2024. május 03. 10:59

KezdőlapF1Elengedték a Hamiltont becsmérlő Nelson Piquet 340 millió forintnak megfelelő büntetését

Elengedték a Hamiltont becsmérlő Nelson Piquet 340 millió forintnak megfelelő büntetését

-

Mégsem kell óriási összeget fizetnie Nelson Piquet-nek, amiért rasszista megjegyzéseket tett Lewis Hamiltonra, noha korábban bíróság kötelezte erre.

Fél évvel azután, hogy 5 millió reálra büntette egy civil bíróság a Lewis Hamiltonra egy 2021-es podcastinterjúban rasszista megjegyzést tevő Nelson Piquet-t, elengedték a háromszoros világbajnok 340 millió forintnak megfelelő bírságát. A 71 esztendős expilóta a portugál „neguinho” szót használta Hamiltonra, ami „kis fekete embert” jelent, majd a bíróságon ő és ügyvédei is azt állították, hogy nem faji kontextusban tette ezt, és brazil köznyelvben használatos kifejezésről van szó.

Bűnösnek találták Nelson Piquet-t, ezt a büntetést kapta a Hamiltonra tett rasszista megjegyzéseiért

Ám miután emberi jogi csoportok beperelték Piquet-t, a bíróság nem fogadta el ezt az értelmezést, és miután a háromszoros világbajnok homofób megjegyzésekkel is illette a hétszeres világbajnokot, indokoltnak tartották a hatalmas összegű pénzbírságot.

A brazil Metropoles újság most viszont arról számolt be, hogy miután Piquet első fellebbezését elutasították, a a Szövetségi Kerületek és Területek Bírósága mégis törölte a büntetést, mert gúnyolódássá minősítette le a „neguinho” szó használatát annak ellenére, hogy az „némi vagy önkéntelen rasszista” felhanggal párosul. Így pedig nem tartozik a gyűlöletbeszéd kategóriájába.

Ami pedig a homofób, „tartotta a fenekét” kijelentést illeti, azt azon az alapon hagyták figyelmen kívül, hogy elméletben ez heteroszexuális kapcsolatban is használható.

A Piquet-t beperelő egyik emberi jogi csoportot képviselő ügyvédet nem lepte meg a bírság elengedése, és kijelentette, hogy az ilyen döntések a 19. századi Brazíliában gyökereznek, majd közölte, hogy azonnali fellebbezést nyújtanak be az ország legfelsőbb bíróságához.

Valószínűleg Hamilton is reagálni fog a döntésre, miután a büntetést az idei Ausztrál Nagydíj alatt a brazil kormány „csodálatos tettének” nevezte, kiemelve, hogy ezzel megmutatták, hogy az efféle viselkedést nem lehet tolerálni. „A rasszizmus és a homofóbia elfogadhatatlan, és nincs helye a társadalmunkban. Imádom, hogy megmutatták, hogy kiállnak valami mellett” – mondta akkor a hétszeres világbajnok, hozzátéve, hogy más országok is tanulhatnának Brazíliától.

Friss