2024. május 03. 09:37

KezdőlapF1Prostnak fájt, amikor Schumacher lehagyta, de Verstappen esetében már nem fog

Prostnak fájt, amikor Schumacher lehagyta, de Verstappen esetében már nem fog

-

A négyszeres világbajnok Alain Prost könnyebben viseli majd azt, hogy Max Verstappen elé kerül a Forma-1-es futamgyőzelmek számában, mint ahogyan azt viselte, amikor Michael Schumacher tette meg ezt.

Max Verstappen a múlt heti Mexikói Nagydíjon utolérte, a mai Brazil Nagydíjon pedig megelőzheti a négyszeres világbajnok Alain Prostot a Forma-1-es futamgyőzelmek számában, amivel felléphet az örökranglista 4. helyére. A Professzor 14 éven át, az 1987-es Portugál Nagydíjtól a 2001-es Magyar Nagydíjig számított minden idők legtöbb győzelemmel rendelkező pilótájának, majd Michael Schumacher a 2001-es Belga Nagydíjon 18 nap híján kereken 14 évvel azután előzte őt meg, hogy a francia Estorilban túlszárnyalta Jackie Stewart 27 győzelmet számláló rekordját.

Schumacher, Hamilton, Prost és Vettel mellé került Verstappen, de egyiküket nem tudta lepipálni

Azóta pedig nemcsak Schumacher, hanem előbb Lewis Hamilton (2016-os Brazil Nagydíj), majd Sebastian Vettel (2018-as Belga Nagydíj) is Prost elé került a rangsorban, és hacsak pályafutása során nem nyer több versenyt (azért erre senki ne fogadjon nagy összegben), akkor Verstappen is elé fog – akár már a mai brazíliai futamon, amelyet az élről kezdhet.

Ez azonban nem fogja úgy megérinteni Prostot, mint ahogyan Schumacher rekorddöntése tette 22 évvel ezelőtt.

„Öt ember van legalább ennyi győzelemmel a Forma-1 történetében, és nem szégyellem kimondani, hogy büszke vagyok, hogy rajta vagyok ezen a listán. Az én történetem már véget ért, de gyönyörű volt, Max pedig most írja a sajátját, és a maga módján az is épp oly gyönyörű” – nyilatkozta a Professzor a L’Equipe-nek.

Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Jean Todt, Ferrari, Magyar Nagydíj, 2001
Schumacher 51. győzelme a 2001-es Magyar Nagydíjon, amivel egyben a vb-címek számában is utolérte Prostot / Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„Max számára az 51 csak egy szám. Én voltam az első, aki eljutott idáig, de tudtam, hogy a rekordomat meg fogják dönteni. Az mindig fájdalmasabb, de már akkor láttam ezt előre, úgyhogy fel tudtam készülni. Michael [Schumacher] mindent megnyert, [Juan Manuel] Fangio öt bajnoki címe pedig semmit nem jelentett a számomra. Másfelől, amikor [Schumacher] megelőzött a győzelmek számában, az fájt egy kicsit, de ne túlozzunk, azért nem sírtam. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem éreztem semmit aznap. De csak megtörtént. Ha pedig többé már nem vagy első, nem számít, hogy második, harmadik vagy negyedik helyen állsz. A számok nem hazudnak. Max csatlakozott Hamiltonhoz, Schumacherhez és Vettelhez.”

Prost elárulta azt is, hogy ott lesz az idei szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon, így ha Verstappen Brazíliában vagy Las Vegasban nyer, már gratulálhat neki ahhoz, hogy megelőzte őt.

„Meg fogom mondani neki, hogy már most egy nagyon exkluzív klub tagja, ami már önmagában nagy eredmény. Azt is meg fogom mondani neki, hogy versenyzőként nagyra tartom az elszántságát és a tehetségét. Végül pedig azt, hogy nem vagyok irigy vagy szomorú, amiért egy ilyen szinten teljesítő sportember megelőzött” – mondta a most 68 éves francia.

Friss