back to top
2024. május 14. 12:19

KezdőlapF1Verstappen verseny közben Alonso és Pérez csatáját nézte, majdnem rá is fázott

Verstappen verseny közben Alonso és Pérez csatáját nézte, majdnem rá is fázott

-

Még Max Verstappent is elkápráztatta Fernando Alonso és Sergio Pérez párharca a Brazil Nagydíj hajrájában, sőt, a holland kissé túlságosan is csapattársával és az Aston Martin veteránjával volt elfoglalva. Alonso és Pérez megölelték egymást a kiélezett küzdelem után, és mindketten a legnagyobb tisztelettel beszéltek a másikról.

Nemcsak a közönség, hanem a Brazil Nagydíjon idei 17. győzelmét szerző, azzal Alain Prostot az örökranglistán maga mögé utasító Max Verstappen tetszését is elnyerte Fernando Alonso és Sergio Pérez csatája. Olyannyira, hogy a háromszoros világbajnok menet közben a kivetítőket leste, egy alkalommal pedig emiatt majdnem pórul járt.

„Az utolsó két-három körben néztem, és majdnem lementem a pályáról. Amikor láttam a csatát az egyenesben, majdnem kiegyenesítettem a 4-es kanyart. Nagyon közel voltak egymáshoz, és az utolsó két körben többször is helyet cseréltek. Elég szép volt” – nyilatkozta a Viaplay-nek.

Persze Alonsónál és Péreznél senki sem látta közelebbről a rajtkáosz után meglehetősen monotonná váló interlagosi futamot színessé tevő párharcot, ami olykor igencsak kemény manővereket is tartalmazott. A két rivális utólag azonban csak mosolyogva összeölelkezett, majd mindketten elmondták, hogy milyen nagy tisztelettel viseltettek a másik iránt.

Pérez és Alonso találkozása a verseny után:

„Nekem egy kicsit könnyebb dolgom volt. Az utolsó 5 körig azt gondoltam, hogy mindent az ellenőrzésem alatt tartok, de aztán amikor 5 körrel a vége előtt elkezdtem nyomni neki, még közelebb került, én pedig nem értettem, hogy honnan jön a tempója – nyilatkozta Alonso. – Két körrel a kockás zászló előtt megelőzött, abban a pillanatban pedig azt gondoltam, hogy ez ennyi volt. Az utolsó körben viszont adódott még egy esélyem, rámentem, aztán nagyon szoros volt a befutó. Nagyon agresszív manővereket csináltunk, nagyon tiszteltük egymást, és örülök, hogy Checóval vívtam ezt a csatát és jó kis show-t szogláltattunk.”

„Nagyszerűt csatáztunk Fernandóval, és nem hiszem, hogy sok pilótával meg lehetett volna csinálni efféle manővereket. Az elejétől a végéig nagyon szoros volt és szuper élvezetes. Remekül szórakoztam, a végén az övé lett a dobogó, de ilyen a sport” – összegzett Pérez, majd a Sky Sports-nak így folytatta:

„Igen intenzív csata volt, mindent bevetettünk, de sajnos végül nem jártunk sikerrel. Fernando nagyon megérdemelte, nagyszerű és fair csatát vívtunk, végig a határon. Ebből sok versenyző tanulhatna. Ahogy mi ma harcoltunk, úgy kellene ezt csinálni. Én voltam a rossz oldalon és végül veszítettem, de ez rendben van, mert nagyszerű csata volt.”

Így oktatott Alonso védekezést, majd előzte meg Pérezt az utolsó körben (videó)

Alonso az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján egyébként rámutatott, hogy egy másik kulcsfontosságú előzést is végrehajtott, méghozzá az első rajt után Lewis Hamilton ellen. Szerinte ugyanis ha ott nem megy el a 4-es kanyar előtt a hétszeres világbajnok mellett, az egész futama másként alakult volna

„Az utolsó körös előzés nyilván nagy elszántságot igényelt, néhány kanyaron át mindketten mindent vagy semmit alapon vezettünk. De hogy őszinte legyek, a verseny legfontosabb előzése [a számomra] a Hamilton elleni volt a négyes kanyarban az első körben. Az megváltoztatta a versenyemet. Ha a 4. helyről rajtolok az újraindításnál, és Hamiltonnal kell csatáznom az első etapban, akkor még ha mondjuk a 10. körig meg is előzöm, a gumijaim soha nem bírták volna úgy az első etapot, hogy aztán gumielőnybe kerüljek Checóval szemben a második és harmadik etapra. Úgyhogy számomra ez volt a verseny kulcsfontosságú mozzanata. Nagyon intenzív és taktikus futam volt, nem volt idő lazítani. Óvni kellett a gumikat és mindig vigyázni kellett az akkumulátorra, ha szükség volt rá, amikor Checo DRS-sel támadott” – ecsetelte Alonso, aki ezzel idei nyolcadik dobogós helyezését szerezte, és az augusztus végi Holland Nagydíj óta először állhatott fel a pódiumra.

Friss