2024. április 30. 03:11

KezdőlapF1Hiába kapott ki az idén Hamiltontól, még Rosbergnek sem jött össze, ami...

Hiába kapott ki az idén Hamiltontól, még Rosbergnek sem jött össze, ami Russellnek eddig igen

-

Azok után, hogy első közös idényükben rögtön sikerült őt legyőznie – ráadásul a Mercedes az évi egyetlen pole-ját és győzelmét is ő szerezte –, George Russell az idén már kikapott Lewis Hamiltontól, ám egyelőre így is olyat tesz le az asztalra, ami elődjének, sőt, még a Hamiltontól vb-címet elcsenő Nico Rosbergnek sem jött össze.

Noha a ponttáblázat egyértelműen azt mutatja, hogy Lewis Hamilton volt az idén a jobbik Mercedes-pilóta (234-175-re győzte le a csapattársát), ennél azért kiegyenlítettebb volt a közte és George Russell közötti csata, amit az is jelez, hogy egyedül ők végeztek egálra az időmérős párharcok terén. Ezzel együtt a hétszeres világbajnok nyújtotta a versenyeken a kiegyensúlyozottabb teljesítményt, miközben Russell saját elmondása szerint élete leghektikusabb idényén van túl.

7% – ennyit keres Hamiltonhoz képest a csapattársa, míg Verstappen a legjobban fizetett pilóta

Kettejük közül Hamilton életét nehezítette meg jobban a W13-ashoz hasonlóan komoly hiányosságokkal küzdő Mercedes W14-es, ami a kezdettől fogva nem feküdt a hétszeres világbajnoknak. Russell a szezon elején ennélfogva 4-1-re ellépett az időmérős összevetésben, de miután a fejlesztésekkel sikerült némileg jobban Hamiltonnak megfelelő irányba javítani a kocsin, a Mercedes idei egyetlen pole-ját így is a 38 esztendős brit szerezte a Hungaroringen.

Végül mindketten kevesebb ponttal zárták az évet, mint tavaly, amiben Hamiltonnál az idei utolsó három futam szerényebb termése játszott szerepet, hiszen ő enélkül szinte biztosan több pontot szerzett volna, mint 2022-ben. Eközben csapaton belüli párharcból sem volt hiány, aminek legemlékezetesebb megnyilvánulása a Japán és a Katari Nagydíjon esett meg. Előbbin Hamilton előzés közben leszorította csapattársát a pályáról, utóbbin pedig ráhúzta a kormányt a rajt utáni, aminek ütközés és a hétszeres világbajnok kiesése lett a vége.

Ez lehet az oka, hogy Hamilton ugyanolyan beállítással is nagyon kikapott Russelltől

Összességében elmondható, hogy a versenyeken Hamilton nyújtott jobb teljesítményt, miközben Russellnél akadtak sokba kerülő ki nem kényszerített hibák, viszont a fiatalabbik brit az elmúlt két idényt nézve így is a csapat pontmennyiségének 48,7%-át szerezte. Ez pedig jobb, mint amit Valtteri Bottas 5, illetve Nico Rosberg 4 szezon során elért Lewis Hamilton ellen, hiszen a finn 40,8, a Hamilton ellen 2016-ban vb-címet nyerő német pedig 47,2 %-át gyűjtötte a csapat pontjainak.

Persze az igazán nagy kérdés az, hogy mire megy majd Russell, ha a Mercedes előbb-utóbb ismét győzelemre képes autóval áll elő, de egyelőre joggal bízhatunk abban, hogy ilyen helyzetben is szoros párharcot láthatunk majd közte és Hamilton között.

Friss