2024. április 29. 00:14

KezdőlapF1„Szerencsés vagy, ha élve kijutsz a garázsból" – különleges babonájáról vallott Nigel...

„Szerencsés vagy, ha élve kijutsz a garázsból” – különleges babonájáról vallott Nigel Mansell

-

Közel egymilliárd forintnyi fontot ért az a személyes gyűjtemény, amelyet Nigel Mansell árvereztetett el a minap. Az 1992-es világbajnok ennek kapcsán egyik babonájáról is beszélt.

Elképesztő gyűjteménytől vált meg Nigel Mansell a minap. 1992-es Forma-1-es világbajnoka az RM Sotheby’s segítségével 324, a pályafutásával kapcsolatos relikviát árverezett el, jókora összeget kasszírozva ezzel, a BBC Breakfast című műsorában pedig néhány érdekes dolgot is megosztott ennek kapcsán.

Szenzációs történetek a legendás tárgyak mögött – íme Mansell hihetetlen gyűjteménye

Nem újkeletű, hogy a Forma-1-es pilóták – és az élsportolók általában – némelyike babonás, de Mansell babonája alighanem eléggé egyedi. „Ha a kezedbe vetted a sisakomat a verseny előtt, és azt a hibát is elkövetted, hogy még fel is vetted, szerencséd volt, ha élve kijutottál a garázsból, én viszont soha többet nem nyúltam a sisakhoz. Babonából nem használtam többet” – mesélte az oroszlán a BBC riporterének, aki éppen a pilóta 1994-es williamses sisakját vette a kezébe.

Ezután a riporter kérdésére Mansell azt is elárulta, hogy miért használt olyan sisakplexit, amelyen a reklámcsík nagyon vastag volt, ezzel igencsak lekeskenyítve azt a részt, amelyen a versenyző kilátott. „Azért volt ilyen, hogy segítsen fókuszáltnak maradni. Így kevesebb volt a zavaró tényező” – közölte.

A részlet a műsorból:

Közel egymilliárd forintnyi relikviától vált meg

Mansell az RM Sotheby’s árverésén kalapács alá kerülő 324 tárggyal összesen 2,05 millió fontot kaszált, ami jelenlegi árfolyamon 914 millió forintnak felel meg. A legtöbbet az 1985-ös Portugál Nagydíjon, első F1-es győzelme alkalmával viselt sisakja ért, ez 68 400 fontért (30,5 millió forint kelt el), de egy, az 1992-es, világbajnoki szezonja során viselt bukó sem maradt le sokkal tőle, azért 61 200 fontot adott, aki végül a boldog tulajdonosa lett.

A 10 legértékesebb tárgyból egyébként kilenc sisak volt (48 ezer fontot ért például egy 1995-ös mclarenes sisakja, míg 29 400-at az 1993-as CART-bajnoki szezon során viselt fejvédő), a maradék egy tárgy pedig érdekes módon nem valamilyen F1-es relikvia, hanem egy személyre szabott angliai rendszám, amelyen az 5 NM díszeleg, utalva Mansell monogramjára és híres rajtszámára. Ezért 50 400 fontot (22,5 millió forint) csengetett ki valaki.

A legtöbbet érő trófea az 1992-es San Marinó-i Nagydíj első helyéért kapott darab volt 28 800 fonttal, de ugyanennyiért kelt el egy ágaskodó lovat ábrázoló szobor, amelyet a Ferrarinál töltött két idényéért kapott a csapattól.

Friss