back to top
2024. július 21. 00:54

KezdőlapF1Nagy pofon az FIA-nak az F1-es istálló sikertelen lépése, véli a csapatfőnök

Nagy pofon az FIA-nak az F1-es istálló sikertelen lépése, véli a csapatfőnök

-

Günther Steiner nem bánta meg, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, és szerinte a sportfelügyelők döntése elsősorban az FIA-t tünteti fel rossz színben. A Haas csapatfőnöke azt is elárulta, hogy miért nem az óvás mellett döntöttek.

Múlt héten nem volt futam, így a Haas felülvizsgálati kérelme volt az elsődleges téma a sajtóban. Az amerikai istálló szerette volna elérni, hogy négy pilótát is megbüntessenek utólag, és így megváltozzon az USA Nagydíj végeredménye. Szerintük ugyanis ezek a versenyzők rengetegszer elhagyták a pályát, a sportfelügyelők pedig nem vagy nem eléggé szankcionálták őket.

Ugyanezek a sportfelügyelők elutasították a felülvizsgálati kérelmet, mondván, a Haas által benyújtott bizonyítékok nem újak, nem relevánsak és egy kivétellel nem is jelentősek. A csapat ugyanis a fedélzeti kamerás felvételekkel próbálta meggyőzni a döntéshozókat, de ezek már akkor is rendelkezésre álltak. Günther Steiner szerint azonban az ítélet nem rájuk vet igazán rossz fényt.

„Nem bántam meg – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen a Haas csapatfőnöke. – Nyilvánvalóan tudatában voltunk annak, hogy nehéz lesz megvalósítani, de legalább megpróbáltuk. Az derült ki, hogy a sportfelügyelők lényegében kimondták, hogy az FIA rossz munkát végez. Szerintem is ez történt. Semmit sem értünk el vele, de meg kell kísérelni, az életben küzdeni kell. Az ember nem mondhatja azt, hogy »nem csinálok semmit«.”

Eldőlt, hogy változik-e a hetekkel ezelőtt megrendezett F1-es futam eredménye

Az olasz szakember arra utalt, hogy a kérdéses 6-os kanyarban a CCTV-kamerák úgy voltak felszerelve, hogy nem látszott a kanyarcsúcspont, és így sokszor nem lehetett teljes bizonyossággal megítélni, hogy az adott pilóta elhagyta-e a pályát. Ideális esetben ez alapján hoznak döntést, ám ezek a felvételek most nem a megfelelő formában álltak rendelkezésre, amiért Steiner az FIA-t okolta.

Gondoskodniuk kellett volna arról, hogy a hatos kanyarban legyen CCTV-kamera, hogy ne kelljen óvni – fogalmazott. – Ez az elsődleges [szempont]. Gondoskodniuk kellett volna arról, hogy meglegyenek az eszközeik a saját szabályaik ellenőrzésére, nem pedig nekem kellene otthon ülnöm, vagy az Aston Martinnak [az emlékezetes ausztriai büntetéscunami előtt ők nyújtottak be óvást – a szerk.], hogy ellenőrizzük, amit csinálnak. Ez nem a csapat dolga. Fél óra alatt nem volt időnk arra, hogy végigmenjünk ezeken, mert ez nem a mi feladatunk. Nem mi vagyunk az irányító testület, mi egy versenycsapat vagyunk, [és] fizetünk valakinek, hogy elvégezze ezt a munkát.”

Apropó fizetés: ahogyan Steiner is utalt rá, az indoklásban az is szerepelt, hogy a Haasnak óvnia kellett volna, nem pedig felülvizsgálati kérelmet benyújtani. Az 58 éves szakember elárulta, miért az utóbbi mellett döntöttek. Egy óvás sok pénzbe kerül, egy felülvizsgálati kérelem kevesebbe – jelentette ki. – Okosnak is kell lenni. Szerintem az egész F1-nek megéri, nem csak nekünk, mert mindenki egyetértett ezzel, de senki nem tett semmit. Úgy vélem, segítünk a Forma–1 szabályainak fejlesztésében.”

Steiner arra a kérdésre is válaszolt, hogy csapata szerinte megfelelő elbírálásban részesült-e. A tisztességes meghallgatás az lenne, ha elfogadnák a felülvizsgálati kérelmet, mi pedig megfelelően felülvizsgálhatnánk – felelte. – Nyilvánvaló okokból nem akartak elmenni ebbe az irányba, és ennyi, vége a történetnek. Azonban amíg továbblépünk, és a jövőben jobbak leszünk, addig ez már egy győzelem.”

Friss