskör nélküli Fernando Alonso és Esteban Ocon lett az első tíz sorrendje.

A Katari Nagydíj sprintfutamának rajtrácsa

Friss