2024. április 28. 21:15

KezdőlapF1Verstappen szüntelenül kritizál, amivel egyértelműen nem tesz az F1 vezérének kedvére

Verstappen szüntelenül kritizál, amivel egyértelműen nem tesz az F1 vezérének kedvére

-

A Red Bull háromszoros világbajnoka akkor is kimondja, amit gondol, ha azzal nem tesz jót a Forma-1 megítélésének.

Max Verstappen eddig is közismert volt arról, hogy nem félt kimondani a véleményét, noha természetesen neki is kétszer meg kell gondolnia, hogy kit, mit, és hogyan kritizál a sajtóban. Az akkor még kétszeres világbajnok pilóta tavaly nyíltan szembeszállt saját csapatával is a Brazil Nagydíjon, amikor nem engedte el Sergio Pérezt, és szemmel láthatóan nem szokta szem előtt tartani azt sem, hogy az F1 érdekeit nézve fogalmazzon meg véleményt.

Max Verstappen, Red Bull, Brazil Nagydíj, Lando Norris, McLaren, Sergio Pérez
Verstappen nem rajongója a sprinteknek / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Így aztán folyamatosan kritizálja a 2021-ben bevezetett sprinthétvégéket, és a kezdetektől fogva amellett van, hogy ilyesmire szerinte nincs szüksége az F1-nek. A két héttel ezelőtti USA Nagydíjon például úgy nyilatkozott: „a probléma ezzel a gyönyörű formátummal az, hogy nem lehet változtatni az autón, és amint elkötelezed magad valami mellett, ki kell tartanod a hétvége hátralevő részében.”

Verstappen szerint ez kiszámíthatóvá teszi a nagydíjakat is, hiszen az egy nappal korábbi sprinten a nézők képet kapnak a csapatok versenytempójáról, ami az egyik oka annak, hogy jövőre várhatóan változik majd a lebonyolítás, azaz ismét módosítanak majd a sprinthétvégéken, amit több csapat is üdvözölt. Ám amikor a hollandot az Autosport arról kérdezte a sprint után, hogy ő milyen változtatásokat látna szívesen, egyszerűen közölte: „csak egy normál versenyhétvégét, ha kérhetem, köszönöm. Nem érdekel semmilyen változtatás, nem szeretem [a sprintet].”

Később aztán a holland Viaplay-nek hozzátette: „Csak csináljanak, amit akarnak. Szerintem csak találgatnak, mert nem igazán tudják, hogy mitévők legyenek ahelyett, hogy megtartják a normál versenyhétvégéket. Ez egyébként is zavar. Miért kell a sportnak hirtelen másnak lennie? Más sportágak sem változtatják folyton a szabályaikat. Egyáltalán nem értem ezt. Ez az egész arról szó, hogy a lehető legtöbb pénzt csinálják, ami egyáltalán nem tetszik.”

Verstappen egyébként a Brazil Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján szarkasztikus énjét is bevetette, amikor a sprintekről volt szó, mondván „abszolút fantasztikus és annyira szórakoztató” a sprint, és „annyira izgatott”, hogy ismét ilyen hétvégét rendeznek.

Max Verstappen, Red Bull, Brazil Nagydíj
A sprint megnyerése általában nem vált ki látványos érzelmeket a hollandból/ Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ezzel persze aligha szerez magának jó pontokat (na nem mintha szüksége lenne ilyesmire) az F1 vezetésénél, amely Stefano Domenicali elnök-vezérigazgatóval az élen rendszerint emlékezteti a csapatokat és pilótákat arra, hogy egy hajóban eveznek, és közös érdekük minél eladhatóbbá, népszerűbbé és jobbá tenni az F1-et. Ebbe pedig a bizonyos határokon túlmenő nyilvános kritika nem mindig fér bele, Verstappen azonban szemmel láthatóan nem tesz lakatot a szájára, ha valami nem tetszik neki.

Las Vegas-t is kritizálta

Hogy nemcsak a vesszőparipájának számító sprinthétvégékről, hanem bármi másról sem rest kritikusan nyilatkozni, azt a háromszoros világbajnok a minap a november 18-án debütáló Las Vegas-i Nagydíj kapcsán is megmutatta. A sportág új koronaékszerének szánt, F1 által szervezett nagydíjra rengeteget költöttek, és a hírek szerint a költségek rendesen elszálltak (csak a paddockot, bokszutcát és létesítményeket magában foglaló területért 240 millió dollárt fizettek), miközben a helyiek zúgolódnak a hónapok óta tartó építkezések miatt, amelyek során egy munkás életét vesztette.

És mivel a város rácsszerkezetű kialakítása miatt a pálya nyomvonalát illetően korlátozottak a lehetőségek, az aszfaltcsík mindössze egy igazán gyors kanyart tartalmaz, de az is könnyedén padlógázas lesz, míg a többi vagy visszafordító, vagy lassú, 90 fokos forduló.

Félnek az európaiaktól Las Vegasban, még drágább lesz az F1-es hétvége

Verstappen nem is fűz nagy reményeket hozzá: „Először is, ha megnézzük a pálya vonalvezetését, inkább a show és nem a versenyzés miatt megyünk oda. Engem pedig ez nem igazán foglalkoztat. Úgy vagyok vele, hogy odamegyek, teszem a dolgomat, aztán eljövök” – mondta a háromszoros világbajnok, ami minden bizonnyal nem az a kijelentés, amit a FOM hallani szeretne a jelen egyik legnagyobb sztárjától és a sportág aktuális világbajnokától.

A hollandnak felvetették, hogy Monacóban sem a versenyzésről szól minden, mire azzal felelt, hogy „Igen, de Monaco is csak a történelemről és magáról a helyszínről szól. Mindenki el akar menni Monacóba egyszer. Nem igazán lehet összehasonlítani a kettőt.”

Végül pedig azt elismerte, hogy az észak-amerikai terjeszkedés és a sportág népszerűségének növelése szempontjából lehet értelme a vegasi futamnak. „Attól függ, milyen szinten. A versenyzés terén talán nem. De a potenciális partnerek és az egész körítés szempontjából talán igen. De ez meg olyasmi, ami nem igazán foglalkoztat.”

Friss