back to top
2024. május 08. 02:21

KezdőlapF1Félnek az európaiaktól Las Vegasban, még drágább lesz az F1-es hétvége

Félnek az európaiaktól Las Vegasban, még drágább lesz az F1-es hétvége

-

Felárat kell fizetni a taxis szolgáltatás igénybevételéért a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéje alatt. Ennek oka, hogy a társaságok fedezni akarják a borravalót nem fizető európaiak miatt várhatóan kieső bevételt.

Már csak két hét, és a Forma–1 több mint negyven év után visszatér Las Vegasba. Helyi idő szerint november 18-án, magyar idő szerint pedig 19-én ugyanis megrendezik az első Las Vegas-i Nagydíjat. A futamhétvégével kapcsolatban pedig érdekes hírek láttak napvilágot: mint kiderült, a helyiek az európai szurkolók miatt látták szükségét az intézkedésnek.

A Jalopnik.com számolt be róla, hogy a helyi Taxicab Authority Board döntésének értelmében az esemény teljes ideje alatt az alapdíj mellett felárat is kell fizetni a taxizásért. Ennek oka, hogy a taxitársaságok jelentős bevételkiesésre számítanak, és emiatt az európaiakat okolják, akik szerintük nem fognak borravalót fizetni a helyi szokásoknak megfelelően.

Meghalt egy munkás a Las Vegas-i F1-es futam előkészületei során

Azoknál az utazásoknál, amelyek a megtett távolságtól függetlenül egy előre meghatározott összegbe kerülnek, ez a felár 15 dollár, vagyis közel 5400 forint. Ezek a repülőtér és a híres Las Vegas Strip közötti fuvarokra vonatkoznak. Utóbbit három zónára osztották: az 1-esnél eredetileg 22, a 2-esnél 26, a 3-asnál 30 dollárba kerülne az utazás, ezekhez jön a 15 dollárnyi felár. Azoknál a fuvaroknál, ahol a távolságon múlik az összeg, szintén extra összeget kell fizetnie annak, aki igénybe veszi a szolgáltatást.

A Taxicab Authority Board szerint erre a felárra teljes mértékben szükség van annak érdekében, hogy „ösztönözzék a munkaerő teljes körű részvételét” a hétvégén. Az illetékesek tehát attól tartanak, hogy enélkül jó néhány taxis kivonja magát a forgalomból a hétvégére, és az amúgy is zsúfolt eseményen még kevésbé tudják megoldani a résztvevők szállítását.

A Las Vegas Review-Journal jelentése szerint az F1-es hétvége után a taxisoknak az összes adatot be kell szolgáltatniuk, és a Taxicab Authority Boardban eldöntik, hogy a következő években, illetve egyéb nagy események idején is érdemes lesz-e alkalmazni ezt a módszert. Ami viszont a mostani alkalmat illeti, könnyen lehet, hogy nem csak a taxitársaságoknál lesz „európai felár”: egy bennfentesnek tűnő Instagram-felhasználó szerint „várhatóan az egész városban több díj és automatikus borravaló lesz”.

A Las Vegas-i Nagydíj kitalálta azt a jegyet, amelynek tulajdonosa nem lát rá a pályára

Ennek következtében még jobban a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik kilátogatnak a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéjére. Már maguk a jegyek sem voltak olcsók: az állójegyek 500 dollárba kerültek, illetve ennél olcsóbban is lehetett jegyet venni, csak éppen ott nem lehet rálátni a pályára. A legdrágább jegyek 8-10 ezer dollárba kerültek, legalábbis azok, amelyeket a futam rendezői kínáltak. A szállodák esetében végképp elszabadultak az árak, a Wynn Hotel például egy 1 millió dolláros csomaggal állt elő hat fő részére.

Friss