2024. április 28. 17:41

KezdőlapF1Alonso és Schumacher első nagy csatájának mellékzöngéjét idézte Pérez vegasi bealvása (videó)

Alonso és Schumacher első nagy csatájának mellékzöngéjét idézte Pérez vegasi bealvása (videó)

-

Alighanem sokaknak rögtön a 2004-es Francia Nagydíj utolsó köre jutott eszébe, amikor Charles Leclerc a semmiből bevetődve megelőzte Sergio Pérezt a Las Vegas-i Nagydíj utolsó körének utolsó rendes kanyarjában, és ezzel bebiztosította magának a 2. helyet. Amennyiben a párhuzam nem merül ki ennyibe, a mexikói pilóta kezdhet aggódni.

Sergio Pérez kétszer előzte meg Charles Leclerc-t a Las Vegas-i Nagydíjon a pályán, de a Ferrari monacói versenyzőjének mindkétszer volt válasza, másodjára ráadásul az utolsó pillanatban, az 50 körös futam utolsó körének végén előzte vissza a mexikóit, akinek így be kellett érnie a 3. hellyel. Persze, a 11. pozícióból indulva ez sem rossz eredmény, és Péreznek így is sikerült bebiztosítania a 2. helyet az összetettben, de tekintve, hogy az első biztonsági autós fázis előtt az élen találta magát, majd a második Safety Car-fázis után frissebb gumikon vadászhatta le Leclerc-t a vezetésért, alighanem ennél többen reménykedett.

Leclerc előzése:

„A végén nem számítottam rá, hogy Charles előzni próbál. A kormányom kijelzője szerint 0,7 másodperccel volt mögöttem, de aztán a féktávon ott termett, úgyhogy dicséret illeti” – nyilatkozta utólag Pérez, akit az élen haladó csapattársa bevárt, hogy szélárnyékot adjon neki, de a bevetődés ellen ez sem segített.

Pérez tehát mondhatni kissé bealudt, kísértetiesen hasonlóan ahhoz, ahogyan Jarno Trulli a 2004-es Francia Nagydíj végén. Ez volt az a verseny, amelyen Michael Schumacher és Fernando Alonso először csatázott a győzelemért, és amelyet az akkor még hatszoros világbajnok német a Ferrari mesteri taktikai húzásának köszönhetően, 4 tervezett kiállással nyert meg. Ám Alonso mögött nem egy másik Renault-pilóta állt dobogóra. Az akkor a spanyol csapattársaként versenyző Trulli már hosszú körök óta tartotta maga mögött a mezőny legjobb autójában ülő Rubens Barrichellót, ám a Ferrari brazilja az utolsó kör végén, gyakorlatilag az utolsó féktávon, két kanyarral a cél előtt bevetődött a belső ívet nem védő olasz pilóta mellé, amivel leszorította a dobogóról az olaszt, és megszerezte a 3. helyet.

Barrichello előzése:

Noha hivatalosan soha nem jelentette ki senki, hogy ez a mozzanat szerepet játszott volna benne, de az tény, hogy Trullit néhány hónappal később, az Olasz Nagydíj után lapátra tette Flavio Briatore, aki állítólag a Renault hazai versenyén bemutatott gyámoltalan védekezés után orrolt meg honfitársára.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Sergio Pérez állásába fog kerülni a vegasi futam utolsó körében történt eset, de ha a történelem ismétli önmagát, a mexikói versenyző nem tölti ki 2024 végéig szóló szerződését. A hibáját rögtön a leintés után a csapatrádióban elismerő Pérezt („Francba, nem számítottam rá”) mindenesetre nem kritizálta a Red Bull vezetése. Christian Horner csapatfőnök rögtön megdicsérte őt, amiért bebiztosította a 2. helyet a pontversenyben, és amiért a 3. helyig jött fel a 11. rajthelyről. Helmut Marko, a Red Bull Pérezt korábban úton-útfélen kritizáló tanácsadója pedig annyival intézte el a történteket, hogy a Ferrarinak erősebb a motorja, általában gyorsabbak az egyenesben, Leclerc optimalizálta az energia-visszanyerését, és különben is, ha Pérez védekezik, akkor valószínűleg összeütköznek.

Friss