2024. május 03. 22:11

KezdőlapF1Ezt látta az IndyCar-pilóta, amikor rendesen odalépett Hamilton 2008-as McLarenjének (videó)

Ezt látta az IndyCar-pilóta, amikor rendesen odalépett Hamilton 2008-as McLarenjének (videó)

-

A McLaren négyszeres IndyCar-futamgyőztes versenyzője igazán meghajtotta Lewis Hamilton 2008-as McLaren-Mercedesét, azt az autót, ami miatt beleszeretett a Forma-1-be és a motorsportba.

A kaliforniai Sonoma Raceway-en rendezett Velocity Invitational az idén is korábbi Forma-1-es autók garmadáját vonultatta fel, amelyek között számtalan McLaren szerepelt. Többek között Ayrton Senna, Alain Prost, Mika Häkkinen, Lewis Hamilton vagy Bruce McLaren egykori versenygépeit pedig olyan pilóták próbálhatták ki, mint a McLaren IndyCar-csapatát erősítő Pato O’Ward és Alexander Rossi, az F1-es csapatban versenyző Lando Norris, vagy a 2013-as Indy 500-győztes, jelenleg a McLaren IndyCar-programjában különleges tanácsadóként, 2024-től sportigazgatóként dolgozó Tony Kanaan.

Prost autóját vezette az F1-es pilóta, Häkkinen és Senna McLarenje is pályára gurult (videók)

A rég és a nem olyan régmúlt F1-es torpedói pedig kivétel nélkül lenyűgözték a lelkes profikat, akik több esetben érzelmileg is kötődtek az általuk vezetett versenygéphez. A Prost korábbi McLarenjébe, valamint Häkkinen 1998-as autójába is bepattanó Kanaan például elérzékenyülve nyilatkozott, miután kipróbálhatta Ayrton Senna 1991-es világbajnok MP4/6-osát, mert amellett, hogy gyerekkorában ő is a brazilok bálványának szurkolt, személyes kapcsolata is volt Sennával, és tulajdonképpen a háromszoros világbajnoknak köszönhette, hogy nem fuccsolt be a karrierje.

Libabőr a négyzeten: nagyon meghajtotta Senna V12-es McLarenjét az Indy 500-győztes (videó)

A Lewis Hamilton 2008-as világbajnok McLarenjét az akkoriban használatos bordázott abroncsok helyet t slick gumikon vezető O’Ward azért nem érzékenyült el annyira, mint Kanaan, és valószínűleg kevesebbet is jelentett neki az élmény, de saját elmondása szerint számára az a McLaren MP4/23-as, mint ami a brazil pilótának az MP4/6-os. És akárcsak a 2013-as Indy 500-győztes, a négyszeres IndyCar-futamgyőztes sem kímélte a technikát, noha elmondása szerint azért több helyen – például a célegyenes végi emelkedőn – is el kellett vennie a lábát a gázról, mert az autó alja túlságosan odaverődött az aszfalthoz. Ezután megjegyezte, hogy amennyiben lenne lehetőség beállítani a kocsit, elképesztő időket lehetne vele elérni.

O’Ward sisakkameráján keresztül élvezhetjük a Mercedes 2,4 literes V8-asa által hajtott McLarent:

„Ez tiszta őrület volt. Mit is mondhatnék. A hang, a leszorítóerő… Mindenkinek azt mondtam, hogy csodálatos érzés ebben az autóban ülni, de az első dolog, amit tenni akarok, amikor kiszállok, hogy látni akarom az ő szemükkel, látni akarom kívülről – lelkendezett utólag a mexikói. – Annyira lenyűgöző, hogy mire képesek ezek az autók, és ez az a kocsi, ami miatt most autóversenyző vagyok. Emiatt szerettem bele a Forma-1-be és a motorsportba, és ezt néztem gyerekkoromban. Ami Senna autója Tonynak, az ez az autó nekem.”

Amikor leparkolt a bokszutcában, még egy ideig O’Ward sisakkamerájából hallhattuk és láthattuk a történéseket, a mexikói pedig csak hitetlenkedni tudott, és néhány káromkodás is elhagyta a száját. Ezután az autót felkészítő McLaren-szerelőkkel pacsizott, az egyikük pedig megjegyezte neki, hogy szemre is sokkal gyorsabban ment, mint bármelyik másik, vele együtt pályán levő versenyző.

Az onboard tanúsága szerint a célegyenesben több mint 280 km/órás sebességgel száguldott el a bokszutca falának túloldalán álldogálók előtt, ami kívülről így nézett ki (David Malukas, a McLaren újdonsült IndyCar-pilótája nem véletlenül fogadná el az MP4/23-ast karácsonyra):

Friss