2024. május 02. 11:31

KezdőlapF1Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

-

Max Verstappen már a 2022-es szezonban is elképesztő rekordokat megdöntve lett világbajnok, de az ő és a Red Bull teljesítménye az idén minden képzeletet felülmúlt. Az alábbiakban pontokba szedve vesszük sora, hogy a 21 versenyből 19-et megnyerő holland milyen döbbenetes erődemonstrációval gyűjtötte be harmadik világbajnoki címét.

1. Legmagasabb százalékos arány a győzelmek számát tekintve

Az már a Brazil Nagydíjon eldőlt, hogy Verstappen az idén új rekordot állít fel a megnyert versenyek arányában, és átadja a múltnak Alberto Ascari 1952 óta érvényben levő csúcsát. A Ferrari első világbajnoka akkor a 8 versenyből 6-ot megnyerve lett világbajnok, ami 75%-os mutató. Verstappen idei 22 versenyből elért 19 sikerek pedig 86,36%-os, ami még elképesztőbb a futamok megnövekedett számát tekintve. Ezért is gondolhattuk sokáig azt, hogy ez a rekord örökre fennmarad, noha Michael Schumacher 2004-ben (72,22%) egyetlen győzelemre volt attól, hogy megdönts

2. Legtöbb győzelem az adott évben

Verstappen ezt a rekordot már tavaly megdöntötte azzal, hogy 15 győzelmével lehagyta az addig egyaránt 13 sikerrel az első helyen álló Schumachert és Sebastian Vettel, de az idén még magasabbra tette a mércét, hiszen összesen 19 futamot nyert.

Wolff lesajnálóan nyilatkozott Verstappen rekordjáról: csak a Wikipédiára jó, amit senki nem olvas

3. Legtöbb pont az adott évben

Ezt a statisztikát természetesen torzítja, hogy az F1 történetében számos pontrendszer volt már érvényben, és 2010 óta lényegesen több pontot osztanak szét, mint azelőtt bármikor. Ehhez hozzájönnek még a sprintfutamok is, amelyek extra lehetőséget biztosítanak a pontszerzésre. Ám Verstappen 620 megszerezhető pontból elért 575 egysége így is döbbenetes adat. A holland versenyző itt is saját csúcsot szárnyalt túl, hiszen már a 2022-ben gyűjtött 454 pontja is rekord volt. Erre tett most még rá 121-et…

4. Legtöbb zsinórban elért győzelem

Verstappen az idei Miami Nagydíj és Olasz Nagydíj között zsinórban 10-szer nyert, ami eggyel több, mint az eddigi rekord. Ezt Sebastian Vettel tartotta még 2013-ból, ő akkor a Belga és a Brazil Nagydíj között nem talált egyszer sem legyőzőre.

5. Legtöbb dobogós helyezés egy szezonban

Ismét egy saját korábbi rekord megjavításáról van szó, hiszen Verstappen 2021-ben 18 alkalommal állhatott dobogóra, ami eggyel több, mint az addigi rekordot 2002-ből tartó Michael Schumacher 17 dobogója. Akárcsak a győzelmek számáét, a holland ezt a mutatót is feljebb tornázta az idén azzal, hogy a 22 versenyből 21 alkalommal pezsgőzhetett.

Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj, Red Bull
Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

6. Legtöbb élen töltött kör egy szezonban

Ezt a rekordot is már a szezon jóval korábbi részében megdöntötte Verstappen, viszont kitűzte célul, hogy meglesz neki az 1000 élen töltött kör az idei évben. Ehhez nagy szüksége volt arra, hogy gyakorlatilag a rajttól a célig vezesse az élen álló Abu-dzabi Nagydíjat, a Red Bull ezért a stratégiáját is ennek megfelelően alakította – azaz nem a lehető leggyorsabb taktikával ment –, hogy elkerüljék, hogy a kiállások során néhány kör erejéig elveszítse az első helyett. Hogy Verstappen mennyire ügyelt arra, hogy 1000 fölé jusson, azt a verseny végi rádióüzenete is bizonyítja, amikor az utolsó kerékcserék előtt önként lemondott az elsőbbségről a második helyen autózó csapattársával szemben, hogy ideiglenesen se veszítse el a vezetést. Így végül 1003 körnél állt meg a számláló (1325 versenykör volt az idén), ami 264-gyel több, mint Sebastian Vettel korábbi, 2011-es rekordja…

7. Százalékos arányban a legtöbb élen töltött kör

Ezt a 60 éves rekordot már a Las Vegas-i Nagydíjon megdöntötte Verstappen, akinek rajthoz sem kellett volna állnia az utolsó versenyen, hogy az élen maradjon ebben a mutatóban. Viszont mivel megtette, és végig vezetett, az idei összes versenykör 75,7%-ában az első helyen autózott, ami több mint 4%-kal több Jim Clark 1963-as rekordjánál (71,47 %). Miként a győzelmek százalékos mutatójára, erre a rekordra is igaz, hogy jóval nehezebb megdönteni a modern F1-ben, hiszen míg az idén 1325 kört versenyzett a mezőny, 1963-ban még csak 708-at.

