back to top
2024. július 27. 01:49

KezdőlapF1Drámai szavak Hamiltontól: A sikertelen évek megrövidítették az életemet

Drámai szavak Hamiltontól: A sikertelen évek megrövidítették az életemet

-

Lewis Hamilton szerint korántsem egyértelmű, hogy most éli pályafutása legrosszabb időszakát. Azt viszont nem tagadja, hogy az ilyen periódus kétségeket ébreszt az emberben, sőt, odáig ment, hogy az elmúlt két év megrövidítette az életét.

Lewis Hamilton 2007-es debütálásától kezdve egészen a 2021-es szezonig 15 éven át makulátlan volt a Forma–1-ben olyan értelemben, hogy minden egyes idényében szerzett legalább egy pole pozíciót, illetve futamgyőzelmet. Tavaly viszont megszakadt ez a sorozat, és bár idén a Hungaroringen ő indulhatott az élről, csak ebben a tekintetben lett meg neki a 104. siker.

Ebből a szempontból tehát kijelenthető, hogy a hétszeres világbajnok most éli pályafutása legrosszabb időszakát. Persze természetesen nem a 2022-es volt az első olyan éve, amely gyengébbre sikeredett a várakozásoknál. Sőt, úgy véli, hogy az első vb-címe utáni három szezont egy lapon lehet említeni az elmúlt két esztendővel, még úgy is, hogy akkor összesen nyolc győzelemig jutott, és egyszer egészen az utolsó fordulóig volt matematikai esélye a bajnoki címre.

Szerintem ez félreértés – reagált az Auto Motor und Sportnak adott interjújában arra a felvetésre, hogy ez a leghosszabb győzelem nélküli periódusa. – Gyerekkoromban sok rossz évem volt. A 2009-es McLaren borzalmas volt., még úgy is, hogy a második fejlesztés után nyertünk [futamot]. A 2010-es és a 2011-es évek sem voltak valami jók, egyszer velem volt a probléma, máskor az autóval. Talán az elmúlt két szezon volt a legeredménytelenebb, de ha levesszük a három említett mclarenes év győzelmeit, akkor ezek hasonló élmények voltak.”

Ez lehet az oka, hogy Hamilton ugyanolyan beállítással is nagyon kikapott Russelltől

Persze sokan mondják, hogy nem a győzelmekből, hanem a kudarcokból tanul igazán az ember, és ez Hamilton esetében is így van. Annak ellenére, hogy a pályán nem jönnek a korábbi sikerek, azon kívül jó néhány területen jobban teljesít, mint korábban. Persze másrészről hozzá kell tenni, hogy ilyenkor előjönnek a kétségek, ahogyan ez nála is megtörtént.

„Úgy vélem, ebből megtanultam, hogyan maradjak stabil mentálisan ilyen helyzetekben – fogalmazott. – Emellett néhány új eszközt is felvettem a fegyvertáramba, hogy pozitívan tudjak gondolkodni. Lassan harminckilenc éves leszek, és remekül érzem magam a testemben. Jobban be tudom osztani az időmet a versenyzésen kívül, jobban fenn tudom tartani az energiámat és a koncentrációmat. Persze a nehéz években az ember mindig felteszi magának a kérdéseket, mint például: »Ez én vagyok, vagy csak az autó? Még mindig a régi vagy, vagy valami elveszett?«”

Hamilton minden idők legeredményesebb F1-es pilótája, de leszögezte, hogy „én is csak ember vagyok”, és „ha valaki azt mondja, hogy nem kételkedik magában, az hazudik”. Sőt, a hétszeres világbajnok ennél is tovább ment: úgy véli, hogy a mostani, az ő mércéjével egyértelműen sikertelen korszak a későbbi éveire, évtizedeire is ki fog hatni.

Inkább azt mondanám, hogy megrövidítették az életemet – felelte arra a felvetésre, hogy az eredménytelen szezonok meghosszabbították-e a karrierjét. – A stressz csökkenti a várható élettartamot. Másfelől viszont hálás vagyok azért a kihívásért és leckékért, amelyeket csapatként megtanultunk. Ezek az évek megerősítették az istállónál dolgozók együttműködését.”

Friss