2024. április 29. 00:19

KezdőlapF1Volt csapattársa leidiótázta Alonsót, miután összeütköztek, a McLaren legyőzte a Red Bullt

Volt csapattársa leidiótázta Alonsót, miután összeütköztek, a McLaren legyőzte a Red Bullt

-

Lando Norris ragadta magához az elsőséget a Brazil Nagydíj sprintszétlövésén, így ő rajtolhat majd az élről a sprinten. A szétlövés legérdekesebb momentumát Fernando Alonso és Esteban Ocon ütközése szolgáltatta.

A tegnapi viharnak nyoma sem volt a Brazil Nagydíj szombati napjának kezdetére, és a szervezőknek is sikerült helyrehoznia a megrongálódott lelátókat, így minden készen állt arra, hogy a mezőny a sprintszétlövésen eldöntse a magyar idő szerint szombat esti sprint rajtsorrendjét. Az egy órás helyett 45 perces, de az időmérőhöz hasonlóan három részből álló, kieséses rendszerben zajló edzés a száraz idő ellenére nem zajlott zökkenőmentesen, az SQ1 és SQ2 között ugyanis igen hosszú szünetre volt szükség, mert Esteban Ocon és Fernando Alonso összeütközött a hármas kanyarban.

Az Alpine versenyzője volt gyorskörön, amikor utolérte az Aston Martint, de a spanyol hiába állt félre előle, Ocon nekiment, majd a védőfalnak csapódott. Az ismétlésből kiderült, hogy a francia pilóta vélhetően egy széllökéstő megcsúszott, és ezért találta el Alonso autójának oldalát. Ettől függetlenül a rádióban leidiótázta Alonsót (nem ápolnak túl jó viszonyt, mióta két éven át csapattársak voltak az Alpine-nál), aki valóban nem hagyott sok helyet, de az ideális ívről egyértelműen lehúzódott.

A baleset: 

Az eset a lelátóról:

A hosszú szünet ellenére az Aston Martin nem tudta megjavítani a bokszba visszatérő AMR23-ast, így csapattársához hasonlóan Alonsónak is idejekorán ért véget a sprintszétlövés, és mivel nem tudott kijönni a második szakaszra, csak a 15. rajtkockát szerezte meg. Az első szakasz végén még javítani igyekvő, de a baleset miatt erről lecsúszó Lance Stroll a 17. helyen esett ki, míg a 16. pozíciót Esteban Ocon szerezte meg. A sort Csou Kuan-jü és a két Williams zárta.

Az SQ1 végeredménye:

Az Alonso nélküli második szakasz már gond nélkül végigment, és végül Lando Norris elsőségét hozta, de a McLaren britje csak 9 ezreddel előzte meg Sergio Pérezt és 41 ezreddel Max Verstappent. A negyedik helyre az ismét szárnyaló Daniel Ricciardo ért oda, majd őt követte Leclerc, Hamilton, Sainz, Russell, Piastri és Cunoda.

A két Haas hiába tűnt jónak az SQ3-ra, egyikük sem jutott tovább, miként Gasly és Bottas számára is itt ért véget a sprintkvalifikáció.

A harmadik szakasznak már lágy gumikon vágott neki az állva maradt 10 versenyző, és hiába volt 8 percük, csak 3 és fél perccel a vége előtt hajtott pályára az első autó. Csak Péreznek, Sainznak és Piastinak nem maradt péntekről új lágy szettje, míg többeknek több is volt (Ricciardónak egyenesen 3), ezért meglepő volt a nagy várakozás, hiszen két mért kör közte kerékcserével belefért volna az időbe.

Ehelyett mindenki csak egyszer próbálkozott, végül pedig Lando Norris ért körbe a leggyorsabban, 0,061 másodperccel megelőzve Verstappent és 0,134 másodperccel a használt gumi ellenére 3. helyre beérő Sergio Pérezt.

A 3. helyről lefelé Russell, Hamilton, Cunoda, Leclerc, Riccciardo, Sainz és Piastri lett az első 10 további sorrendje.

A brazíliai sprintszétlövés végeredménye:

Friss