A Red Bull a Mercedes, Verstappen saját és Jim Clark rekordját döntötte meg Las Vegasban

8. Legtöbb zsinórban aratott győzelem pole pozícióból

Verstappen az idén mind a 12 pole pozícióját győzelemre váltotta, de ez a rekordja még 2022-re nyúlik vissza, a 2022-es Holland Nagydíj óta ugyanis egyszer sem veszített el versenyt az első rajtkockából rajtolva (ez legutóbb a 2022-es Osztrák Nagydíjon történt meg vele).

 

9. Legtöbb győzelem pole pozícióból egy adott szezonban

Miként fentebb leírtuk, Verstappen az idén 12 győzelmet ért el pole-ból, ami hárommal több, mint az eddigi rekord. Ezt Nigel Mansell és Sebastian Vettel megosztva tartotta 1992-ből, illetve 2011-ből.

10. Legnagyobb pontkülönbség az első és a második helyezett között

Ez a statisztika is torzul a pontrendszerek változásai miatt, de arra kiváló, hogy érzékeltesse Verstappen idei fölényét. A háromszoros világbajnok kereken 290 ponttal előzte meg Sergio Pérezt az összetettben, ami több, mint ahány pontot (285) a mexikói pilóta szerzett. De például, ha a szezon elején a Red Bull legfőbb kihívójának számító, Fernando Alonso révét a dobogós helyezéseket gyűjtő Aston Martin összes idei pontját átruháznánk a mexikói versenyzőre, még akkor is Verstappen lenne előrébb.

Verstappen ezzel egyébként Vettel 2013-as rekordját adta át a múltnak, a német pilóta akkor 160 ponttal előzte meg az ezüstérmes Fernando Alonsót.

Forma-1, Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull, Holland Nagydíj 2023, futam
Pérez hatalmas vereséget szenvedett a hollandtól / Fotó: Getty Images/Red Bull Content Pool

11. Legnagyobb százalékos különbség a bajnoki első és második helyezett között

Verstappen nemcsak a történelem legnagyobb pontkülönbségű bajnoki címét hozta össze, hanem százalékosan is ez a valaha volt legnagyobb győzelem, ami még az előbbi rekordnál is jobban érzékelteti a holland óriási fölényét. Ezt a csúcsot eddig Nigel Mansell és Jacques Villeneuve tartotta, hiszen előbbi 1992-ben, utóbbi 1997-ben szerzett 48,1%-kal több pontot a második helyezettnél, jóllehet, utóbbinak ez csak úgy sikerült, hogy a szezon végeztével jerezi manővere miatt Michael Schumacher összes pontját elvették.

Verstappen az idén 49,5%-kal gyűjtött több pontot Sergio Péreznél, azaz 1,4%-kal döntötte meg az eddigi rekordot.

12. Legtöbb pontverseny élén töltött futam

A szezonzárón Abu-dzabi Nagydíj volt zsinórban a 39. verseny, amelynek végén Max Verstappen neve állt az összetett élén, ami 2-vel több, mint Michael Schumacher 37 futamból álló korábbi rekordja. A holland pilótát a 2022-es Spanyol Nagydíj óta nem taszította le senki az élről, míg Schumacher a 2000-es USA Nagydíj és a 2002-es Japán Nagydíj között állt végig az első helyen, azaz több mint két szezonon át egyszer sem előzte meg senki.

13. Zsinórban szerzett legtöbb pont

Lewis Hamilton a 2018-as Brit Nagydíj és a 2020-as Bahreini Nagydíj között az összes futamot pontszerző helyen zárta, és összesen 998 egységet gyűjtött, mielőtt a COVID ledöntötte a lábáról, és kénytelen volt kihagyni a 2020-as Szahíri Nagydíjat. Ezt a rekordot Verstappen az idei szezonzárón döntötte meg azzal, hogy az abu-dzabi győzelemért járó pontmennyiséggel 1004-re növelte a zsinórban szerzett pontjainak számát. A háromszoros világbajnok a 2022-es Emilia Romagna Nagydíj óta nem szorult ki a pontszerzők közül.

