2024. május 04. 21:43

KezdőlapF1Ha a statisztika döntene, a hibázó Verstappen már most elbukta volna az...

Ha a statisztika döntene, a hibázó Verstappen már most elbukta volna az austini győzelmet

-

Tőle szokatlan hibát vétett az USA Nagydíj időmérő edzésének hajrájában a pole pozícióért küzdő Max Verstappen, ami miatt csak a 6. helyről kezdheti majd meg a versenyt. A holland utólag elmondta, szórakozni akar vasárnap.

Rövid ideig úgy tűnt, hogy Max Verstappen pályafutása 31., idei 11. pole pozícióját szerezte meg az USA Nagydíjon, ám röviddel ezután pályaszélesítés miatt törölték a holland pilóta utolsó Q3-as mért körét, így végül csak a 6. helyről kezdheti majd a vasárnapi versenyt.

Már a közvetítésben is látszott, hogy a háromszoros világbajnok elfékezte magát az első kanyarban, majd később megerősítette, hogy emiatt kockáztatott többet az utolsó előtti fordulóban, ahol végül túl szélesre ment.

Meglepetés Ferrari-pole Austinban, Verstappen súlyos árat fizetett a hibájáért

„Tudtam, hogy a határon lesz [hogy bent tudtam-e maradni a fehér vonalon]. Elkövettem egy kis hibát az egyes kanyarban, így a kör hátralevő részében nagyon kellett nyomnom. Nagyon keskeny a határvonal, nem is vált alulkormányzottá az autó, csak próbáltam mindent kihozni a kanyarból és egy kicsit rosszul ítéltem meg. Nagyon keskeny a határvonal, amikor a határon mész. Kicsit szerencsétlen, ami történt, ugyanakkor szórakoztatóbbá teszi a vasárnapot” – tekintett előre.

„Úgy értem, ez valószínűleg nem ideális, de rajtoltam már hátrébbról is az idén. Ha jó a tempód, előzni fogsz és előre fogsz lépni. De először jön még a sprint nap, meglátjuk, az hogy fog menni. Nyerni akarunk, az időmérő pedig egyértelműen nem volt ideális. De hosszú lesz a verseny, sok mindent csinálhatunk jobban, és egy kicsit szórakozni is akarok.”

Christian Horner is hasonlóan vélekedett a Viaplay-nek, de amikor arról kérdezték, hogy Verstappen innen is nyerhet-e, azt felelte: „Nehezebb lesz, de továbbra is ott van a lehetőségek között.”

Max Verstappen, Red Bull, USA Nagydíj
Verstappennek les dolga vasárnap / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Úgy tűnt, megvan a pole, de egy kis elfékezés hátrányba hozta Maxot az első kanyarban, úgyhogy abszolút mindent bele kellett adnia – mondta a csapatfőnök. – Megpróbálta, de sajnos ma nem igazán ment, viszont ez izgalmas versenyt hozhat vasárnap. Nem könnyű minden körülmények között tökéletes autóval rendelkezni. Sajnálatos, hogy nem jött össze az utolsó kör, mert megszerezte volna a pole-t, de nem szerezte, úgyhogy a hatodik helyről rajtolva lesz egy kis dolgunk.”

Amennyiben nyerni akar, márpedig nyilván azt akar, Verstappennek a statisztikákra is rá kell cáfolnia, a versenynaptárban 2012 óta szereplő austini pályán ugyanis eddig soha nem nyert nem az első sorból rajtoló pilóta. Ez alapján vasárnap Charles Leclerc-nek és Lando Norrisnak lesz a legnagyobb esélye, de természetesen senki nem írja le a Red Bullt. Viszont, ha sikerül legyőzni a bikásokat, akkor az idén mindössze másodszor fog előfordulni, hogy nem Red Bull-pilóta nyer.

Friss