2024. április 29. 04:02

KezdőlapF1Lewis Hamilton kijelentése minden Mercedes-drukker legrosszabb rémálmait válthatja valóra

Lewis Hamilton kijelentése minden Mercedes-drukker legrosszabb rémálmait válthatja valóra

-

Értetlenül állnak a Mercedesnél a Brazil Nagydíjon látott gyatra teljesítményük előtt, Lewis Hamilton pedig ennek hatására olyan kijelentést tett, aminek megvalósulása igencsak elszomorítaná a hétszeres világbajnok rajongóit.

Azok után, hogy az USA és a Mexikói Nagydíjon is második helyen végzett – jóllehet, előbbiről utólag kizárták –, a Mercedes nagy reményekkel érkezett arra a pályára, ahol tavaly George Russell révén egyetlen győzelmét szerezte, ami rögtön kettős siker volt, hiszen Hamilton annak ellenére megkergette a csapattársát, hogy korábban összeütközött Max Verstappennel.

A Brazil Nagydíj azonban óriási csalódást hozott az istállónak, amely ugyan fel tud mutatni egy sprintfutamon elért 4. helyezést, de a versenyen csak egy autóval ért célba (Russell-lel elővigyázatosságból feladatták a küzdelmet), és azzal is csak a 8. helyen. A sprinthez hasonlóan a nagydíj alatt is folyamatosan visszaeső Lewis Hamilton nem is volt elragadtatva.

George Russell, Lewis Hamilton, Mercedes, Brazil Nagydíj
Finoman szólva sem a Mercedes hétvégéje volt az interlagosi / Fotó: LAT Images/Mercedes

„Tudtam, hogy nehéz napunk lehet. Az autón semmi sem változott szombatról vasárnapra, ezért tudtam, hogy kemény lesz. A sprinten felzabáltam a gumikat, miközben váratlanul nem volt meg a tempó. Szerintem ma jobban vezettem abból a szempontból, hogy legalább végigmentem az előre tervezett etapokon, de egyszerűen csak lassúak voltunk. A gumik állandóan túlmelegedtek, lassúak voltunk az egyenesekben, nem volt tapadásunk a kanyarokban” – összegzett a hétszeres világbajnok.

Mindez azok után még nagyobb blama, hogy a Mercedes Austinban új padlólemezt vetett be, és úgy tűnt, hogy ez meghozta a várt előrelépést, és egy kicsit közelebb kerültek a Red Bullhoz. „Jelenleg ez visszalépés, de csapatként összefogunk és meg fogunk próbálni előretörni – jelentette ki Hamilton. – A héten rengeteget fogunk elemezni, és biztos vagyok benne, hogy lesznek dolgok, amelyekről az mondjuk majd, hogy »Á, talán ha ezt tettük volna, jobb lett volna a helyzet.« De végső soron továbbra is azt gondolom, hogy valamilyen oknál fogva az autó nem működött itt, és ez van.”

Hamilton elmondta, nem számít rá, hogy a két hét múlva következő Las Vegas-i Nagydíjon jobb lesz a helyzet, de elképzelhető, mert „ezzel a kocsival soha nem lehet tudni.” Ezután pedig igencsak borúlátó kijelentést tett, és közölte, hogy miután több mint egy percet kapott Verstappentől Interlagosban, jelenleg úgy látja, hogy még évekig nem fogja tudni senki utolérni a Red Bullt.

„Végső soron csak azt tudom tenni, hogy próbálok optimista maradni. A Red Bull szerintem annyira messze van, hogy valószínűleg nagyon simán elöl maradnak a következő néhány évben” – mondta

Peter Bonnington, Mercedes, Brazil Nagydíj
A csapattagokon is látszott, hogy nagyon rosszul érinti őket a gyenge teljesítmény / Fotó: Stephen Reuss/Mercedes

Wolff: Soha nem volt még ilyen rossz

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke sem volt rózsás kedvében és kőkemény kritikát fogalmazott meg csapata felé.

„Ingadozhat a teljesítmény, de úgy nem, hogy szinte a leggyorsabbakból oda kerülünk, ahová, a nyolcadik helyre. Személy szerint ez az elmúlt 13 évem legrosszabb hétvégéje. Totálisan zavarba ejtő, ugyanakkor mindannyiunktól elfogadhatatlan. Egy rendes struktúrával rendelkező szilárd csapat vagyunk, de ma nem tűntünk annak. Három verseny alatt kétszer erős másodikak lettünk, mindkétszer kihívás elé állítva Maxot, majd egy héttel később sehol nem vagyunk. Ez nem történhet meg” – közölte a Mercedes verseny utáni sajtóbeszélgetésén.

Wolff elárulta, hogy az austini kizárás után sokkal elővigyázatosabbak az autó hasmagasságával, de hangsúlyozta, hogy ez önmagában nem magyarázza a borzasztóan gyenge szereplést.

„Messze túl magasan futtattuk az autót, de nem ez volt a fő oka, hogy a teljesítmény terén abszolút sehol nem voltunk. Valami mechanikusan is alapjaiban véve rossz. Nem a hátsó szárny és nem a kissé magas hasmagasság az ok, mert egy vagy két milliméterről beszélünk. Ez teljesítményvesztéssel jár, de nem magyarázza a totális visszaesést.”

George Russell, Mercedes, Brazil Nagydíj
Fotó: Jiri Krenek/Mercedes

Az osztrák üzletembernek felvetették, hogy miután 12 hónappal ezelőtt itt nyertek, most pedig ilyen gyengén teljesítettek, ez azt jelenti, hogy semmit nem léptek előre ez idő alatt?

„Zavarba ejtő – felelte a csapatfőnök. – Egy igazán gyors, jól kiegyensúlyozott autóból, amivel a pilóták boldogak, rémálommá vált. Hogyan lehetséges ez egyáltalán? Mi ez? Mi nincs rendben? Nem lennék meglepve, ha a következő napok elemzései során kiderülne, hogy mechanikai probléma játszott szerepet a beállításoknál vagy ilyesmi. De nem tudom, hogy mi lesz az.”

Friss