Max Verstappen, Red Bull, Katari Nagydíj
Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

14. Legtöbb első vagy második helyezés zsinórban

Ezt a rekordot egyelőre nem megdöntötte, csak beállította a holland azzal, hogy a 2022-es Abu-dzabi Nagydíjtól kezdve az idei Olasz Nagydíjjal bezárólag zsinórban 15 alkalommal csak az első vagy a második hely valamelyikén ért célba, ami ugyanannyi, ahányszor ezt Michael Schumacher zsinórban megtette a 2002-es szezonban.

15. Legtöbb mesterhármas egy szezonban

Pole pozíció, győzelem, leggyorsabb kör, azaz mesterhármas. Verstappennek ez az idén hatszor (Barcelona, Ausztria, Silverstone, Suzuka, Katar, Abu-Dzabi) jött össze, ami eggyel több, mint az eddigi csúcsot megosztva tartó Ascari 1952-es és Schumacher 2004-es 5 mesterhármasa.

16. Legtöbb győzelem adott országban egy szezonon belül

Verstappen a Miami, az USA és a Las Vegas-i Nagydíj megnyerésével az első olyan F1-es pilóta lett, aki egy éven belül három futamot nyer ugyanabban az országban. Ehhez a rekordhoz persze kellett a versenynaptár ilyetén kialakítása is, ami ugyanakkor nem egyedülálló, mert az Egyesült Államok 1982-ben is rendezett már három versenyt egy szezonon belül, illetve 2020-ban is előfordult ilyen. Akkor a COVID-járvány miatt megkavart versenynaptárba a monzai Olasz Nagydíj mellé visszatért Imola, illetve beugróként Mugello. 1982-ben a Long Beach-i, detroiti és vegasi versenyt is más-más pilóta nyerte, 2020-ban viszont Hamilton győzött Imolában és Mugellóban, Monzában azonban nem sikerült neki, helyette Pierre Gasly debütált a győztesek között.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull Racing, Las Vegas-i Nagydíj
Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

17. Legtöbb bokszkiállás a győztes pilóta által egy versenyen

Ez az a rekord, aminek már a beállítása is igen valószínűtlennek tűnt, hiszen Jenson Button úgy nyerte meg a 4 órán át tartó kaotikus Kanadai Nagydíjat 2011-ben, hogy hatszor járt a bokszban. Ugyanannyiszor, ahányszor Verstappen az idei Holland Nagydíjon, amelyet a montreali futamhoz hasonlóan szintén változó körülmények között rendeztek, így a pilóták folyamatosan cserélgették a száraz és vizes aszfaltra alkalmas abroncsokat.

18. Legtöbb versennyel a vége előtt megnyert vb-cím

Mivel Verstappen Katarban a sprinten, és nem a nagydíjon biztosította be az idei vb-címet, annak megtörténtekor még 6 futam volt hátra a 2023-as szezonból. Ez pontosan ugyanannyi, mint ahány futammal a vége előtt Michael Schumacher megnyerte ötödik vb-címét 2002-ben. A Ferrari sztárjának ez azonban már júliusban, a szezon 11. versenyének számító Francia Nagydíjon összejött.

Egyéb, Verstappen által tartott rekordok

Természetesen Verstappen nemcsak azokat a rekordokat tudhatja magáénak, amelyeket az idén ért el, hiszen számos korábbi csúcsot is tart. 17 évvel és 166 nappal ő minden idők legfiatalabb F1-es pilótája, 17 évvel és 180 nappal pedig a legfiatalabb pontszerzője. Ezt a két rekordot pedig egyelőre nem fenyegeti veszély, lévén azóta 18 évben határozták meg az alsó korhatárt az F1-ben. Verstappen emellett 18 évvel és 228 nappal a legfiatalabb futamgyőztes, a legfiatalabb dobogós, és a legfiatalabb futamot vezető pilóta rekordját is tartja, míg 19 évesen és 44 naposan ő lett a legfiatalabb leggyorsabb kört elérő versenyző is. Emellett 23 évesen és 277 naposan a legfiatalabb mesterhármast jegyző pilóta személyében is őt tisztelhetjük, illetve 7-tel jelenleg ő a legtöbb sprintet megnyerő versenyző is.

Friss