2024. április 29. 02:12

KezdőlapF130 évvel ezelőtti horrorbukást idézett a Brazil Nagydíj rajtbalesete (videó)

30 évvel ezelőtti horrorbukást idézett a Brazil Nagydíj rajtbalesete (videó)

-

Alex Albon és Kevin Magnussen idei Brazil Nagydíjon látott balesete kísértetiesen hasonló volt, mint az 1993-as interlagosi versenyen Michael Andretti és Gerhard Berger bukása, attól eltekintve, hogy itt egyik autó sem repült a levegőbe, és nem merült fel a súlyos fejsérülés gyanúja.

Az F1-et legalább 30 éve követőkben (vagy azokban, akik látták az 1993-as Brazil Nagydíjat), bizonyára rögtön felsejlett Michael Andretti és Gerhard Berger balesete a három évtizeddel ezelőtti interlagosi futamról akkor, amikor Alex Albon összeakadt a két Haasszal az idei brazíliai verseny rajtjánál.

Nem csoda, hiszen a két eset egy bizonyos pontig kísértetiesen hasonlított egymásra, noha nem teljesen ugyanaz volt a kiváltó ok. Az idei rajtnál Albon és Magnussen szendvicsbe fogta Nico Hülkenberget, akinek nem volt hová mennie, ezért megpöckölte a Williams jobb hátsó kerekét, amely ettől keresztbe állt, eltalálta Magnussen autójának oldalát, majd mindkét pilóta a bukótérbe csapódott.

A 2023-as rajtbaleset:

30 évvel ezelőtt az élete második Forma-1-es futamán rajthoz álló Michael Andretti, a Ferrarihoz három McLarennél töltött év után visszatérő Gerhard Berger, valamint Karl Wendlinger került egymás mellé, de akkor nem a két szélső pilóta járt pórul, hanem a menetirány szerinti jobb oldalon levő Berger, illetve a középen haladó Andretti. A láncreakciót az indított el, hogy a Sauber németje hirtelen átvágott a jobb oldalra, amitől Andretti megijedt, és jobbra mozdult, egyenesen neki Bergernek.

A Ferrari és a McLaren ezután összeért, Andretti autója keresztbe fordult, majd mindketten kirepültek a bukótérbe.

A két baleset között nagy különbség, hogy most nem volt akkora a becsapódás tempója, ami részben biztos, hogy az aszfaltozott bukótérnek köszönhető, hiszen míg Albonék aszfalton csúsztak el a falig, addig Andretti és Berger füvön. A csúszás végén Andretti autója csapódott be először, majd miután a gumifalról visszapattanva kissé a levegőbe emelkedett, az ekkor érkező Berger dobta igazán fel. A McLaren ettől eltalálta a törmelékfogó hálót, majd a levegőben pördülve az aljára érkezett.

Andretti és Berger bukása:

Az első ismétlést IDE KATTINTVA, a másodikat pedig IDE KATTINTVA külön is meg lehet nézni.

A roncsból kipattanva Andretti Bergerhez sietett, ami nem csoda, hiszen félő volt, hogy az osztrák fejsérülést szenvedett, olyan szögben csapódott neki a McLaren aljának. De szerencsére megúszta, Andrettit viszont hátfájdalmakkal kórházba vitték. A futamot a hazai pályán utolsó győzelmét szerző Ayrton Senna nyerte.

Friss