2024. április 29. 11:11

KezdőlapF1Pálinkát inni F1-es időmérő előtt? – Lauda és Berger szerint jó ötlet,...

Pálinkát inni F1-es időmérő előtt? – Lauda és Berger szerint jó ötlet, Coulthard be is dőlt neki 28 éve

-

Mulatságos történetet osztott meg David Coulthard az Eddie Jordannel közös podcastjában arról, hogy az 1995-ös Olasz Nagydíj időmérő edzésére pálinkával hangolt. Persze nem önszántából.

Gerhard Berger volt a legutóbbi vendége David Coulthard és Eddie Jordan közös, Formula for Success néven futó podcastjának, és rögtön a beszélgetés kezdetén előkerült egy régi történet. A Forma-1-ben 1994-ben a Williamsszel bemutatkozó, első teljes szezonját 1995-ben teljesítő, akkor 24 éves Coulthard ugyanis felemlegette a nála közel 12 évvel idősebb, akkor már 12. teljes idényét taposó osztráknak, hogy Niki Laudával és Karl-Heinz Zimmermannal hogyan húzták őt csőbe az 1995-ös Olasz Nagydíj időmérő edzése előtt.

Embed from Getty Images

Bergernek soha nem kellett a szomszédba mennie, hogy újabb tréfákat találjon ki

„Kiemelkedő emlékem veled kapcsolatban, hogy 1995-ben, az első teljes szezonomban te, a néhai Niki Lauda és Karl-Heinz, aki Bernie [Ecclestone] motorhome-ját üzemeltette, berángattatok oda, és meggyőztetek, hogy a monzai időmérő előtt hagyomány inni egy snapszot (német, egyesek szerint osztrák eredetű alkoholos ital, tulajdonképpen 40-45 fokos gabonapálinka – a szerk.). Én egy fiatal pilóta voltam, te egy futamgyőztes, ott volt Niki is és Karl-Heinz. Természetesen ti előre elterveztétek ezt, én pedig nem akartam nemet mondani. Kihoztak három kis poharat, a tiétekben természetesen víz volt, az enyémben snapsz, és fél órával az időmérő előtt megittam, majd kimentem és megszereztem a pole-t” – elevenítette fel a sztorit Coulthard, akinek ez volt pályafutása második pole pozíciója.

Erre Berger azzal reagált, hogy „David, én mindig ittam az időmérő előtt, egy Ramazottit (keserű likőr – a szerk.) és egy nespressót.”

Sennára is a snapsz hathatott

A Forma-1-ben 1984 és 1997 között Berger híres volt a különböző csínytevéseiről, így Coulthard története is abszolút rá vall. Miután pedig Eddie Jordan ámulattal hallgatta DC elbeszélését, felidézte, hogy az 1993-as Japán Nagydíj után történtekben is szerepet játszott Berger és a snapsz, hiszen Ayrton Senna jó néhányat megivott belőle, mielőtt a Jordan motorhome-ja felé vette az irányt, hogy megleckéztesse az azon a futamon pontszerzéssel debütáló Eddie Irvine-t.

Senna: Te nem autóversenyző vagy, hanem egy kiba..ott idióta!

Itt a Sennával és Karl-Heinz Zimmermannal a futam után italozó Berger vette át a szót és elmesélte, hogy Senna tulajdonképpen már elfogadta, hogy Irvine visszavette tőle a körét, de aztán az italok hatására ismét elkezdték piszkálni a csőrét a történtek.

„A végén azt mondta, hogy »Ha valaki meg akar előzni, mindegy, hogy lekörözött vagy sem, tegye meg.« Ott voltunk hárman Karl-Heinz-el, beszélgettünk, Ayrton pedig annyira dühös volt. Adtunk neki egy snapszot, majd még egyet, aztán még egyet. Végül megint elkezdett panaszkodni, mire mondtam neki, hogy »Miért nem mész és húzol be neki egyet, és akkor nem kell többet erről beszélgetnünk?«. Adtunk neki még egy snapszot, aztán elment és megpróbálta megverni [Irvine-t].”

Friss