2024. április 30. 08:51

KezdőlapF1Hamilton ránézett a Mercedes csapatképére, és nem volt elégedett

Hamilton ránézett a Mercedes csapatképére, és nem volt elégedett

-

Lewis Hamilton a Mercedes csapatképét látva megállapította, hogy még mindig nem elég nagy a sokszínűség az F1-ben. A hétszeres világbajnok számára ez sokkal fontosabb, mint a pályán elért eredményei.

Lewis Hamilton az elmúlt években rendszeresen felszólal társadalmi kérdésekben, sőt, sokszor tesz is a számára fontos ügyekért. Az egyik ilyen kérdés a sokszínűség, mind a származás, mind a nemek eloszlásának tekintetében. A brit pilóta 2020-ban létrehozta a Hamilton Commission elnevezésű programot, amely a színes bőrű emberek reprezentációját hivatott növelni a brit motorsporton belül. Egy évvel később pedig életre hívta a Mission 44 alapítványt, amely az alulreprezentált fiatalok tanítását, foglalkoztatását és szerepvállalását segíti elő.

Saját bevallása szerint Hamiltonnak akkor nyílt fel a szeme, amikor 2019-ben ránézett a Mercedes csapatképére, és azt látta, hogy túlnyomórészt fehér férfiak alkotják. Ez a bizonyos fotó természetesen idén is elkészült, és a 38 éves pilóta ilyen szemmel is megvizsgálta. Bár történt előrelépés, a 103-szoros futamgyőztes továbbra sem elégedett.

Számomra ez sokkal fontosabb [a pályán elért eredménynél] – nyilatkozta. – Őszintén szólva ez egy hosszú folyamat volt, 2019-ben itt indult be igazán. Nem fogok hazudni, most csináltunk egy csapatképet, ránéztem, és azt mondtam, hogy »a fenébe, még mindig rengeteg a tennivalónk!«. Például három színes bőrű ember van, de sokkal több a nő. Azonban továbbra is változtatni kell. Biztos vagyok benne, hogy 2019-hez képest közel sem mozdult el annyira, amennyire kellett volna. Az tehát a kihívás, hogy megnézzük, mennyire tudjuk elmozdítani.”

Nyilvánvaló, hogy Hamiltonnak senkivel sincs személyesen problémája, vagy ha igen, akkor nem emiatt. Azt minden bizonnyal ő sem akarná, hogy valaki csak azért kerüljön a csapathoz egy adott esetben jobb képességű szakember helyett, mert egy alulreprezentált társadalmi csoportot képvisel. Ez egyrészt a Mercedesnek sem lenne érdeke, másrészt nem is lenne helyes.

Éppen ezért Hamilton is a gyökerénél igyekszik megfogni a problémát, és az esélyegyenlőség megteremtésén dolgozik. Üzeneteit elsősorban a fiatalokhoz szeretné eljuttatni, és rájuk akar hatást gyakorolni, hogy a jövőben többen juthassanak el a Forma–1-ig, legyen szó bármilyen szerepkörről. Ennek kapcsán egyébként lát pozitív változásokat.

„Az általam végzett munka a gyerekeket célozza meg igazán, és létrehozza nekik az utat a jövőre nézve – f magyarázta. – Alulról indul. Nagyon jó volt látni, hogy végre összeállt a csapat, és látjuk, hogy kezdünk valódi hatást elérni. Ez igazán büszkévé tesz. Amikor Austinban voltunk, a gyerekek és a fiatal nők is eljöttek. Amikor az Egyesült Királyságban voltunk, a gyerekek igazán sokszínűek voltak. Nagyon klassz volt abban a helyzetben lenni, hogy ki tudom nyitni az ajtót ezeknek a gyerekeknek, hogy lássák, mire van lehetőség, felkeltsük az érdeklődésüket, és olyan álmok jöjjenek létre bennük, amelyekről talán soha nem gondolták volna, hogy lehetséges. Izgatottan várom a jövőt, ez egy hosszú munka.”

Friss