2024. április 30. 08:12

KezdőlapF1Jön az újabb óriási F1-es botrány? – súlyos szabálysértés gyanújával vizsgálják a...

Jön az újabb óriási F1-es botrány? – súlyos szabálysértés gyanújával vizsgálják a Mercedes főnökét

-

Az FIA összeférhetetlenség gyanújával vizsgálatot indított Toto és Susie Wolff, vagyis a Mercedes csapatfőnöke, illetve az F1 Academy ügyvezető igazgatója ellen. A házaspár kapcsán felmerült, hogy bizalmas információkat osztanak meg egymással, de az érintettek tagadják a vádakat.

Újabb Forma–1-es botrány van kialakulóban. Kedden, az esti órákban érkezett a hír, hogy az FIA vizsgálatot indít egy ügyben, miután a feltételezések szerint olyan emberek között cseréltek gazdát bizonyos információk, akik között nem lenne szabad. A közleményből kiderül, hogy egy csapatfőnökről, valamint a jogtulajdonos FOM egyik alkalmazottjáról van szó.

Az FIA tudatában van a média spekulációinak, amelyek középpontjában az az állítás áll, hogy a FOM személyzetének egy tagja bizalmas jellegű információkat adott át egy F1-es csapatfőnöknek – olvasható a Nemzetközi Automobil Szövetség által kiadott rövid közleményben. – Az FIA megfelelőségi részlege vizsgálja az ügyet.”

Bár a szervezet nem említett neveket, egybehangzó sajtóértesülések szerint Toto és Susie Wolffról van szó, ami abból a szempontból adná magát, hogy a két fél házasságban él. Előbbi most már lassan tíz éve a Mercedes csapatfőnökeként, utóbbi az idén életre hívott F1 Academy, vagyis a kizárólag nők részvételével zajló formulaautós bajnokság ügyvezető igazgatója.

Wolff felesége vezető pozíciót kapott az F1-ben

Az ügyet a BusinessF1 magazinban megjelent jelentés robbantotta ki. Ahogyan arra a közlemény is utalt, Toto Wolff állítólag olyan információknak volt a birtokában, amelyek csak a FOM-tól, illetve annak egyik emberétől származhattak. Mindez egy csapatfőnöki megbeszélésen derült ki, és bár az osztrák üzletember kollégái nyilvánosan nem szólaltak meg, a színfalak mögött felkeresték Mohammed bin Szulajmot, az FIA elnökét.

Ezzel párhuzamosan Susie Wolff – aki közvetlenül Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának jelent – a sajtóban megjelent információk szerint nagyon jól értesült a csapatfőnöki megbeszéléseket illetően, az általa esetlegesen szivárogtatott információk pedig kifejezetten hasznosak lehetnek a FOM számára.

Miután Bin Szulajmhoz eljutott a többi csapatfőnök felháborodása, állítólag arra kérte az FIA erre szakosodott részlegét, hogy vizsgálja ki az ügyet. Ezért érkezett a fent idézett közlemény, ám úgy tűnik, hogy az elnök és az általa vezetett szervezet egyik érintett féllel sem egyeztetett előzetesen, így ők meglehetősen felháborodott hangnemben reagáltak a vádakra.

Tudomásul vesszük az FIA ma esti nyilvános közleményét, amelyet előzetesen nem osztottak meg velünk olvasható a FOM közleményében. – Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a vádak nem helytállóak, és szilárd folyamatokkal, illetve eljárásokkal rendelkezünk, amelyek bármilyen potenciális összeférhetetlenség esetén biztosítják az információk és a felelősségi körök elkülönítését. Biztosak vagyunk benne, hogy csapatunk egyetlen tagja sem árult el semmit jogosulatlanul egy csapatfőnöknek, és mindenkit óva intünk attól, hogy meggondolatlan és súlyos, alaptalan állításokat tegyen.”

Akár történt összeférhetetlenség, akár nem, az nem egészen világos, hogy a FOM vagy bármelyik szervezet hogyan akadályozza meg a házastársak közötti információáramlást. Mindenesetre nem csak a jogtulajdonos reagált a súlyos állításokra: a Mercedes F1-es csapata szintén kiadott egy közleményt, amelyben kiálltak Toto Wolff mellett.

Tudomásul vesszük az FIA ma esti közleményét, amely egyetlen médium megalapozatlan állításaira, valamint egy nem hivatalos, a Mercedes-AMG F1 csapatfőnökéhez kötött megszólalásra reagál – szól a közlemény. – A csapat felé semmilyen kommunikáció nem érkezett az FIA megfelelőségi részlegétől ebben a témában, és rendkívül meglepő volt a médiában megjelent közleményből értesülni a vizsgálatról. Teljes mértékben visszautasítjuk a közleményben szereplő állítást és az ehhez kapcsolódó médiavisszhangot, amely helytelen módon támadja a csapatfőnökünk integritását és megfelelőségét. Természetesen teljes körű, gyors és átlátható egyeztetést kérünk az FIA megfelelőségi részlegétől a vizsgálattal és annak tartalmával kapcsolatban.”

A két szervezet mellett Susie Wolff a saját nevében hozott nyilvánosságra egy közleményt. Az F1 Academy ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy továbbra is szívügyének tekinti azt, amit elkezdett, ami pedig az FIA-t illeti, a súlyos vádakra súlyos vádakkal vágott vissza. Szerinte ugyanis szexizmus állhat a háttérben.

Mélységesen sértve [érzem magam], de sajnos nem vagyok meglepve a ma esti nyilvános vádak miatt – kezdte. – Elkeserítő, hogy ilyen módon kérdőjelezik meg az integritásomat, különösen akkor, ha úgy tűnik, ez megfélemlítő és nőgyűlölő viselkedésen alapul, és inkább a családi állapotomra, mintsem a képességeimre összpontosít. A motorsportban eltöltött karrierem során számos akadállyal szembesültem és küzdöttem le őket, és nem hagyom, hogy ezek az alaptalan vádak beárnyékolják az F1 Academy iránti elkötelezettségemet és szenvedélyemet. Nőként rengeteg kihívással szembesültem, de elkötelezettségem továbbra is töretlen a korlátok lebontása és a sikerhez vezető út egyengetése iránt a jövő generációi számára. A lehető leghatározottabban visszautasítom ezeket a vádakat.”

Friss