2024. április 29. 00:45

KezdőlapF1Sorsdöntő év jöhet a Mercedesnek - ha jövőre nem lesznek jók, 2026...

Sorsdöntő év jöhet a Mercedesnek – ha jövőre nem lesznek jók, 2026 előtt nem verik meg a Red Bullt?

-

James Allison, a Mercedes technikai igazgatója szerint az átlagosnál fontosabb lesz jó autót építeni 2024-ben, mert különben 2026-ig hátrányban lehetnek.

Kiemelten fontos hónapok állnak a Mercedes előtt, amire korábban Lewis Hamilton is utalt, mondván a csapatnak a valaha volt legjobb időszakát kell produkálnia a következő fél évben a fejlesztések terén, hogy felzárkózzon a Red Bullra, illetve felvegye a versenyt a szezon második felére jelentőset előrelépő McLarennel.

James Allison, az istálló szezon közben reaktivált technikai igazgatója elismerte, hogy nem sikerült olyan fejlődést produkálniuk, mint a wokingiaknak, ugyanakkor arról beszélt, hogy „nagyon világos elképzeléseink vannak arról, hogy mit kell rendbe hoznunk.” Ennek egyik nagy lépése lesz egy új padlólemez bevetése a jövő hétvégi USA Nagydíjon, aminek nemcsak az a célja, hogy megőrizzék a konstruktőri 2. helyet, hanem az is, hogy megtudják, a helyes irányba fejlesztenek-e 2024-re.

„Remélhetőleg a köridőkön is javít egy kicsit, hiszen az mindig előny. De leginkább azért hasznos, mert megmutatja, hogy a helyes úton járunk-e. A köridő tekintetében kis hasznot fog hozni” – mondta a technikai igazgató.

George Russell, Mercedes, Katari Nagydíj
Megújul a W14-es padlólemeze / Fotó: Sam Bloxham/Mercedes

A Mercedesnek ráadásul különösen fontos lesz jó autót építenie 2024-re, mert mint arra Allison is rámutatott, a 2026-ban esedékes szabályváltozások miatt a jövő évnek a szokottnál nagyobb hatása lesz az azt követő idényre. „Fontos, hogy az új idényt jól kezdjük, még inkább, mint általában, mert 2026 mindjárt itt van, azt az autót pedig 2025-ben kell megtervezni. Ezért erősen valószínű, hogy a 2025-ös autó közeli unokatestvére lesz a 2024-esnek, ezért duplán fontos jól eltalálni a 2024-es kocsit.”

Magyarán – és ez nem csak a Mercedesre igaz –, ha valaki nagyon mellényúl a 2024-es autójával, akkor 2025-re csak úgy tudja rendbehozni azt, ha a 2026-os szabályváltozás oltárán áldoz, ezt pedig senki sem szívesen teszi.

Lehet, hogy a következő hónapok jelentik az utolsó esélyt a Mercedesnek arra, hogy tegyen azért, hogy 2026 előtt újra világbajnok legyen?

Friss