2024. május 02. 08:04

KezdőlapF1Ultimátumot adott szenvedő versenyzőjének a Red Bull főnöke?

Ultimátumot adott szenvedő versenyzőjének a Red Bull főnöke?

-

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke továbbra is támogatásáról biztosította Sergio Pérezt, de hangsúlyozta, hogy válaszokat vár a mexikói pilótától a rossz formája kapcsán. A 33 éves versenyző elárulta, mi okozott neki gondot a Katari Nagydíj időmérőjén.

Sergio Pérez kifejezetten rossz formában teljesít az utóbbi időszakban. A Japán Nagydíj rettenetesen sikerült számára, hiszen egy gyenge időmérő után többször is ütközött, és még egy biztonsági autós fázis alatt elkövetett szabálytalanságért is megbüntették. Katarban lehetne esélye javítani, hiszen Max Verstappen továbbra is az élmezőnyben autózik a Red Bull-lal, de egyelőre nem élt a lehetőséggel.

Verstappen hibája ellenére is a pole-ban; kétszer is változott utólag a katari időmérő eredménye

A pénteki időmérőn már a Q2-ben kiesett, és csak a tizenharmadik rajtpozíciót szerezte meg a vasárnapi futamra. Bár a tempója alapján bekerülhetett volna a legjobb tízbe, a pályahatárok kibabráltak vele, ettől függetlenül illett volna továbbjutnia. A másnapi sprintkvalifikáción pedig csupán nyolcadikként végzett, vagyis az SQ3-ban utolsó lett az érvényes körrel rendelkezők közül. Christian Horner továbbra is támogatja a mexikói versenyzőt, de elhagyta egy mondat a száját, amely akár egyfajta ultimátumként is értelmezhető.

Más pilótáknak is törölték a körüket – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke még pénteken. – A lényeg viszont az, hogy Max ismét tette a dolgát, míg Checónak megint nehéz napja volt. Nehéz időszak ez számára. Nagy nyomás nehezedik most a vállára, de ő egy tapasztalt versenyző. Támogatjuk őt a világbajnoki második helyért folytatott küzdelemben, de most már választ kell adnia. Őszintén szólva nem értem a Max, illetve Checo ideje közötti különbséget.”

Nem először fordult elő, hogy a két pilóta teljesítménye között nagy volt a differencia a holland pilóta javára, és most is látszott, hogy Pérez nem tudja kihozni az autóból azt, amit Verstappen. A hatszoros futamgyőztes panaszkodott az érvényben lévő szabályokra, majd elárulta, mi okozta neki a legnagyobb nehézséget vezetéstechnikai szempontból.

Kár érte, azok a milliméterek nem segítettek – kezdte. – A versenyzői eligazításon beszéltünk erről, hogy egy ilyen pályán, mint ez, nincs szükség a pályahatárokra [vonatkozó szabályok betartatására]. Nagyon alulkormányzott volt [az autó], de a hátuljával is küszködtem, nem sikerült megtalálnom az ideális beállítást.”

Valószínű, hogy Verstappen már a sprintfutamon bebiztosítja harmadik világbajnoki címét, hiszen a holland versenyzőnek a harmadik helyről indulva kell az első hatban végeznie, míg Péreznek a nyolcadikról rajtolva kell megcéloznia a legjobb hármat ahhoz, hogy egyáltalán számolni kelljen. Vélhetően azonban nem ezzel foglalkozik, azt viszont leszögezte, hogy a versenyen sem lesz könnyű dolga.

Hosszú idő után egy újonc indulhat az élről, a McLaren kisajátította az első sort a katari sprintre

Elég nehéz volt, sokat küzdöttünk azért, hogy meglegyen az egyensúly – jelentette ki. – Alapvetően annyi problémánk volt, hogy egyiket sem tudtam helyrehozni, minden kanyar nagyon más volt. Szerintem a körülmények elég nehezek voltak, egyszerűen rengeteget szenvedtünk az időmérőn. Még nincs vége, [de] nyilvánvalóan nagyon nehéz lesz előzni, főleg a pálya jelenlegi állapotát figyelembe véve. Meglátjuk, mire vagyunk képesek, és onnan fogunk talpra állni.”

Friss