2024. május 05. 15:18

KezdőlapF1A Red Bull már versenyzője kirúgására készül? - Marko érdekes kijelentést tett

A Red Bull már versenyzője kirúgására készül? – Marko érdekes kijelentést tett

-

Sergio Pérez rövid távú jövője korábban biztosítottnak látszott a Red Bullnál, de ilyen teljesítménnyel ez már nem biztos, hogy így van. Mindenesetre Helmut Marko, a bikások tanácsadója sokatmondó kijelentést tett.

Egyre nagyobb válságba kerül Sergio Pérez, a Red Bull azonban igyekszik támogatni őt, a kérdés azonban az, hogy meddig. Christian Horner csapatfőnök a Pérez számára katasztrofálisan sikerült katari hétvége után egyértelművé tette, hogy a mexikói pilótának minél hamarabb meg kell találnia a formáját, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy ekkora különbség legyen a két versenyzőjük között. Az ugyanakkor érezhető volt Horneren, hogy nem akar nyilvánosan belerúgni Pérezbe, és a lehető legfinomabban fogalmazott úgy, hogy a problémát se söpörje a szőnyeg alá.

Egyre nagyobb veszélyben van a Red Bull szenvedő pilótája? – a csapat már le akar ülni vele

Noha Péreznek 2024 végéig szerződése van a Red Bull-lal, és korábban Horner kijelentette, hogy ki is tölti azt, sokak szerint már kezd annyira aggasztó méreteket ölteni a 33 esztendős versenyző szenvedése, hogy egyre nagyobb veszélybe kerül a jövő évi ülése. Gerhard Berger szerint pedig egyenesen jót tenne Péreznek egy csapatváltás, mert abban a helyzetben van, mint amilyenben ő volt Ayrton Senna mellett a McLarennél 1992-ben.

„Én amondó vagyok, hogy Péreznek el kell hagynia a Red Bullt. Olyan ez, mint régen az én esetemben Ayrton Sennával. Nem volt más választásom. Péreznek egy olyan csapat kell, ahol ismét növekedhet. Olyan csapattársra van szükséged, akit meg tudsz verni, hogy erősebbé válj. Pérez nem lesz képes erre Max Verstappen mellett. Egyre csak gyengülni fog, mert a hibák csak sokasodnak” – mondta az osztrák expilóta a Servus TV-ben.

Berger szavairól pedig a Katari Nagydíj után az oe24.at megkérdezte Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját, aki azt felelte: „Nem akarja hallani erre a válaszomat nem sokkal a Mexikói Nagydíj előtt.”

Marko persze félig viccesen arra utalt, hogy nem akarja még jobban kihúzni a gyufát Pérez drukkereinél azok után, hogy bajba került amiatt, mert a pilóta származására vezette vissza a rosszabb teljesítményét. Marko ezután hozzátette, hogy „Berger saját tapasztalatból tudja ezt, Senna ellen versenyzett ugyanabban a csapatban, és rá kellett jönnie, hogy valaki gyorsabb és jobb nála.”

Embed from Getty Images

Berger és Senna barátok lettek, de az osztrák pilótát így is megviselte, hogy nincs esélye legyőzni a brazilt 

A 80 esztendős osztrák most sem kritizálta Pérezt és Horner álláspontját képviselte, mondván „Checónak a legjobbjára kell törekednie anélkül, hogy Verstappent figyelné, mi pedig próbálunk segíteni neki ebben”, és a mexikói pilóta „láthatja, hogy a csapat nem kritizálja őt, csakis segíti”, és ez „talán működni fog.”

Marko elmondta, hogy a soron következő futam, az austini versenyhétvége egyáltalán nem kedvez jelenleg Péreznek, mivel az is sprinthétvége lesz, „ami pontosan az, amire jelenleg nincs szüksége.” „Ez tovább nehezíti a helyzetét, mert mindig időre van szüksége ahhoz, hogy felvegye a tempót. Remélem, hogy Austin félig rendben lesz, Mexikó pedig már teljesen” – jelentette ki.

A tanácsadó ezután elmondta, hogy „nagyon jó” a kapcsolata Pérezzel, mivel rengeteg támogatást kapott tőle azután, hogy mindenki őt támadta a kijelentései miatt. Ezután viszont jött az interjú érdekes része, amelyben Marko végül egyetértett Bergerrel. „Nem szabad elfelejteni, hogy én hoztam Pérezt a csapathoz, de amitől most szenved, az egyszerűen csak Verstappen csapattársainak a végzete. Ugyanez volt a helyzet [Pierre] Gaslyval is. Ebből a szemszögből nézve Berger kijelentése helyes: Péreznek klímaváltozásra és csapatváltásra van szüksége. Most meglátjuk, miként alakul a következő két verseny, de a csapat és ő is tisztában van vele, hogy válságban van.”

Amennyiben pedig még az idei szezon vége előtt nem jön ki belőle, egyre valószínűbbnek látszik, hogy nem fogják őt megtartani 2024-re.

Friss