2024. április 29. 16:41

KezdőlapF1Megvan, amikor a gumicsizmás Max Verstappent apja csapattársa szabadította ki a WC-ből?

Megvan, amikor a gumicsizmás Max Verstappent apja csapattársa szabadította ki a WC-ből?

-

Jos Verstappennel csapattársaként megromlott a viszonya, de azért Max Verstappent kiszabadította a WC-ből a Forma-1-ben 2001-ben és 2002-ben versenyző Enrique Bernoldi.

Enrique Bernoldi neve a legtöbb magyar Forma-1-es drukkernek legfeljebb amiatt dereng, mert a 2000-es évek elején az Arrows-nál másfél szezont eltöltő brazil a 2001-es Monacói Nagydíj nagy részében feltartotta David Coulthardot, amiért a McLaren és a Mercedes főnöke is minősíthetetlen módon támadt rá. Pedig sokkal többre is vihette volna, mint 28 pont nélküli futam.

Nagy ígéretként mutatkozott be a Forma-1-ben, de nem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, amiben természetesen neki is megvolt a szerepe, de az Arrows révén a csapat is tett róla, hogy ne jöjjön össze a nagy áttörés. A Forma-3-ban a zandvoorti Masters-t és a Makaói Nagydíjat is megnyerő versenyzőt a Red Bull támogatta, és eredetileg a Sauber tesztpilótájaként a svájci istállóban debütált volna 2001-ben, csakhogy az energiaital-gyártó összekülönbözött Peter Sauberrel, aki végül Kimi Räikkönent ültette be Nick Heidfeld mellé.

45 éves lett a pilóta, akinek legemlékezetesebb tette, hogy felbőszítette Ron Dennist

Bernoldi a Prosttal is tárgyalt, illetve a Red Bull a Minardinak is felajánlotta, de végül Tom Walkinshaw, az Arrows csapatfőnöke lépett, és Helmut Marko közbenjárására Pedro de la Rosát lecserélve Jos Verstappen csapattársává tette. Az újoncidénye azonban nem volt leányálom: mindössze 7 futamot fejezett be a kimondottan megbízhatatlan Arrows A22-essel, pontot pedig nem szerzett, de Verstappen is csak egyet.

Ráadásul azzal is meg kellett küzdenie, hogy a leafeld-i istállóban Verstappen volt az első számú versenyző, ami több alkalommal is igazságtalan szituációkat szült. „Kezdetben igen, de a szezon közepétől nem voltunk barátok – válaszolta Bernoldi a Beyond the Grid podcastban arra a kérdésre, hogy jóban volt-e a csapattársával. – A jéghegy csúcsa Ausztria volt. Összetörte az autót a szombat reggeli szabadedzésen. Amikor kis csapatnak vezetsz, főként a csapattársad ellen versenyzel. Mentem a pályán, majd láttam a narancssárga autót a falban vagy a kavicságyban. Azt mondtam, »Igen! Ez három órával később előnyt fog jelenteni nekem az időmérőn.«”

Embed from Getty Images

Verstappen és Bernoldi itt még jó viszonyban volt

„Aztán amint visszamentem a bokszba és megosztottam a visszajelzéseimet a mérnökömmel, közölte, hogy szálljak ki az autóból. Azt gondoltam, hogy változtatni kell valamin az ülésem alatt, de amint kiszálltam, láttam, hogy Jos ott áll sisakban az autóm mellett, majd beleül. A szombat reggeli második szabadedzésen az utolsó fél órában az én autómmal körözött, de aztán az időmérőn legyőztem. Örültem neki. Aztán Magny-Cours-ban elfüstölt a motorja szombat reggel, és megint odaadták neki az autómat. A motorhome-ból néztem, ahogy a teljes szombat reggel során az autómat vezeti.”

„Azzal magyarázták, hogy már évek óta a csapat tagja, ezért ő az első számú pilóta, és így megy ez. Monacóban is el kellett engednem. Megelőztem az első körben, majd a másodikban beszóltak rádión, hogy »engedd el Jos-t«. Még volt hátra 76 kör. Megkapta az autómat, én voltam az újonc, legyőztem az időmérőn, és megkapta az autómat. Úgyhogy kezdett kialakulni némi súrlódás.”

Ám nem az egész csapat volt Bernoldi ellen, hiszen ahogy az általában ilyenkor lenni szokott, az ő autóján dolgozó mérnökök ugyanúgy le akarták győzni a garázs másik felét, ami további bonyodalmakhoz vezetett.

„A versenymérnököm olasz volt, a motormérnököm [a Ferraritól az idén távozó, jövőre a Red Bull testvércsapatának csapatfőnökeként debütáló] Laurent Mekies, aki folyékonyan beszél olaszul, az adatmérnököm pedig belga, és szintén folyékonyan beszélte az olaszt. Úgyhogy, csak olaszul beszéltünk, mert így Jos és a mérnöke egy szót sem értett abból, amit mondunk. Számtalanszor közölték velem a rádióban, hogy »Enrique, ez egy brit csapat, angolul beszélünk«. De mi a beállításokról, vagy bármiről, amit azért csináltunk, hogy legyőzzük [Verstappent], mindig olaszul beszéltünk, hogy ne értsék.”

Így verte el Max Verstappen már 6 évesen a Minardinál versenyző apját

Bernoldi pedig 2001-ben nemcsak az idősebbik Verstapennel, hanem az akkor 3 és fél-4 éves Max-szal is találkozott a versenyeken. Egyik alkalommal pedig igencsak vicces helyzet alakult ki, amikor a kis Max egyedül ment WC-re.

„Max még kissrác volt, és az egyik alkalommal a verseny előtt elment a szobám előtt a motorhome-ban, majd beszorult a wc-be. A gumicsizmája beszorult a wc-be. Hangokat hallottam, majd nem jött ki, úgyhogy bementem és kihoztam. A csizmája ott maradt, majd odaadtam őt az anyukájának, Sophie-nak” – idézte fel az esetet a manapság az FIA felügyelőjeként is dolgozó Bernoldi, aki azt is elmondta, hogy azóta már jóban van Jos Verstappennel.

„Ma már barátok vagyunk. 2021-ben Isztambulban a régi srácokkal elmentünk vacsorázni. Ott voltam én, David Coulthard, Mark Webber és ő. Boroztunk, nevettünk meg ilyenek.”

Friss