2024. április 29. 18:29

KezdőlapF1Verstappen utólag nem kifogásolta a büntetését, Leclerc szerint riválisa jól járt az...

Verstappen utólag nem kifogásolta a büntetését, Leclerc szerint riválisa jól járt az 5 másodperccel

-

Nincs harag Charles Leclerc és Max Verstappen között a Las Vegas-i Nagydíj első kanyarjában történtek miatt, de a Ferrari monacói pilótája szerint ilyen helyzetekben a felügyelőknek nem 5 másodperces büntetést kellene adnia.

Noha nem ezen múlt a Las Vegas-i Nagydíj végkimenetele, Max Verstappen és Charles Leclerc rajt utáni összecsapása a verseny után is szolgáltatott beszédtémát. A második helyről induló holland pilóta a belső íven támadta a Ferrari versenyzőjét az első kanyarban, majd elfékezte magát, és leszorította a pályáról a monacóit, miközben ő maga is kifutott a bukótérbe. A felügyelők utólag 5 másodpercre büntették Verstappent, amit ő a rádióban cinikusan fogadott, utólag viszont már úgy vélte, megérdemelte a büntetést.

„Jól rajtoltam, de aztán elég későn fékeztünk, én pedig kicsit a koszos részre kerültem a belső íven. Ezen a pályán amint egy kicsit letérsz az ideális ívről, nagyon alacsony a tapadás, és itt is ez történt. Fékeztem, és nem volt tapadás. Nem akartam Charles-t leszorítani a pályáról, de nem tudtam lelassítani, és négy keréken szélesre csúsztam. Ezért kellett mindkettőnknek szélesre futnia” – ecsetelte Verstappen a verseny utáni sajtótájékoztatón.

Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari, George Russell, Mercedes, Las Vegas, rajt
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Az ember ilyenkor tele van adrenalinnal, és nem örültem a [felügyelői] döntésnek. De visszanézve valószínűleg helyes döntés volt. Az 5 másodperces büntetéssel egyértelműen kicsit nehezebb volt visszazárkózni az élre” – jelentette ki.

Leclerc elfogadta Verstappen korábban neki adott magyarázatát, de úgy vélte, azzal jobban járt volna, ha a holland visszaadja neki a pozíciót.

„Max már elmagyarázta, hogy mi történt. Nyilván a határon volt, illetve azon túl, úgyhogy megérdemelt az 5 másodperces büntetés. Szoros volt. Próbáltam megtartani a helyezésemet, de nagyon alacsony volt a tapadás, de ez ilyen. Megbüntették, megfizette az árát, és szerintem ez volt a helyes büntetés. De szerintem az ilyen helyzetekben jobb lenne, ha az FIA a pozíció visszaadására kérné a vétkest, mert elég nagy előnyt jelent gumikezelési szempontból, ha szabad előtted a pálya. De igen, ez van.”

Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari, Las Vegas
Leclerc úgy érezte, Verstappen jól járt azzal, hogy elöl maradhatott / Fotó: Chris Graythen/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappent ekkor megkérdezték, hogy szerinte is jobban járt-e az 5 másodperccel, de nem tudott egyértelműen állást foglalni. „Nem tudom, hogy végül melyik a jobb. Letöltöttem a büntetést, nem? Úgyhogy ez bizonyos szempontból nem számít. Ha 5 másodperccel visszaesel, akkor is veszítesz, szóval végső soron szerintem eléggé hasonló [az 5 másodperc és az elengedés].”

A sajtótájékoztató későbbi részében felvetették a párosnak, hogy rendszerint kedélyesen elbeszélgetnek a versenyek után (miközben gyerekkorukban nagyon nem szívlelték egymást), és megkérdezték, hogy ez annak a jele-e, hogy egyre szorosabb közöttük a kötelék.

„Elmagyaráztam Charles-nak, hogy mi történt, ami pedig a történtek átbeszélését illeti, ez természetesen jön. Már a gokartos években is megbeszéltük, úgyhogy ez jó, különösen, ha szórakoztató versenyen vagyunk túl, és volt néhány csatánk. Mindig van miről beszélni” – mondta Verstappen, mire Leclerc hozzátette, hogy „Igen, pontosan. Noha a megbeszélések régen kicsit feszültebbek voltak.”

„Most már kicsit nyugodtabbak vagyunk, és nyilván együtt nőttünk fel – mondta Verstappen. – Nagyon-nagyon jól ismerem Maxot versenyzőként. És igen, tudtam, hogy meg fogja próbálni. Max megnyerte a világbajnoki címet, a Red Bull a konstruktőri címet, és ő is tudja, hogy meg fogja próbálni, és mindent belead az első kanyarban, úgyhogy én is tudtam. Kicsit hagytam benne, mert nekem több volt a veszítenivalóm, különösen a Mercedesszel zajló konstruktőri párharc miatt. De szórakoztató volt, és beszéltünk róla, ő elmagyarázta a helyzetet, úgyhogy minden rendben.”

Friss