back to top
2024. július 15. 17:19

KezdőlapF1Ha Hamiltont és Leclerc-t kizárták, a másik Ferrari és Mercedes is szabálytalan...

Ha Hamiltont és Leclerc-t kizárták, a másik Ferrari és Mercedes is szabálytalan volt?

-

Joggal vetődik fel a kérdés Lewis Hamilton és Charles Leclerc USA Nagydíjról történt kizárása után, hogy ha az ő autójukon jobban elkopott a megengedettnél a padlólemez, akkor Carlos Sainz és George Russell autóján miért nem, és hogyan tudjuk ezt biztosa, ha azokat nem is ellenőrizték.

Órákkal az USA Nagydíj leintése után robbant a bomba, hogy Lewis Hamiltont és Charles Leclerc-t is kizárták az austini futamból, mert autójuk padlólemeze a megengedettnél jobban elkopott. A felügyelőknek a Ferrari és a Mercedes is elismerte, hogy az FIA mérése helyes, és valószínűleg a sprinthétvégéből adódó feszített menetrend (csak egy szabadedzés van beállítani az autót és nincs annyi idő saját méréseket végezni), illetve az austini pálya rendkívül huplis felszíne együttesen járult hozzá a hibához.

Utólag kizárták Hamiltont és Leclerc-t az USA Nagydíjról!

Ezután pedig joggal merül fel a kérdés, hogy amennyiben Leclerc és Hamilton autója rosszul volt beállítva, nem volt-e ugyanez a helyzet Carlos Sainz és George Russell esetében is. A válasz: nem tudjuk biztosan, de valószínűleg nem. Persze konkrét bizonyít erre nincs, mivel Sainz és Russell autóját nem választották ki átfogó vizsgálatra, az USA Nagydíj után ugyanis Jo Bauer, az FIA technikai delegáltja négy pilóta: Max Verstappen, Lewis Hamilton, Lando Norris és Charles Leclerc autójával tette ezt meg.

A sportszabályzat ilyen esetekben szabad kezet ad Bauernek abban, hogy belátása szerint bármit ellenőrizzen bármelyik autón, de ez nem azt jelenti, hogy minden esetben megmérik a padlólemez kopását, vagy egyáltalán minden részletet ellenőriznek. A Japán Nagydíj után például egyetlen autó padlólemezén sem vizsgálták a kopás mértékét, míg a katari sprint után egy, a Katari Nagydíj után pedig három esetben történt ilyen ellenőrzés.

Hogy mi alapján döntenek ilyen vizsgálat mellett, az több tényezőből áll össze, és nem hasraütésszerűen történik. A szokottól eltérő kopásminta vagy sérült titánium kopólemez gyanút kelthet, de az FIA a belső kamerás felvételeket is figyeli, hogy melyek azok az autók, amelyek látványosan pattognak menet közben, durván odaverve a padlólemezt az aszfalthoz. Emellett 2022-től mérik a vertikális oszcillációt, a kiugró értékek pedig szintén vizsgálathoz vezethetnek.

Carlos Sainz, Ferrari, USA Nagydíj
Az austini pálya is hozzájárulhatott a Leclerc és Hamilton autóján tapasztalt túlzott kopáshoz / Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Ezért nem vizsgálnak mindenkit

Hamilton és Leclerc autójának szabálytalansága joggal veti fel a kérdést, hogy Sainz Ferrarija és Russell Mercedese miért nem került ezután kiválasztásra. Minden bizonnyal azért, mert az ő esetükben nem láttak gyanúra okot adó jeleket, azaz Hamilton és Leclerc némileg eltérő beállításokkal versenyzett a csapattársánál (az FIA ezt is le tudja ellenőrizni). Mindkettejük autóján a kopólemez hátsó része vékonyodott el jobban a megengedettnél, ami túl alacsony hátsó hasmagasságra, vagy túl lágy felfüggesztés-beállításokra utal.

Mivel az FIA a fentebb taglalt jelek alapján ellenőrzi a többi autót, kicsi az esélye, hogy a 17 célba érőből Leclerc és Hamilton autóján kívül másnál is túlságosan elkopott a padlólemez, de nyilván teljesen kizárni nem lehet, hiszen csak 4 autót ellenőriztek. A legtisztább így természetesen az lenne, ha minden célba érő autót tüzetesen átvizsgálnának, erre azonban egyszerűen nincs lehetőségük.

Mivel rengeteg féle vizsgálatot lehet elvégezni egy autón, ha minden autón mindent megvizsgálnának, az egyszerűen túl sokáig tartana, ami az olyan futamok esetében, mint az austini, komoly problémához vezetne, hiszen egy héttel később már Mexikóban van jelenése a mezőnynek, a csapatok pedig szoros időtervet követnek a felszerelésük szállítását illetően, és meghatározott idejük van összepakolni mindent.

George Russell, Mercedes, USA Nagydíj
Nem ellenőrizték, de Russell Mercedese valószínűleg nem volt szabálytalan/ Fotó: Jiri Krenek/Mercedes

Ezért nem lehet akármeddig parc fermében tartani az autókat, hiszen azokat szét kell szerelni a szállítás előtt, ami időt vesz igénybe. Ezért az FIA kénytelen meghúzni a határt, és lerövidíteni az ellenőrzési periódust. Ezért aztán ilyen esetben utólag sem lehet óvást benyújtani akkor, ha valaki mondjuk Hamilton és Leclerc kizárása után azt szeretné, hogy Sainz és Russell autóját is vizsgálják meg, mert az óvási határidő fél órával a verseny leintése után lejárt.

Az USA Nagydíj helyi idő szerint valamivel háromnegyed 4 előtt ért véget, ám az FIA csak 17 óra 28 perckor adta ki, hogy Leclerc és Hamilton autója nem felelt meg a szabályoknak. És még ha lehetne is óvni, a többi autót eddigre egyébként is visszaadták a csapatoknak, amelyek elkezdték szétszedni azokat, emiatt nem lehetne kétséget kizáróan bizonyítani, hogy egy ilyenkor felfedezett szabálytalanság már a parc fermé során is jelen volt.

Friss