back to top
2024. június 14. 21:24

KezdőlapF1Hamilton szimulátorozás helyett kémkedik a Mercedesnek; kérdés, mekkora szükség van erre

Hamilton szimulátorozás helyett kémkedik a Mercedesnek; kérdés, mekkora szükség van erre

-

Lewis Hamilton érdekes részletet árult el arról, hogy miként próbálja segíteni a Mercedest abban, hogy ismét győztes autót építsen. A hétszeres világbajnok az aerodinamikai részlegnek igyekszik felhívni a figyelmét különböző részletekre, miközben a szimulátort például saját bevallása szerint nem kedveli.

Nagy rá az esély, hogy Lewis Hamilton zsinórban a második nyeretlen szezont zárja a Forma-1-ben, miközben a Mercedesszel 2011 óta először fordulhat elő, hogy nem nyer az adott évben. A hétszeres világbajnok nemrég pesszimistán nyilatkozott arról, hogy az elkövetkező években utolérhetik-e a Red Bullt, de ettől még persze mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen, ahol csak tud.

Kínos baki a Red Bull kistestvérétől, ilyen banális véletlenen is nagyot bukhat valaki a Forma-1-ben

A Las Vegas-i Nagydíjon például arról beszélt a Channel 4-nak, hogy nemrég a konstruktőri 8. helyen álló AlphaTauri padlólemezét fotózta le, mert olyasmit látott, ami felkeltette a figyelmét, majd a képet továbbította Jarrod Murphy aerodinamikai főnöknek.

„Jó, hogy egyértelműen előreléptünk ezzel az autóval, úgyhogy szurkolok a telet illetően. Kapcsolatban vagyok az aerodinamikai főnökünkkel, és minden héten ráírok, hogy »Miként mennek a dolgok és mit próbáltatok ki, hol fejlődtünk, kipróbáltátok-e már ezt vagy azt?« Fotókat készítek minden autóról. A minap láttam az AlphaTauri alját, majd visszamentem a csapathoz és azt mondtam, »Hé, vannak ezek az izék az autójuk alján.« Tudják, csak próbálsz megtalálni mindent, amit továbbadhatsz, [de] ők a legtöbb dolgot már így is tudják.”

A szimulátor nem a kedvence

Abba nagyon nehéz belelátni, hogy melyik versenyző mennyi munkát tesz bele az autó jobbá tételébe a pályán kívül, de azért a csapattagok és pilóták elmondása alapján kirajzolódik egy bizonyos kép. Sebastian Vettel például híres volt arról, hogy mérnöki szemmel nézve is hihetetlenül aprólékos és hosszúra nyúló megbeszéléseket tartott, míg például az őt az Aston Martinnál leváltó Fernando Alonso ennél sokkal szűkszavúbban és lényegre törőbben adja a csapat tudtára, hogy mire van szüksége.

Mick Schumacher, Mercedes, szimulátor
A Mercedes szimulátorában Mick Schumacher, az istálló harmadik számú- és tesztpilótája tölti el a legtöbb időt / Fotó: Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team

Lewis Hamiltonról pedig az köztudott, hogy nem igazán híve a szimulátorozásnak, miként például Michael Schumacher sem tudott szimulátorozni a mercedeses évei alatt, de ő azért, mert rosszul lett a berendezésben. A britek hétszeres világbajnoka 2021-ben azt nyilatkozta a Motorsport Weeknek, hogy „Szinte soha nem szimulátorozom, vagy csak talán úgy évi 20 kört. Nem érdekel a szimulátor.”

Azóta valamelyest vélhetően változott a helyzet, mert a Mercedes már a 2021-es szezon során is több alkalommal a szimulátorba parancsolta Hamiltont, aki időnként most is tölt fel olyan képet a közösségi oldalaira, amely szimulátorozás közben ábrázolja.

Verstappen világbajnokként sem kerüli a szimulátort

Ezzel szemben a szabadidejében otthoni – az F1-es csapatokénál természetesen kevésbé fejlett – szimulátorán rengeteget versenyző Max Verstappen nagyon fontosnak tartja, hogy minél több időt töltsön a Red Bull Milton Keynes-ben található szimulátorában. „A mi szimulátorunk a mezőny legjobbja. Azok a napok nagyon hosszúak, de kétségkívül kifizetődnek. Azt sem szeretem, hogy tesztpilóta vezessen a szimulátorban, mint más csapatokban. Én akarom csinálni ezt, mert mindenkinek más a vezetési stílusa” – mondta még az idén januárban.

Verstappen nem földi halandó – bizarr dolgot árult el róla az egyik csapattársa

Hogy Verstappen a felkészülés mennyire fontos részének tartja a szimulátorozást, azt David Croft, a Sky Sports kommentátora támasztotta alá az alábbi történettel a Las Vegas-i Nagydíj közvetítésének végén:

„Austinban beszélgettem egy kicsit Max-szal és kérdeztem tőle, hogy mi a programja az elkövetkező hetekre. Mondta, hogy ide meg oda megy, mire én felvetettem, hogy lesz ideje egy kicsit pihenni a Brazil és a Las Vegas-i Nagydíj között, mire ő: »Nem, megyek vissza Milton Keynes-be néhány napot szimulátorozni.« »Miért? Már világbajnok vagy«, mondtam neki, mire azt válaszolta, hogy »Ostoroznám magam, ha nem tenném meg, nem raknám bele a szükséges erőfeszítést, majd idejönnék Vegasba és nem nyernék.« Ez az a fajta elkötelezettség, ami bajnokká tesz.”

Friss