2024. május 04. 19:58

KezdőlapF1Hamilton elmondta, szerinte pikkelnek-e rá az FIA-nál a katari büntetése kapcsán

Hamilton elmondta, szerinte pikkelnek-e rá az FIA-nál a katari büntetése kapcsán

-

Lewis Hamilton először szólalt meg nyilvánosan azután, hogy az FIA újranyitotta a Katari Nagydíjon kapott büntetésének az ügyét, mondván ő példakép, és aggályos, hogy a tette milyen üzenetet közvetít a fiataloknak.

A Katari Nagydíj után az FIA sportfelügyelői 25 ezer euró befizetésére kötelezték Lewis Hamiltont, illetve további 25 ezer eurós felfüggesztett bírságot osztottak ki neki, amiért az első körben történt kiesése után sportbírói engedély nélkül sétált át keresztbe a pályán. Ezt a hétszeres világbajnok elfogadta és bocsánatot kért, az FIA azonban egy héttel később újranyitotta az ügyet, mert aggódott amiatt, hogy Hamilton ezen tette milyen benyomást kelthetett a fiatalabb versenyzőkben.

Hamilton 10 millió forintnak megfelelő büntetést kapott, de nem azért, mert nekiment Russellnek

Indoklásában a szövetség kiemelte, hogy Hamilton „példakép”, amire sokan felkapták a fejüket, hiszen meglehetősen aggályos és messzire vezet, ha az FIA megítélése szerint példaképnek tekinthető versenyzőkre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Az USA Nagydíj csütörtöki sajtónapján a Mercedes versenyzője ugyanakkor kijelentette, szerinte nem pikkelnek rá, és inkább az FIA kommunikációja csúszhatott félre.

„Nem gondolom, hogy kiemeltek volna, szerintem inkább csak gyatra volt a kommunikáció. Nem hiszem, hogy pontosan úgy értették, amit mondtak. Szerintem azt akarták mondani, hogy megvizsgálják, hogyan tudnák kezelni ezt a dolgot, illetve az ilyen eseteket a jövőben, hogy biztosítsák, többé ne fordulhassanak elő. Azt hiszem, volt egy gokartos baleset nemrég (Joe Turney szenvedett súlyos lábsérülést a Katari Nagydíj napján rendezett gokart vb-n – a szerk.), amelyben elütöttek egy gyereket, úgyhogy biztosra kell mennünk, hogy folyamatosan szem előtt tartjuk a biztonságot” – mondta Hamilton.

„Beszéltek velem és szerintem fontos, amit mondtak. Amikor ott ültem a megbeszélésen a felügyelők irodájában, nyilván feltettem a kezem. A pillanat hevében rossz döntést hoztam. Ami fontos, hogy a helyes üzenetet közvetítsük, különösen a fiatal versenyzők felé, hogy ilyesmit nem szabad csinálni. Akkor bocsánatot kértem, és szerintem [az FIA] csak azt próbálja megvizsgálni, hogy miként mehetne biztosra, hogy ilyesmi a jövőben ne történhessen meg.”

Másnak lehet, amit Hamiltonnak nem? – teljesen helytelen indokkal vizsgálódik az FIA

Friss