2024. május 03. 19:51

KezdőlapF1Minden idők legnagyobb verését kapta Verstappentől, de Pérez jövőre is a vb-címet...

Minden idők legnagyobb verését kapta Verstappentől, de Pérez jövőre is a vb-címet célozza meg

-

Sergio Pérez a világbajnoki címet tűzte ki célul magának a következő Form–1-es szezonra. Mindezt azok után, hogy nagyon csúnyán kikapott Max Verstappentől, és hiába lett így is második, összességében gyengébb teljesítményt nyújtott, mint tavaly.

Sergio Pérez pályafutása legjobb eredményét érte el egy szezont tekintve, hiszen korábban még soha nem lett második a bajnoki összetettben. Mindezek ellenére a mexikói pilóta pályafutása egyik legrosszabb teljesítményét hozta le 2023-ban, nem véletlenül merült fel többször is a sajtóban, hogy idő előtt szerződést bontanak vele.

A jövőre már 34 éves versenyző ugyan megkapja a vélhetően utolsó esélyét a javításra, de attól még tény, hogy ezt az évet nem teszi ki az ablakba. Csapattársa, Max Verstappen ugyanis 290 ponttal többet szerzett nála, ami a valaha volt legnagyobb különbség az első két helyezett között. Persze ez csak a 2010 óta érvényben lévő pontrendszerben releváns, hiszen korábban sokkal kevesebb pontot lehetett szerezni egy győzelemért, de a holland pilóta százalékos arányban is történelmi verést mért ellenfelére, hiszen utóbbi a címvédő pontjainak kerekítve mindössze 49,57 százalékát szerezte meg. (Hozzá kell tenni, hogy a mínuszolás korában voltak olyan évek, amikor a második helyezett esetében ez az arány kisebb lett volna, ha minden futamot figyelembe vesznek.)

Sőt, annak ellenére, hogy Verstappen sok szempontból minden idők legdominánsabb szezonját hozta le, vagyis az autó papíron még a tavalyinál is jobb volt, Pérez kevesebb dobogót és pontot szerzett, mint 2022-ben. Ráadásul mindezt úgy, hogy idén már három helyett hat sprintfutamot rendeztek, vagyis a maximálisan megszerezhető pontszám nőtt. Felmerül a kérdés, hogy a hatszoros futamgyőztes ezek után miben reménykedhet, de neki 2024-ben is a bajnoki cím lebeg a szeme előtt.

Ez a fő célom – nyilatkozta. – A második helyen már végeztem, úgyhogy ami a leginkább érdekel, hogy eggyel jobb eredményt érjek el. Tisztában vagyok azzal, hogy ez mekkora kihívás. Igazán ki kell használnunk ezt a téli időszakot, hogy megpróbáljuk magas [szinten] kezdeni a szezont, és egész idényben képesek legyünk ezt fenntartani.”

A világverő Red Bull tervezője beismerte, ezen a téren kudarcot vallottak az idei autójukkal

Pierre Waché, a Red Bull technikai igazgatója nemrég úgy fogalmazott, hogy hiába a domináns autó, abban mindannyian kudarcot vallottak, hogy csak az egyik pilóta hozta ki belőle a közel maximumot. Pérez szintén úgy véli, hogy ebben kell fejlődnie. Szerintem az autóról van szó, hogy hogyan használtam ki, és hogyan tudom jobban kihasználni a hétvége során a különböző pályákon” – fogalmazott.

Persze nyilvánvaló, hogy Pérez a lehető legjobb embertől tanulhat, és leshet el adott esetben trükköket az autó irányításával kapcsolatban, hiszen Verstappen zsinórban harmadszor nyerte meg a világbajnokságot. Persze ezt már idén is megtette, és úgy véli, hogy jövőre felhasználhatja az ezen a téren eddig megszerzett tudást és tapasztalatot.

Nagyon jó a kapcsolatunk – értékelte a csapattársával való viszonyát, amely nem mindig volt felhőtlen. – Úgy vélem, az egész mérnöki munka remek volt, az összes eligazításon részt vettünk ennyi versenyen át. Időnként különböző irányokat erőltettünk, ugyanakkor [gyakran előfordult, hogy] ugyanazt kértük. Szóval ez is pozitív volt a csapat számára. Egyértelmű, hogy van, amit tanulhat tőle az ember. Szerintem nekem van a legjobb referenciám, mert ő rendkívül versenyképes volt. Szóval azt gondolom, nem árt megnézni, mit csinál, hogyan csinálja, megpróbálni tanulni és fejlődni, megnézni, mi az, ami bevált nekem, amit ő másképpen csinál. Azt hiszem, én mindig is nagyon nyitottan álltam hozzá ehhez, és úgy vélem, ez jól működik.”

Friss