2024. április 29. 02:45

KezdőlapF1Prost autóját vezette az F1-es pilóta, Häkkinen és Senna McLarenje is pályára...

Prost autóját vezette az F1-es pilóta, Häkkinen és Senna McLarenje is pályára gurult (videók)

-

A McLaren számos korábbi F1-es modelljét felvonultatja a Velocity Invitationalen. Lando Norris Alain Prost egykori autóját vezette, de Emerson Fittipaldi, James Hunt, Mika Häkkinen és az alapító által vezetett kocsi is pályára gördült.

Ezen a hétvégén tartják a Velocity Invitationalt a kaliforniai Sonoma Raceway-en. Az évente megrendezett eseményen a legnagyobb autós ritkaságokat vonultatják fel a modern hiperautóktól kezdve egészen a történelmi F1-es modellekig. Utóbbiakból a McLaren jó néhányat felvonultat ezekben a napokban, fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelve. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az IndyCarban szereplő Pato O’Ward az alapító Bruce McLaren, míg Alexander Rossi James Hunt autóját vezette.

Soha korábban nem fordult elő az F1-ben, ami a brazíliai hétvégén történt

Az esemény legnagyobb sztárja Lando Norris volt, aki az M4/2-est vezette. Ezzel az autóval csatázott Niki Lauda és Alain Prost az 1984-es világbajnoki címért, és bár hiába aratott több futamgyőzelmet, a francia pilóta elveszítette a csatát. A brit versenyző egyébként annak a kocsinak a volánja mögött ült, amelyet a későbbi négyszeres világbajnok vezetett.

Az eseményen részt vett Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója is, akiről köztudott, hogy néha versenyautóba ül. Most is ezt tette, ugyanis az M8D-t vezette, amelynek volánja mögött a néhai alapító életét vesztette 1970-ben. Azonban nemcsak a tragédia miatt emlékeznek erre a kocsira, hanem azért is, mert később Denny Hulme rendkívül domináns teljesítménnyel nyerte meg a CanAm-bajnokságot.

Visszatérve a Forma–1-re, nem maradhatott ki a sorból az M23-as sem, amellyel Emerson Fittipaldi 1974-ben megszerezte a McLaren történetének első egyéni világbajnoki címét, és a konstruktőri tabellán is felértek a csúcsra. Két évvel később aztán James Hunt is győzni tudott ezzel a modellel, amelyből egyébként összesen tizenhármat építettek. Jelen esetben az 5-ös számú gurult ki a kaliforniai aszfaltcsíkra, ezt korábban a brazil versenyző hajtotta.

Huntnak egy másik autója is előkerült, az M26-os. Ez kevésbé volt sikeres, de azért három győzelemig így is eljutott az 1977-es szezonban, ebből kettőt azzal a karosszériával arattak, amelyet Rossi után David Malukas is kipróbált. A 22 éves versenyző egyébként jövőre fog csatlakozni a McLaren IndyCar-csapatához.

A 2013-as Indy 500-at megnyer Tony Kanaan Ayrton Senna autóját vezethette. A 48 esztendős pilóta a néhai brazil versenyző utolsó világbajnoki autójának, az MP4/6-osnak a volánja mögött ülhetett. Senna ezzel az autóval szerezte meg az 1991-es végső győzelmet, megelőzve akkori legnagyobb riválisát, Nigel Mansellt.

A wokingiak Extreme E-istállóját erősítő pilótájának, Tanner Foustnak sem lehetett keserű szájíze, hiszen neki nem kisebb személyiség, mint Mika Häkkinen autója jutott. Egészen pontosan az 1999-es MP14, amelynek volánja mögött a finn versenyző megvédte az előző idényben elért vb-címét, miután egy kiélezett küzdelemben megverte Eddie Irvine-t és a Ferrarit.

Az esemény utolsó napját vasárnap fogják megrendezni, és a McLaren számára még messze nem ért véget a hétvége. A közönség ugyanis megcsodálhatja majd az MP4/2B-t, amellyel Prost megszerezte első világbajnoki címét, valamint pályára gurul a wokingiak legutóbbi végső győzelmét megszerző konstrukció, az MP4/23A. Ez utóbbiból ráadásul az 5-ös számú darab fog körözni, amellyel Lewis Hamilton megszerezte első összetettbeli győzelmét a 2008-as Brazil Nagydíjon.

Friss