back to top
2024. május 14. 11:00

KezdőlapF1„Rohadtul utálom, ha szar napom van” – nem fog megváltozni az edzőjét taszigáló...

„Rohadtul utálom, ha szar napom van” – nem fog megváltozni az edzőjét taszigáló F1-es pilóta

-

Másnapra sem lett kimondottan bőbeszédűbb a Katari Nagydíj időmérője után a személyi edzőjét meglökő, majd flegma interjút adó Lance Stroll, de megtudhattuk tőle, hogy milyen a viszonya a trénerével, illetve, hogy mi miatt lett ennyire frusztrált.

Lance Stroll a mai, versenyzők minden mozdulatát árgus szemekkel figyelő és azonnal kritizáló világban nagy feltűnést keltett a Katari Nagydíj időmérő edzése után mutatott viselkedésévél. A Q1-ben kieső, Fernando Alonsótól több mint egy másodpercet kapó kanadai a garázsban kihajította a kormányt az autójából, majd miután kiszállt, Henry Howe, a személyi edzője kérése ellenére nem volt hajlandó a bokszutca felé elhagyni a garázst és azon az úton elsétálni a kötelező mérlegelésre, helyette ignorálta az edzőt, majd amikor az elé állt, hogy visszafordítsa, jókorát taszított rajta. Stroll mindezt tetézte a Kimi Räikkönent idéző, elképesztően flegma interjújával.

Räikkönent megszégyenítő interjút adott az edzőjét lökdöső F1-es pilóta (videó)

Ez azonban nem az utolsó alkalom volt, hogy szembe kellett néznie a sajtó képviselőivel Katarban, így mindenki kíváncsian várta, hogy szombaton, az Aston Martin hivatalos sajtóbeszélgetésén miként reflektál majd a történtekre. Ilyenkor több újságíró tehet fel kérdéseket a pilótának, és általában mindenki főként azokat a válaszokat írja meg, amiket neki mondott a versenyző. A The-Race.com viszont most a szituáció minél pontosabb bemutatása érdekében – és azért, hogy teljes képet adjon Stroll jelenlegi hangulatáról és szenvedésének okairól – a beszélgetés több részletét is közölte.

Ben Anderson, a The-Race újságírója leírta, hogy ilyen esetekben mindig nagy kérdés, hogy egy versenyző miként áll a sajtóhoz. Előfordul, hogy próbálja elbagatellizálni a történteket, vagy simán csak nem akar beszélni róluk. Strollnak legyen mondva, ő Anderson elmondása szerint egyenes tekintettel nézett szembe a várhatóan kemény kérdésekkel, és nem próbált meg kibújni a válaszadás alól. Az viszont írásban is átjön, hogy a kanadai sokszor hozta szokásos, már-már nemtörődöm stílusát, és nem próbált néhány szónál hosszabban válaszolni.

Az első kérdés a The-Race-től arra vonatkozott, hogy meglepte-e, hogy a közösségi média szinte felrobbant a frusztrált reakcióitól, mire Stroll közölte: „Nem nézem a közösségi médiát, ezen a hétvégén autót vezetek.” Erre a The-Race újságírója más megközelítéssel próbálkozott, és arról érdeklődött, hogy mi játszódott le benne. Pusztán csak frusztrált volt-e egy rossz időmérő után, és próbálta ezt feldolgozni? „Igen, frusztrált voltam” – jött az ismételten szűkszavú felelet.

Anderson ezután azt próbálta meg kihúzni Strollból, hogy valami miatt különösen nehéz volt-e lenyelni ezt a rossz eredményt, hiszen korábban nem viselkedett így, pedig nem most először esett ki a Q1-ben. „Ööö, nem, de beragadtunk, és… igen, a helyzet nem javul, és… igen, az egész csapat frusztrált jelenleg, jobban akarunk teljesíteni, jobbá akarunk válni, de jelenleg csak szenvedünk” – mondta a kanadai.

Forma-1, Lance Stroll, Esteban Ocon, Magyar Nagydíj 2023, futam
Stroll sokszor igencsak flegma a sajtóval, mintha nem is érdekelné az egész Forma-1 / Fotó: Sulyok István/TRP Media

Ezután a német sajtó képviselői tehettek fel kérdéseket, és arról érdeklődtek Strolltól, hogy mennyire motivált és még mindig élvezi-e, hogy Forma-1-es pilóta lehet, mire a kanadai ragaszkodott ahhoz, hogy „természetesen”. „Csak szenvedek az autóval és azzal, hogy dűlőre jussak az egyensúllyal. Jelenleg nem vagyok képes kisajtolni belőle a teljesítményt, ami egyszerűen csak nehéz és frusztráló.”

A The-Race-nek ezután elárulta, hogy úgy érzi, nem igazán támaszkodhat a kocsira, és ha nincs meg a magabiztossága, akkor nem tudja élvezni a vezetést. Érdekes információ volt az is, hogy legutóbb a július eleji Osztrák Nagydíjon érezte magát magabiztosnak az autóban, és, hogy az év elején az AMR23-asnak nagyobb volt a működési tartománya a különböző vezetési stílusok terén, így ő és az övétől nagyon eltérő stílusban vezető Fernando Alonso is boldogult vele. „Mostanra viszont rengeteg lett a limitáló tényező, amit nem szeretek, ő pedig a vezetési stílusát alakítva megbirkózik ezzel, és nem érdekli annyira” – utalt Alonsóra.

Ezek alapján pedig már jóval érhetőbb, hogy miért válik Stroll egyre frusztráltabbá, és miért tört ki belőle a feszültség ilyen látványos módon. Hiszen míg a szezon elején jól érezte magát az autóban, az egyensúly feküdt neki, és a saját stílusában vezetve is gyors tudott lenni, addig már jó ideje nem ez a helyzet, és a jelek szerint nem is sikerül javítani rajta, jelenleg pedig teljesen el van veszve, és nem tudja, miként kászálódhatna ki ebből a gödörből, miközben Alonso egy idegesebb, szűkebb működési tartományú autóval is megbirkózik.

Lance Stroll, Aston Martin, Japán Nagydíj
Stroll a sprintidőmérőn és a sprintfutamon is feledhető teljesítményt nyújtott / Fotó: Aston Martin

Tesók vagyunk

A beszélgetés végén aztán újra előkerült a személyi edző lökdösése, amikor Matt Kew, az Autosport újságírója hozta fel ismét a témát arról érdeklődve, hogy le kellett-e ülnie utólag beszélni Howe-val. Stroll elintézte egy „rendben vagyunkkal” a kérdést, mielőtt az Aston Martin PR-osa közbeszólt, hogy ez már az ötödik kérdés a tegnap történtekről, finoman jelezve, hogy jó lenne, ha a jelenlévők végre ejtenék ezt a témát.

Stroll azonban – neki legyen mondva – közbeszólt, hogy „Nem, nem, folytassátok! Van újabb kérdés?” Erre Kew elmagyarázta, hogy azért kérdez erről, mert ha ő lökdösné meg az egyik kollégáját, akkor „bizonyos folyamatokon át kellene mennie”, ezért tudni szerette volna, hogy mi a kettejük közötti dinamika, barátokként vagy kollégákként tisztázták-e a történteket.

„Rendben vagyunk, ő a testvérem. Együtt megyünk át a frusztrált időszakokon és közös az utunk, szóval minden klassz” – mondta Stroll, akit végül a The-Race arról kérdezett, hogy a történtek után változtatni fog-e azon, ahogy az ilyen helyzeteket kezeli. „Rohadtul utálom, ha rossz napom van, úgyhogy nem fogok megváltozni” – mondta nevetve.

Friss