2024. április 29. 02:42

KezdőlapF1Az F2 bajnokával is pariban volt a női F1-es pilóta a Hungaroringen,...

Az F2 bajnokával is pariban volt a női F1-es pilóta a Hungaroringen, de a bemutatkozásra nincs esélye

-

Nico Rosberg, 2016 F1-es világbajnoka célzott rá, hogy Jessica Hawkins nagyon jól szerepelt az Aston Martinnal a Hungaroringen rendezett teszten, de azt a 28 esztendős versenyzőhölgy is tudja, hogy a jövője így sem az F1-es mezőnyben lesz.

Szeptemberben nagy pillanatnak volt a helyszíne a Hungaroring Jessica Hawkins pályafutásában, hiszen a 28 esztendős versenyzőhölgy nálunk ülhetett először Forma-1-es autóba, amikor a mogyoródi pályán tesztelte az Aston Martin 2021-es versenygépét. Utólag pedig néhány részlet is kiderült a privát gyakorlásról, amelyen az AMR21-essel Felipe Drugovich, a Forma-2 2022-es bajnoka, egyben az Aston Martin hivatalos tesztpilótája is részt vett.

Női pilótát tesztelt Magyarországon a Forma-1-es csapat (képek)

„Amit nem tud mindenki, de ismerem a köridőidet a tesztről – közölte Nico Rosberg a Sky Sports adásában a Hungaroringen 26 kört autózó Hawkins-nak. – Elmondhatom az apró titkot [a nézőknek], hogy gyors voltál a hivatalos tesztpilótához viszonyítva. Nem fogom elárulni a pontos időket, amiket én is ismerek, de szupergyors voltál.”

„Jól ment, és talán saját magamat is megleptem. Nagyon boldog voltam azzal, ahogy alakult – felelte erre Hawkins, majd elmondta, hogy most azért dolgozik, hogy kapjon még tesztlehetőséget. – A következő célom, hogy visszaülhessek az autóba. Szerintem ahhoz elég jó munkát végeztem, hogy legalább ilyen helyzetbe hozzam magam. A tél folyamán keményen fogok dolgozni, hogy képes legyek szponzorokat szerezni és olyan partnerekkel dolgozni, akikkel elérhetem az álmom, és dolgozhatok azért, hogy ők elérjék a sajátjukat, és közben több nőt inspiráljunk.”

Lélegzetelállító felvételek – így tesztelt a Hungaroringen a női F1-es pilóta (videó)

Szinten esélytelen, hogy bekerüljön az F1-be

Azt az álmát azonban szinte biztosan nem fogja valóra váltani, hogy a Forma-1-ben versenyezhessen. A korábban a brit Formula Fordban, a brit Mini Challenge-ben és a W Series-ben is megforduló hölgynek ugyanis jelenleg egyetlen superlicenc-pontja sincs, ebből pedig 40-re van szükség ahhoz, hogy valaki bemutatkozhasson az F1-ben. Persze ezt akár egyetlen szezon alatt is össze lehet gyűjteni, ha valaki az első háromban végez a Forma-2-ben vagy mondjuk bajnok lesz az IndyCarban, Hawkins azonban úgy érzi, ez a hajó már alighanem elment

„Jess 28 éves, úgyhogy realista a karrierjének irányát illetően” – mondta róla Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke, amivel Hawkins is egyetértett, ugyanakkor úgy vélte, szimulátor és/vagy tesztpilótaként azért hasznát vehetik.

Jessica Hawkins, Aston Martin, teszt, Hungaroring, AMR21
Fotó: Aston Martin F1 Team

„Tisztában vagyok [Krack kijelentésével] és legyünk realisták, nem vagyok túl öreg, de azzal nagyon is tisztában vagyok, hogy nagyon hosszú folyamat lenne eljutni az F1-ig. Ez azonban nem zár ki más lehetőségeket az F1-ben, ez nem zár ki engem teljesen az F1-ből. Így is csinálhatok más dolgokat, és nem csak úgy hagyták, hogy kipróbáljak egy F1-es autót. Vannak más lehetőségek is F1-es autót vezetni, amelyek nem feltétlenül a versenyzést jelentik.”

„Szóval nem írtam le magam, ugyanakkor tudom, hogy valószínűleg sokkal nagyobb az esélye egy LMP-s vagy GT-s karriernek, mint egy F1-esnek. Ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy nagy hatásom legyen egy F1-es csapatra.”

Hawkins fontos szerepet fog vállalni az Aston Martin F1 Academy-ben induló csapatában és a brit gyártó nemrég bejelentett WEC és IMSA programja is érdekli, így akár az is remek opció lehet a számára. Közben pedig jelenleg is versenyez a Britcar Prototype Cupban és szeretné magát mihamarabb kipróbálni GT3-as, GTE és LMP-autóban is.

Friss