2024. május 03. 22:35

KezdőlapF1Schumacher, Hamilton, Prost és Vettel mellé került Verstappen, de egyiküket nem tudta...

Schumacher, Hamilton, Prost és Vettel mellé került Verstappen, de egyiküket nem tudta lepipálni

-

Illusztris társaság tagja lett a háromszoros világbajnok holland pilóta Austinban.

Max Verstappen az USA Nagydíjon megszerezte pályafutása 50. győzelmét a Forma-1-ben, amivel bekerült azok klubjába, akik legalább félszáz sikerig jutottak a száguldó cirkuszban. A most az örökranglista ötödik helyén álló holland pilóta ráadásul akár még az idén feljöhet a harmadik pozícióba, ami azt jelentené, hogy az év végén már „csak” Michael Schumacher (91 győzelem) és Lewis Hamilton (103 győzelem) állna előtte. Ehhez mind a négy hátralevő versenyt meg kell nyernie.

Wolff lesajnálóan nyilatkozott Verstappen rekordjáról: csak a Wikipédiára jó, amit senki nem olvas

Lévén a háromszoros világbajnok még mindig csak 26 éves, bőven lesz ideje megdönteni Hamilton rekordját, főleg, ha azt vesszük, hogy a karrierjére vetítve hasonló ütemben gyűjtögeti az elsőségeket. Hamiltonnak ugyanis 185 futam kellett ahhoz, hogy eljusson 50 győzelemig, ami neki is pont Austinban jött össze, még 2016-ban. Ami az örökranglistán még Verstappen előtt álló Alain Prostot (51 győzelem) és Sebastian Vettelt (53 győzelem) illeti, nekik egyaránt több verseny kellett ahhoz, hogy félszáz sikerig jussanak. A Professzornak ez karrierje 192. futamán, az 1993-as Brit Nagydíjon sikerült, míg Vettel a 205. versenyén, a 2018-as Kanadai Nagydíjon érte el ezt a mérföldkövet.

Így mindössze egy pilóta, Michael Schumacher az, aki hamarabb nyert 50 versenyt, mint Verstappen, ő viszont jóval előbb, már pályafutása 154. futamán, a 2001-es Francia Nagydíjon megtette ezt. Ám mivel akkoriban még kevesebb versenyt rendeztek egy évben, a szezonok számát tekintve Verstappen mindenkit lepipált, hiszen neki az idei a 9. idénye az F1-ben, míg Schumacher 2001-ben már a 10. teljes szezonját (plusz az 1991 végi 6 nagydíjrajt) taposta.

Ezt a hihetetlen rekordot Verstappen és Hamilton sem fogja elvenni Schumachertől

Mint a legtöbb statisztikát az F1-ben, természetesen ezt is nagyban befolyásolja, hogy az adott versenyző mikor ülhet versenyképes, legalább futamgyőzelemre képes autóban. Míg Schumacher az 1991-es bemutatkozó évét leszámítva 2001-ig minden évben nyert legalább egy versenyt (94-ben és 95-ben pedig egy-egy világbajnoki címet), azaz győzelemre alkalmas volt az autója, addig Verstappen ezt 2015-ben a Toro Rossóról még nem mondhatta el, azaz ilyen összevetésben neki 8 idénye volt nyerni, míg Schumachernek 9.

Verstappen és Hamilton összehasonlítása ebből a szempontból még jobban a holland felé billenti a mérleg nyelvét, hiszen Hamilton a 2016-os USA Nagydíjig minden évben nyert legalább egy futamot, azaz zsinórban 10 idényen át növelhette a győzelmei számát. Ugyanez Prost esetében 11 szezont jelent a 13 évéből (1980-ban és 1991-ben nem tette ezt lehetővé az autója), Vettelnél pedig, ha úgy vesszük, 10 idényt, mivel ő csak 2007-ben és 2014-ben nem tudott futamot nyerni a 2018-as Kanadai Nagydíjig, de 2014-ben Daniel Ricciardo megmutatta, hogy a Red Bull képes volt a győzelemre, így ezt is olyan idénynek vehetjük, amelyben a négyszeres világbajnok győzelemre képes autóban ült.

Friss