back to top
2024. május 06. 03:51

KezdőlapF1Verstappen ismét hibázott, de most megúszta, ő indul az élről az austini...

Verstappen ismét hibázott, de most megúszta, ő indul az élről az austini sprinten

-

Elképesztően szorosan alakult az USA Nagydíj sprintjének időmérő edzése, az úgynevezett sprint szétlövés, amelynek a végén a korábban megpördülő Max Verstappen örülhetett.

Sprinthétvégéről lévén szó a pénteki időmérő edzés után a szombati sprint szétlövéssel folytatódott az USA Nagydíj versenyhétvégéje, amely a magyar idő szerint éjféltől következő sprint rajtsorrendjéről döntött.

Az első szakaszban mindenki kötelező jelleggel a közepes keveréket használta, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a versenyzők nagy része végig pályán volt. Kivéve Max Verstappent, aki repesztett egy 1:35.997-es időt, majd visszatért a garázsba és onnan nézte, ahogy a hajrában senki nem tudta megdönteni ezt. A legközelebb hozzá Charles Leclerc került, és mindössze 2 ezreddel ment lassabbat, míg a 3. helyen meglepetésre Alex Albon zárt.

A kieső helyeken a jelentősen átalakított Haasokat Valtteri Bottas, Cunoda Juki és Logan Sargeant követte. A Williams amerikai pilótájának teljesítménye nagy csalódás annak tükrében, hogy csapattársa a 3. helyen végzett, a Lewis Hamiltonnal koccanó Cunoda Juki pedig igencsak dühösen vette tudomásul, hogy kiesett, egyúttal kikapott az ezen a hétvégén visszatérő Daniel Ricciardótól, miután nem sikerült felérnie az utolsó gyorskörére.

A kiesők mellett az SQ1 (sprint shootout 1) nagy vesztese volt még George Russell, aki az utolsó előtti kanyar után feltartotta Leclerc-t, amiért szinte biztosan büntetés vár majd rá.

Az SQ1 végeredménye

Verstappen a második szakaszban is villámrajtot vett, és már az első körével (1:35.181) biztosította magának a későbbi első helyet, noha a hajrában megpróbált javítani, de nagy tempónál elveszítette az uralmat az autó felett, és a kerékvetőn átszánkázva a füves bukótérbe pördült, majd lendületből irányba állt és továbbment. Ezért a hibáért azonban nem fizetett akkora árat, mint a tegnapi pályaszélesítésért, ami a pole pozíciójába került a futamra, mert az autója nem sérült, és a továbbjutása sem forgott veszélyben.

Verstappen megpördülése:

Többen, köztük a két Mercedes, a két Alpine, valamint Alonso, Ricciardo és Albon is csak egyetlen mért kört teljesített, így ők csak az SQ2 végén jöttek ki. A továbbjutást közülük Hamiltonnak, Russellnek, a Williams thai-brit versenyzőjének, valamint Pierre Gasly-nak jött össze, a kieső helyeken Ricciardo, Alonso, Ocon, Stroll, Csou lett a sorrend.

Az SQ2 végeredménye

A harmadik szakaszra végre felkerültek a lágy abroncsok, és mivel mindenkinek egyetlen szett állt rendelkezésére, az állva maradt 10 versenyző egyaránt kivárt a végsőkig a pályára lépéssel. Így a 8 perces SQ3-ból már csak alig több mint 4 perc volt hátra, amikor elkezdtek kiszállingózni a bokszból.

Elsőként Max Verstappen ért körbe és 1:34.538-nál állította meg a stoppert, aminél senki sem tudott jobbat menni, viszont így is elképesztően szorosan alakult az eleje. Charles Leclerc mindössze 0,055 másodperccel maradt el tőle a második helyen, de a 3. helyen záró Lewis Hamilton is csak 0,069 másodpercet, míg a 4. Lando Norris 0,101 másodpercet kapott.

A 7. helyen végző Péreznek és a 8. Russellnek nem maradt új lágy szettje mára, mert tegnap elhasználták, ami némileg hátráltatta őket.

Verstappen ezzel 3. sprint pole-ját ünnepelheti, de kérdés, hogy magyar idő szerint ma éjféltől győzelemre is tudja-e váltani ezt.

FRISSÍTÉS

George Russell végül három helyes rajtbüntetést kapott, így a 8. helyett a 11. pozícióból kezdheti majd meg a sprintet. Hogy miként tartotta fel Leclerc-t, az IDE KATTINTVA nézhető meg.

Az USA Nagydíj sprint szétlövésének eredménye (még Russell büntetése előtt)

Friss