back to top
2024. május 21. 00:37

KezdőlapF1Egyre nagyobb veszélyben van a Red Bull szenvedő pilótája? – a csapat...

Egyre nagyobb veszélyben van a Red Bull szenvedő pilótája? – a csapat már le akar ülni vele

-

Christian Horner elárulta, nem engedhetik meg maguknak, hogy a két pilótájuk között nagy különbség legyen, hiszen ha egy vagy több csapat utoléri a Red Bullt, bajban lehetnek. A bikások csapatfőnöke emiatt le akar ülni a szenvedő Sergio Pérezzel.

Sergio Pérez finoman szólva sincs élete formájában. A mexikói pilóta az idei szezon első négy futamából kettőt megnyert, azóta viszont nem ért célba elsőként, sőt, a Miami Nagydíj óta a dobogóra is csak négyszer állhatott fel. Ennek következtében óriási, 209 pontos hátrányt szedett össze csapattársával, Max Verstappennel szemben, és csupán 30 pont az előnye a legutóbb az első kanyarban kieső Lewis Hamiltonnal szemben.

A Katari Nagydíjon ismét borzalmasan teljesített. Az időmérőn csupán a tizenharmadik lett az elvett köre miatt, majd a sprintnapon utolsó lett az SQ3-ban azok közül, akiknek volt érvényes idejük, és mivel a középmezőnyből indult, belekeveredett egy balesetbe Esteban Oconnal és Nico Hülkenberggel. Erről persze nem tehetett, ahogyan arról sem, hogy emiatt a bokszból kellett megkezdenie a futamot, arról viszont már annál inkább, hogy háromszor is megbüntették pályaelhagyás miatt, így csak tizedikként rangsorolták.

Az a bosszantó, hogy tudjuk, mire képes Checo – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egy sajtóbeszélgetésen. – Tavaly és idén is jelentős mértékben hozzájárult a konstruktőri bajnoki címhez. Borzasztóan akarjuk, hogy megtalálja ezt a formáját. Csapatként szükségünk van rá. Nem engedhetjük meg magunknak a nagy különbséget [a pilóták között], mert amennyiben jövőre tovább közelednek egymáshoz a mezőny [tagjai], ahogyan az várható, akkor mindkét versenyzőnktől szükség van arra, hogy a legjobb teljesítményét nyújtsa.”

Ultimátumot adott szenvedő versenyzőjének a Red Bull főnöke?

Ami a konstruktőri bajnokságot illeti, Verstappen egyedül több pontot szerzett, mint a második helyen álló Mercedes. Persze ez önmagában inkább a holland pilóta dicsérete, illetve a többi csapat kritikája, az viszont már sokkal inkább a 33 éves versenyző lelkén szárad, hogy a Red Bull egy ilyen autóval nem állítja be a Mercedes kettős győzelmi rekordját (2015-ben 12-ig jutottak, a bikások jelenleg 6-nál tartanak), és ha így folytatja, akkor a dobogók tekintetében sem érik utol a csillagosokat (2016-ban 33-szor végzett a két autó az első háromban, a Red Bullnál ez a szám 26). Az idei statisztikáknál azonban sokkal fontosabb az esetleges jövőbeli világbajnoki csata, és a Red Bullnál úgy gondolták, hogy kénytelenek lépéseket tenni.

Szerintem tényleg le kell ülnünk Checóval, mert tudjuk, mire képes, és jelenleg nem hozza ezt a formát – fogalmazott Horner. – Nagyon nagy szükségünk van rá, hogy megtalálja ezt a formát, hogy megtartsuk az [egyéni] második helyet a bajnokságban. Elkeserítő, hogy csak egy ponttal távozott a hétvégéről, pedig úgy vélem, még a rajtrács végéről indulva is lett volna lehetősége, hogy jelentős mennyiségű pontot gyűjtsön. Azonban támogatni fogjuk őt, amennyire csak tudjuk, mert tripla hétvége következik. A sprintversenyeken szintén rengeteg pontot lehet szerezni.”

Péreznek 2024-ig szól a szerződése, tehát papíron biztonságban van. Azonban egyre több szó esik az esetleges leváltásáról, és ha nem javul a formája, akkor a Red Bull vezetését ismerve könnyen lehetnek változások. Ha például elveszíti a második helyet a tabellán, akkor minden bizonnyal a teljes Forma–1-es közvélemény követelni fogja a lecserélését. Persze azt azért nem lehet elvenni tőle, hogy korábban ennél sokkal jobbat is tudott. „Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy Checo mire képes, és támogatni akarjuk, hogy visszatérjen abba a pozícióba, ahol még nemrég is volt, hiszen Monzában a második helyen végzett Max mögött” – jelentette ki Horner.

Friss