2024. április 29. 12:29

KezdőlapF1Schumacher 97-es jerezi botránya óta nem történt olyan az F1-ben, mint az...

Schumacher 97-es jerezi botránya óta nem történt olyan az F1-ben, mint az idei szezonzárón

-

26 éve, azaz az 1997-es szezon botrányosra sikerült lezárása óta nem fordult elő az, ami Carlos Sainzcal megesett az idei szezont lezáró Abu-dzabi Nagydíjon. 

Hihetetlennek tűnhet, de igaz, hogy az 1997-es idényzáró Európa Nagydíjon esett meg utoljára az a Forma-1-ben, hogy egy pilóta több mint két helyet esik vissza az összetettben az utolsó futam előtt elfoglalt pozíciójához képest. Jerezben ez úgy jöhetett létre, hogy a világbajnoki címért csatázó Michael Schumacher belekormányozta a Ferrariját az őt előzni próbáló Jacques Villeneuve Williamsébe, ami miatt az FIA utólag az összes az évi pontjától megfosztotta, így a második helyet sem tarthatta meg az év végi elszámolásnál.

Ezután egészen az idei abu-dzabi szezonzáróig kellett várni arra, hogy valakivel újra megessen az, hogy több mint két helyet ront az összetettbeli pozícióján, és most ráadásul nem is kellett hozzá kizárás. Ez a valaki pedig szintén egy Ferrari-pilóta: az idei utolsó versenyhétvégének még a 4. helyen nekivágó, azon végül pontot nem szerző, így a 7. helyre visszacsúszó Carlos Sainz lett.

Carlos Sainz, Ferrari, Abu-dzabi Nagydíj
Sainz aligha vágyott rá, hogy ezt a 26 éve nem látott tettet hajtsa végre / Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A spanyol versenyző az idén mindössze második alkalommal maradt pont nélkül, mindezt ráadásul a lehető legrosszabbkor tette, hiszen a Ferrari így nem tudta megelőzni a Mercedest a konstruktőri összetettben (amihez elég lett volna Sainztől egy 8. hely).

Sainz hétvégéje már pénteken kedvezőtlen fordulatot vett, amikor csúnyán összetörte az autóját a második szabadedzésen. Másnap az időmérőn aztán már a Q1-ben kiesett, innentől pedig meg volt pecsételve a sorsa. A versenyt végül az utolsó előtti körben, a 15. helyről adta fel. Az Abu-dzabi Nagydíj egyébként úgy általában a Ferrari számára sem jó vadászterep, hiszen az eddigi 15 itteni futamból még egyet sem nyertek meg.

Azt pedig, hogy mennyire ritka az ekkora hátraesés az év utolsó versenyén, remekül mutatja, hogy 1997 előtt 1979-ben volt ilyen legutóbb, amikor Jean-Pierre Jarier az USA Nagydíjon az összetett 8. helyéről a 11. pozícióba csúszott hátra.

Friss