2024. április 30. 12:26

KezdőlapF1Mit bizonyít, hogy Verstappen büntetlenül sétálgathatott a pályán, Hamilton viszont nem? (videó)

Mit bizonyít, hogy Verstappen büntetlenül sétálgathatott a pályán, Hamilton viszont nem? (videó)

-

Lewis Hamilton katari szabályszegése kapcsán felmerült, hogy korábban miért nem büntetett ilyesmiért az FIA, illetve, hogy a hétszeres világbajnoknak nem lehet, amit Max Verstappennek lehetett. Eddig azonban nincs miért azt feltételeznünk, hogy pikkelnek rá a felügyelők.

Az FIA a Katari Nagydíjon 50 ezer euróra (25 ezret ebből a szezon végéig felfüggesztettek) büntette Lewis Hamiltont, amiért a verseny alatt átsétált keresztbe a pályán, megsértve ezzel a sportszabályzat 26.7/b pontját, amely kimondja, hogy „A következő kivételektől eltekintve a minden edzés kezdése előtt 15 perccel kezdődő és befejezése utáni 5 percig tartó időszak alatt, illetve a sprintet és a nagydíjat közvetlenül megelőző felvezető kör kezdete és aközött, hogy a verseny végeztével az utolsó autó behajtott a parc fermébe, senki nem léphet a pályára, illetve a bokszbejáratba és a bokszkijáratba.”

Ezután a versenyzőkre vonatkozó kivételek között szerepel, hogy hacsak „nem kapott ehhez engedélyt egy pályabírótól.”

Másnak lehet, amit Hamiltonnak nem? – teljesen helytelen indokkal vizsgálódik az FIA

Miután George Russell-lel ütközött és a verseny első kanyarjában kiesett, Hamilton engedély nélkül keresztezte a pályát a biztonsági autós fázis alatt, és mindössze néhány másodperccel azelőtt ért át az első kanyaron, hogy csapattársa elhaladt ott. A hétszeres világbajnok utólag bocsánatot kért és elfogadta, hogy az ilyesmi nagyon veszélyes, az FIA azonban most újranyitotta az ügyét arra hivatkozva, hogy Hamilton „példakép”, és „aggasztja” őket, hogy a cselekedete milyen benyomást kelthetett a fiatalabb versenyzőkben.

Ez az indoklás már önmagában is helytelen, mert azt sugallja, hogy Hamiltonra szigorúbb szabályok vonatkoznak, egyet visszább lépve azonban az is érdekes, hogy korábban miért nem büntettek ilyesmiért. A sportszabályzat világosan fogalmaz, ez alapján pedig a két héttel a Katari Nagydíj előtt rendezett Japán Nagydíj időmérő edzésén balesetet szenvedő Logan Sargeantet is szankcionálni kellett volna, hiszen egyértelműen pályabírói jóváhagyás nélkül sétált át keresztbe a célegyenesen.

Egy ennél jóval emlékezetesebb eset is elkezdett közben terjedni a közösségi médiában, sokan ugyanis felemlegették, hogy amikor a 2021-es Olasz Nagydíjon Max Verstappen összeütközött Hamiltonnal, a holland egyszerűen felsétált a pályára az első sikánban, majd jó néhány méteren át gyalogolt rajta, mielőtt a korlát mögött elindult vissza a bokszutcába. A sportszabályzat ide vonatkozó pontja akkor is ugyanígy szólt, a felügyelők azonban még vizsgálatot sem kezdeményeztek, ellenben az ütközésért megbüntették a hollandot.

Ám még mielőtt levonjuk azt az elhamarkodott és megalapozatlan következtetést, hogy „amit lehet Verstappennek, azt nem lehet Hamiltonnak”, le kell szögezni, hogy mint azt Sargeant példája is mutatja, eddig az FIA valamiért nem igyekezett lecsapni az ilyen esetekre, azaz nem a hollanddal kivételeztek. Az pedig önmagában üdvözlendő, hogy ezen a téren is elkezdik betartatni a szabályokat, mert az efféle figyelmetlenség egy pillanat alatt tragédiát eredményezhet.

Hogy éppen Hamiltonnal kezdték, az egyelőre nem bizonyít semmit, csak azt, hogy mostantól szigorúbbak lesznek ezen a téren, ha pedig a következő és az azutáni ilyen esetnél – reméljük, nem lesz, de ha igen, azzal a felügyelők bizonyíthatnák a következetességüket – is jön majd a büntetés, már kijelenthetjük, hogy tényleg csak pusztán erről van szó.

Addig remélhetőleg az is tisztázódik, hogy a szabály mindenkire egyformán vonatkozik, és nem csak a „példaképeknek” kell erre fokozottan odafigyelniük.

Friss