back to top
2024. május 06. 04:38

KezdőlapF1A Red Bull minden pénzt visszanyert, amit szabályozott keretek között idén elkölthetett...

A Red Bull minden pénzt visszanyert, amit szabályozott keretek között idén elkölthetett az F1-ben

-

Noha a pontos összegek nem ismertek, az 1 milliárd dolláros összdíjazást alapul véve a Motorsport.com kikalkulálta, hogy mennyi pénzdíjat kapnak a Forma-1-es csapatok az idei teljesítményükért. Természetesen a Red Bull járt a legjobban, mutatjuk, mennnyire.

Nemcsak dicsőséggel és számos trófeával lett gazdagabb a Red Bull az idei szezonban, hanem rengeteg pénzzel is. Az egyéni és a konstruktőri vb-címert is megnyerő istálló több mint dupla annyi pontot szerzett, mint a második helyen végző Mercedes, elképesztő teljesítménye pedig 140 millió dolláros pénzjutalommal párosult. Mivel az idei évben 135 millió dollárban volt meghatározva a költségvetési plafon, kijelenthető, hogy a Red Bull a teljes összeget és még „egy kis aprót” visszanyerte.

Ez már nem jött össze a Mercedesnek, de majdnem, a brackley-i istálló a Motorsport.com becslése szerint ugyanis 131 millió dollárral gazdagodhat. A Ferrari viszont már „csak” 122 millióval, szerintük 9 millió dollár múlott tehát azon, hogy a Scuderia az Abu-dzabi Nagydíjon nem tudta elcsípni a konstruktőri második helyet. Persze van azért előnye is annak, ha valaki hátrébb végzett, hiszen az aerodinamikai tesztelést korlátozó lépcsőzetes skálának köszönhetően 7%-kal többet fordíthat aerodinamikai tesztelésre a következő fél évben, mint a közvetlenül előtte záró riválisa.

Max Verstappen, Christian Horner, Sergio Pérez, Red Bull, ünneplés, csapatkép, Abu-dzabi Nagydíj
A trófeák mellett is van mit ünnepelni / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

A negyedik helyen záró McLarennek 113 millió dollár üti a markát, míg a szezont a Red Bull egyetlen kihívójaként kezdő, végül a másodikról az ötödik helyre visszaeső Aston Martin 104 milliót kaszált. Utánuk az Alpine következik 95 millióval, majd a Williams 87-tel, az AlphaTauri 78-cal, aztán az Alfa Romeo 69-cel, végül pedig még a Haas is kap 60 milliót, ami már kevesebb mint a fele annak, amit a Red Bull hazavihet.

Persze a sikernek ára is van, hiszen minden szezonra nevezési díjat kell fizetnie a csapatoknak és versenyzőknek, amelyet az előző szezonban gyűjtött pontjaik alapján (van egy alapdíj is) számol ki az FIA. Ezért a Red Bull a 2024-es bajnoki küzdelemben rekordösszeg, egészen pontosan 7,44 millió dollár befizetése után vehet majd csak részt, ami közel a 10-szerese annak, amit a Haasnak kell fizetnie.

Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

A könnyfakasztóan nagy összeghez az infláció miatti 6,5 %-os emelkedés illetve az is hozzájárul, hogy a konstruktőri bajnoknak 7893 dollárt kell fizetnie megszerzett pontonként, míg a többi csapatnak 6575 dollárt. Így a Red Bullnak leginkább a rengeteg megszerzett pont kerül sokba, hiszen több mint kétszer annyit kell befizetniük, mint a Mercedesnek.

A 2024-es nevezési díjak csapatonként

1.Red Bull: 7,4 millió dollár (860 pont)
2. Mercedes: 3,3 millió dollár (409 points)
3. Ferrari: 3,3 millió dollár (406 points)
4. McLaren: 2,6 millió dollár (302 points)
5. Aston Martin: 2,5 millió dollár (280 points)
6. Alpine: 1,4 millió dollár (120 points)
7. Williams: 841 ezer dollár (28 points)
8. AlphaTauri: 822 ezer dollár (25 points)
9. Alfa Romeo: 763 ezer dollár (16 points)
10. Haas: 736 ezer dollár (12 points)

Friss