2024. április 27. 23:55

KezdőlapF1Wolff nem bírta ki, ismét felhozta Masit és a 2021-es abu-dzabi szezonzárót

Wolff nem bírta ki, ismét felhozta Masit és a 2021-es abu-dzabi szezonzárót

-

A Las Vegas-i Nagydíjon a Ferrari 16 pontot hozott a Mercedesen, és már csak 4 ponttal van elmaradva a konstruktőri bajnokság második helyén álló brackley-i alakulattól, az ezen a héten következő abu-dzabi szezonzáróra marad tehát a döntés. Toto Wolff ennek kapcsán pedig ismét tett egy megjegyzést arra, ami két évvel ezelőtt, Max Verstappen és Lewis Hamilton bajnoki fináléján történt.

A vegasi futam sokkal jobban is sikerülhetett volna a Mercedesnek, ha a biztonsági autó nem szól közbe, így viszont Charles Leclerc és a hátrasorolásos büntetése miatt csak a 12. helyről rajtoló Carlos Sainz is a Lewis Hamilton-George Russell duó előtt végzett. Így aztán 4 pontra csökkent a Mercedes előnye, amelynek egyetlen esélye maradt arra, hogy nyerjen, és ne az idei legyen a 2011-es idény óta az első nyeretlen szezonja.

Russellt nagyon bosszantja a dobogóba kerülő hiba

Ennél viszont fontosabb, hogy ne csússzon vissza a konstruktőri harmadik helyre, hiszen ebben az esetben dollármillióktól esik el.

„Nagyjából azonos pontszámmal megyünk oda, és rendes versenyigazgatónk van, úgyhogy ez rendben lesz. Aztán versenyezzünk, minden az utolsó hétvégén múlik” – szúrt oda Wolff a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj után menesztett Michael Masinak, dicsérve egyúttal a jelenleg a versenyigazgatói posztot ellátó Niels Wittich-et.

Mint ismert, két évvel ezelőtt Lewis Hamilton és Max Verstappen csatázott a vb-címért, és úgy tűnt, az abu-dzabi győzelemmel Hamiltoné lesz a cím, ám Nicholas Latifi balesete miatt a verseny hajrájában beküldték a biztonsági autót, majd Masi az addigi gyakorlattal szembemenve nem az összes, csak a Hamilton és Verstappen közé ragadt lekörözött versenyzőket engedte el, hogy legyen idő a futam újraindítására.

Noha versenyigazgatóként saját hatáskörben felülírhatta ezt a szabályt, később Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is úgy vélte, hogy Masi a lekörözöttek elengedésénél hibázott, az FIA pedig az átfogó vizsgálat után megállapította, hogy „emberi mulasztás” történt, és felmentette Masit a versenyigazgatói pozícióból.

Ilyen lett volna Hamilton és Verstappen 2021-es abu-dzabi csatája V10-es motorral (videó)

Wolff az eset után és azóta is többször bírálta Masit, időről-időre pedig a mai napig felemlegeti az Abu-Dzabiban történteket, így nem lenne meglepő, ha a héten még néhányszor megtenné ezt.

Ami a Ferrari elleni csatát illeti, az osztrák üzletember arról azt monda, hogy „[a Ferrari] nagyon gyors, jó munkát végeztek. Las Vegasban szerintem egy szinten voltunk, de az eredmény mást mutat, úgyhogy versenyezzünk. Őszintén szólva a szezon pozitív lezárása miatt jó lenne másodikként végezni, de a második és a harmadik hely sem tesz különösebben boldoggá.”

Friss